Veel gejuich vandaag bij de verschillende jeugdteams van Go Ahead Eagles. De ploegen van Onder-19 en Onder-17 haalden de dubbele cijfers in hun laatste bekerduels van de poulefase, terwijl Onder-15 in de Eerste Divisie-laag ook acht keer trefzeker was in het uitduel met Zeeburgia. Onder-13 pakte het eerste punt in de Eerste Divisie-hoog door met 1-1 gelijk te spelen op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Almere City FC.

Dubbele cijfers voor Onder-19

Go Ahead Eagles Onder-19 won de afgelopen twee zaterdagen al van csv Apeldoorn (8-1) en WHC (1-3). Vandaag kwam daar een 1-11 overwinning bij op de stad- en tevens leeftijdsgenoten van Sportclub Deventer. Dubbele cijfers dus voor de ploeg van Erik Zandstra, die vorige week niet tevreden was over het optreden van zijn ploeg tegen WHC uit Wezep. De trainer van Onder-19 blikt met een iets positiever gevoel terug op de wedstrijd van vandaag. “Het was beter dan vorige week”, vertelt Zandstra. “Maar ik vond het nog steeds niet heel goed wat wij lieten zien. Zeker de eerste helft was matig; het tempo lag laag en we maakten niet altijd gebruik van de mogelijkheden achter hun verdediging.”

Tekst gaat verder onder foto.
 
Toch werd Sportclub Deventer met een 0-4 achterstand de kleedkamer ingestuurd door de mannen van Zandstra, die meer te spreken was over het tweede bedrijf. “Na rust speelden we een stuk beter; het tempo lag hoger en door wat wisselingen ging het achterin ook beter lopen. Toch bleven we af en toe slordig in de afwerking. Bovendien kregen we uit het niets een tegendoelpunt, dat mag ons niet gebeuren. In het laatste halfuur hebben we de score aardig vergroot, maar dat kwam ook deels doordat de tegenpartij het opgaf.” Onder-19 won alle drie de bekerduels. Vanaf volgende week mag de ploeg aan de bak in de competitie. “Ik ben benieuwd hoe we dat oppakken, want het is niet zo dat we in de drie bekerduels geweldig hebben gespeeld. In de competitie krijgen we meer tegenstand en daar moeten we ons aan aanpassen.”

Twaalf goals voor Onder-17

Net als Onder-19 had ook Go Ahead Eagles Onder-17 vandaag weinig moeite met de tegenstander in de beker. De ploeg van hoofdtrainer Uǧur Yildirim won met 1-12 bij BWO O17 en verzekerde zich daarmee voor de knockout-fase van het toernooi. Ondanks dat Onder-17 de dubbele cijfers haalde was Yildirim niet geheel tevreden over het optreden van zijn ploeg. “Het was onze grootste overwinning in deze serie, maar ook direct de minste wedstrijd”, aldus de 37-jarige Apeldoorner. “We waren vandaag heel erg slordig, zeker vergeleken met afgelopen woensdag (0-10 overwinning op v.v. Hattem O17, red.) was de uitvoering van de individuele- en teamtaken minder. De omstandigheden waren ook niet ideaal met het veld en de warmte, maar dat mag geen excuus zijn. Het was gewoon niet goed vandaag en dat hebben de jongens ook gehoord. Ik ben zeker niet tevreden.”

Tekst gaat verder onder foto.

 
In de drie bekerduels van de afgelopen weken was Onder-17 maar liefst 31 keer trefzeker. In die wedstrijden moest de ploeg van Yildirim slechts één doelpunt incasseren. Volgende week begint de competitie voor Onder-17 en de vraag is of de tegenstanders van de afgelopen weken te vergelijken zijn met de tegenstanders in de competitie. “Absoluut niet”, zegt Yildirim. “Deze resultaten zeggen helemaal niets over wat er in de competitie kan gebeuren. De afgelopen wedstrijden hebben we gebruikt om onze speelwijze erin te slijpen, maar het zegt zeker nog niets over welke tegenstand we in de competitie kunnen verwachten.”

Tweede competitiezege voor Onder-15

Het is Go Ahead Eagles Onder-15 vandaag gelukt om ook de tweede wedstrijd in de Eerste Divisie-laag te winnen. Onder-15, vorig seizoen kampioen in de Tweede Divisie, begon de competitie vorige week met een 6-0 zege op Fortuna Sittard O15 en speelde vandaag de uitwedstrijd bij Zeeburgia O15. In Amsterdam wist de ploeg van Tristan Berghuis de overwinning van een week eerder een prima vervolg te geven, want Onder-15 keerde met een 2-8 zege terug in Overijssel.

