Driepunter voor Go Ahead Eagles in Leeuwarden: 0-2

Een solide spelend en effectief Go Ahead Eagles heeft vanavond zijn tweede competitiewedstrijd van het seizoen omgezet in een zege. SC Cambuur – sterk aan het seizoen begonnen met zes punten uit twee duels – werd in Leeuwarden op een 0-2 nederlaag getrakteerd. Goals van captain Jeroen Veldmate en Bradly van Hoeven leverden Go Ahead Eagles de eerste driepunter van het seizoen 2020/2021 op.

Al voorafgaand aan de aftrap konden er twee individuele hoogtepunten worden genoteerd. Erkan Eyibil maakte zijn debuut voor Go Ahead Eagles, terwijl Zakaria Eddahchouri zijn basisdebuut vierde. Een andere meevaller was het meespelen van Antoine Rabillard, van wie tot het laatste moment onzeker was of hij lichamelijk fit genoeg zou zijn om aan de aftrap te verschijnen.

SC Cambuur – dat met Sonny Stevens, Doke Schmidt, Sven Nieuwpoort en Jarchinio Antonia liefst vier voormalig Eagles-spelers in het basiselftal had opgesteld – was de ploeg die voor het eerste doelgevaar van de wedstrijd zorgde. Issa Kallon had in de vierde minuut een venijnige poging in huis, maar Eagles-keeper Jay Gorter tikte de bal over de lat.

Kort daarna was het Go Ahead Eagles dat via een uitstekend ingestudeerde vrije trap op voorsprong kwam in Leeuwarden. Eyibil zette drie medespelers alleen voor Cambuur-doelman Sonny Stevens, waarna Sam Beukema de kans gaf aan aanvoerder Jeroen Veldmate om beheerst binnen te schieten: 0-1 in de 7e minuut.

Halverwege de eerste helft waren het de Friezen die van zich deden spreken. Robin Maulun slaagde erin om voor Boyd Lucassen te komen en punterde de bal voorlangs. Kort voor rust kreeg Rabillard de ruimte om te schieten, maar het schot van de Fransman ging over het Friese doel.

Het begrip ‘uit de startblokken schieten’ werd door Go Ahead Eagles direct na de theepauze in de praktijk gebracht. Bradly van Hoeven werd strak aangespeeld door Jeroen Veldmate, waarna de buitenspeler zijn tegenstander Jasper ter Heide omspeelde en onberispelijk raak schoot in de verre hoek: 0-2 in de 46e minuut.

Wat volgde was een fase waarin Go Ahead Eagles de tegenstander aan de bal liet. Gegroepeerd spelend en ijzersterk verdedigend hield Go Ahead Eagles zich de Friezen echter van het lijf. De manschappen van Kees van Wonderen hadden in de slotfase de voorsprong zelfs verder kunnen vergroten na een aanzienlijke kans voor Nicolas Abdat. Julliani Eersteling smaakte nog het genoegen om in de 88e minuut als invaller zijn profdebuut te maken. Ondanks vijf minuten blessuretijd werd de voorsprong door Go Ahead Eagles zonder noemenswaardige problemen over de streep getrokken, waardoor de eerste zege en de tweede ‘clean sheet’ van het seizoen een feit werden.

SC Cambuur – Go Ahead Eagles 0-2 (0-1)
7. Jeroen Veldmate 0-1
46. Bradly van Hoeven 0-2

Scheidsrechter: De heer Blom
Gele kaart: Jamie Jacobs, Robin Maulin (beiden SC Cambuur), Jay Idzes, Boyd Lucassen, Luuk Brouwers, Zakaria Eddahchouri (allen Go Ahead Eagles)

SC Cambuur: Sonny Stevens; Doke Schmidt (57. Giovanni Korte), Calvin Mac-Intosch, Sven Nieuwpoort (57. Mitchel Paulissen), Jasper ter Heide; Mees Hoedemakers (73. Maarten Pouwels); Jarchinio Antonia, Jamie Jacobs, Robin Maulun (81. Michael Breij), Issa Kallon (73. Ragnar Oratmangoen); Robert Mühren.

Go Ahead Eagles: Jay Gorter; Boyd Lucassen, Sam Beukema, Jeroen Veldmate, Bas Kuipers; Jay Idzes, Erkan Eyibil (67. Maël Corboz), Luuk Brouwers; Bradly van Hoeven (88. Julliani Eersteling), Antoine Rabillard (73. Kevin van Kippersluis), Zakaria Eddahchouri (67. Nicolas Abdat).