Doelpunt Bakx volstaat voor minimale zege op Jong AZ: 1-0

Go Ahead Eagles heeft vanavond een minimale zege geboekt op Jong AZ. Na een 0-0 ruststand volstond een doelpunt van Istvan Bakx in de tweede helft om met 1-0 te zegevieren tegen de Alkmaarders.

Met Jeroen Veldmate en Thomas Verheydt terug in het basiselftal kreeg Go Ahead Eagles al in de vijfde minuut een riante mogelijkheid om de score te openen. Richard van der Venne werd door Istvan Bakx vrij voor Jong AZ-keeper Rody de Boer gezet, maar de middenvelder had het vizier te hoog gericht en schoot over. Het bleef in het eerste half uur niet bij die ene doelpoging voor het team van John Stegeman, al waren de mogelijkheden voor Paco van Moorsel (afstandsschot in de handen van de doelman), Thomas Verheydt en Jeroen Veldmate (die beiden naast kopten) wel minder kansrijk.

In de 32e minuut leek Go Ahead Eagles alsnog op voorsprong te komen. Een voorzet van Vince Gino Dekker werd van richting veranderd door een Alkmaarse verdediger en dwarrelde bij de tweede paal bijna binnen, maar ging naast. De eerste wapenfeiten van Jong AZ vielen pas kort voor rust te noteren, maar inzetten van Tijjani Reijnders en Jeremy Helmer waren een prooi voor Eagles-doelman Hobie Verhulst.

Diezelfde Verhulst hield Go Ahead Eagles in de 53e minuut met een prima redding op de been na een schot van dichtbij door Reijnders. Nadat doelpogingen van invaller Pieter Langedijk (voorlangs) en Van Moorsel (naast) nog niet voor de openingstreffer hadden gezorgd, viel in de 69e minuut alsnog het bevrijdende doelpunt voor de Deventenaren. Langedijk werd aan de rechterkant diep gestuurd, waarna de vleugelaanvaller een lage voorzet gaf op Istvan Bakx, die de bal langs doelman De Boer tegen de touwen joeg: 1-0.

In de slotfase van het duel kwam Go Ahead Eagles nog twee keer goed weg. Tien minuten voor tijd voorkwam eerst Verhulst met een redding dat Reijnders de gelijkmaker op het scorebord kon zetten. Vervolgens was het twee minuten voor tijd invaller Jelle Duin die ineens voor de Eagles-goalie opdook, maar dusdanig werd gehinderd door Jeroen Veldmate dat hij over schoot. De drie punten waren dan ook voor Go Ahead Eagles, dat door de minimale zege de derde plaats in de Keuken Kampioen Divisie consolideerde.

Go Ahead Eagles – Jong AZ 1-0 (0-0)
69. Istvan Bakx 1-0

Scheidsrechter: De heer Nagtegaal
Toeschouwers: 8.000

Go Ahead Eagles: Hobie Verhulst; Julian Lelieveld, Gino Bosz, Jeroen Veldmate, Roland Baas; Paco van Moorsel; Jeff Stans, Richard van der Venne (58. Pieter Langedijk); Istvan Bakx, Thomas Verheydt, Vince Gino Dekker (68. Maarten Pouwels).

Jong AZ: Rody de Boer; Mauro Savastano, Joeri Church, Joris Kramer, Justin de Haas (73. Mo Taabouni); Peer Koopmeiners, Jamie Jacobs, Kenzo Goudmijn (60. Jelle Duin); Tijjani Reijnders, Ondrej Mihálik, Jeremy Helmer.