“Vooraf hadden we niet verwacht om met zo’n grote uitslag van het veld te stappen”, zegt Berghuis. “Zeeburgia heeft altijd kwalitatief goede teams met grote, sterke en snelle jongens. Dat bleek ook uit de videobeelden die we van hen hadden bestudeerd.” Go Ahead Eagles Onder-15 speelde echter een hele goede eerste helft, waarin het uitliep naar een 1-4 voorsprong. Vlak voor rust moest O15 toch nog een tegentreffer incasseren: 2-4. Berghuis: “Daar was ik wel ontevreden over, want we gaven dat doelpunt gewoon weg. We waren laconiek en verdedigden niet consequent genoeg. Zo’n tegendoelpunt kort voor rust kan Zeeburgia zomaar weer terug in het zadel helpen, want wat als snel in de tweede helft ook nog de 3-4 valt?”

Tekst gaat verder onder foto.Een derde Amsterdamse treffer viel na rust echter niet meer te noteren. Go Ahead Eagles Onder-15 scoorde nog wel vier keer: 2-8. “Toch vond ik ons veldspel in de tweede helft minder dan voor de rust”, constateert Berghuis. “We speelden slordiger en doordat ook Zeeburgia vaak balverlies leed, werd het een wedstrijd met heel veel omschakelmomenten.” Uiteraard is Berghuis tevreden met de sterke start van zijn team in de Eerste Divisie-laag. “We zijn heel goed begonnen. Natuurlijk zullen we niet elk weekend een grote uitslag neerzetten, maar we hebben wel een elftal met aanvullende kwaliteiten dat goed in balans is.”

Remise voor Onder-13

Na de wat onterechte 1-3 nederlaag van vorige week in Twello tegen de leeftijdsgenoten van NAC Breda is het Go Ahead Eagles Onder-13 vandaag gelukt om het eerste punt van het seizoen te pakken. In Flevoland speelde de ploeg van Jip Ellenbroek met 1-1 gelijk op bezoek bij Almere City FC O13.

Net als een week eerder kwam Onder-13 ook tegen Almere City op achterstand. Onder-13 was in de eerste helft de bovenliggende partij, maar moest in de twintigste minuut de 1-0 incasseren. “In de eerste helft hadden wij het overwicht”, zo blikt de trainer van Onder-13 terug op het duel. “We hebben echt wat grote kansen gehad, zo stiftte Jesse Wijnstok bij een 0-0 stand de bal al een keer op de paal. Toch kwamen we op achterstand door een uitbraak van Almere City. Vlak voor rust maakte Mathijs Gilsing de terechte gelijkmaker en daarna kregen we zelfs nog een grote kans via Stijn Hegeman. Eigenlijk verdiende we het om met een voorsprong de rust in te gaan.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Carlo Bruil)

Na de rust werd Onder-13 een stuk meer teruggedrongen door de tegenpartij. Ellenbroek: “Zij gingen verder vooruit spelen, waardoor wij minder van onze helft afkwamen. We stonden in de tweede helft veel onder druk en moesten vooral tegenhouden. Gelukkig maakte onze doelman Thijs Smink wat grote kansen van Almere City onschadelijk.” Onderaan de streep vindt Ellenbroek dat Onder-13 terecht een punt pakte in Flevoland. “In de eerste helft voetbalden we goed. Na rust zorgde de druk van Almere City ervoor dat we steeds harder moesten verdedigen als team en dat hebben we gedaan. Gezien de verhoudingen is een gelijkspel een terecht resultaat.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN

Bekerwedstrijd (poulefase)
Sportclub Deventer O19 – Go Ahead Eagles O19 1-11 (0-4)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Tayrell Wouter (5), Kevin Greeven (2), Mike Cyubahiro (2), Olaf Kok, Don Gambier

Bekerwedstrijd (poulefase)
BWO O17 – Go Ahead Eagles O17 1-12 (1-4)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Jordy Halfwerk (4), Stan ter Haar (2), Gijs Hovius (2), Siem Askamp, Dinand Burgmeijer, Kevin van Dieren, Robbin Weijenberg

Eerste Divisie-laag
Zeeburgia O15 – Go Ahead Eagles O15 2-8 (2-4)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Bruno van den Dungen (3), Mohamed Galif (2), Ibrahima Kouyate (2), Mikai Özcan

Eerste Divisie-hoog
Almere City FC O13 – Go Ahead Eagles O13 1-1 (1-1)
Doelpunt Go Ahead Eagles: Mathijs Gilsing