Supporters maken een club. Zonder trouwe fans geen Go Ahead Eagles. Sommige supporters zetten zelfs meer dan vijftig jaar geleden al hun eerste schreden in De Adelaarshorst, zoals Ype Groenhout. Sinds de jaren ‘60 was hij steevast aanwezig bij thuiswedstrijden van Go Ahead Eagles. Helaas is deze trouwe supporter ons onlangs ontvallen.

Als geboren en getogen Deventenaar was Ype Groenhout trots op zijn stad en trots op ‘zijn’ Go Ahead Eagles. Groenhout groeide op in de Reggestraat, op steenworp afstand van de club. In 1962 bracht hij, als jonge voetballiefhebber, voor het eerst een bezoek aan De Adelaarshorst. Het stadion zou uiteindelijk tientallen jaren zijn ‘Home of Football’ zijn.

Tekst gaat verder onder foto.

 
Zijn eerste wedstrijd bekeek hij vanaf de plek waar nu de Leo Halle Tribune staat en die destijds in de volksmond ‘het kippenhok’ werd genoemd. Omdat Groenhout geen geld had voor een kaartje, vroeg hij of hij mocht helpen met het binnenzetten van een paar dranghekken. Met succes, want hij kreeg toegang tot het stadion en de wedstrijd. Gedurende zijn leven heeft Groenhout de verrichtingen van Go Ahead Eagles altijd nauwgezet gevolgd en De Adelaarshorst met regelmaat bezocht. De afgelopen jaren zat hij als seizoenkaarthouder, samen met zijn zoon Christiaan, tweewekelijks op de tribune bij alle thuiswedstrijden van zijn rood-gele trots. Het waren waardevolle vader-zoon-momenten.

Tekst gaat verder onder foto.
 
In 2017 werd er bij Ype Groenhout longkanker geconstateerd, waarvan hij aanvankelijk goed leek te herstellen na het ondergaan van een operatie. Dit jaar werden er echter tot twee keer toe uitzaaiingen ontdekt. Helaas was hij de tweede keer, afgelopen augustus, fysiek te zwak om nog een behandeling te ondergaan. Op vrijdag 23 augustus 2019, tijdens de thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht, was Groenhout voor het laatst in De Adelaarshorst. Vanaf de hoofdtribune genoot hij met volle teugen van het met 4-0 gewonnen duel.

Tekst gaat verder onder foto.

 
“De ontvangst en gastvrijheid voor, tijdens en na de wedstrijd vond hij hartverwarmend”, vertelt zijn zoon Christiaan. “Prachtig dat de club na het horen van zijn verhaal zo daadkrachtig heeft gehandeld en een mooie ontvangst heeft georganiseerd op de hoofdtribune. Dit was voor ons een dierbaar moment dat we nooit zullen vergeten.”

Helaas heeft Go Ahead Eagles te horen gekregen dat Ype Groenhout op vrijdag 20 september 2019 op 67-jarige leeftijd is overleden. Namens Go Ahead Eagles wensen wij de nabestaanden veel sterkte, kracht en steun toe.


(Foto: Dennis Bresser)