Drie van de vier jeugdteams van Go Ahead Eagles kwamen vandaag in actie. Onder-19 won bij FC Den Bosch O19, maar maakte het zichzelf onnodig lastig. Voor Onder-15 liep de teller tegen DZOH O15 op naar acht doelpunten, terwijl Onder-13 in het hoge noorden gelijkwaardig was aan FC Groningen O13, maar desondanks verloor. Onder-17 had een competitievrij weekeinde.

O19 subtopper na onnodig lastige zege
Go Ahead Eagles Onder-19 won op bezoek bij het nog puntloze FC Den Bosch O19 met 1-3. Uiteraard was O19-trainer Jan Kromkamp tevreden met het resultaat, al vond hij wel dat zijn spelers het zichzelf onnodig moeilijk maakten. “We waren te onrustig aan de bal. FC Den Bosch zakte aardig in en hield het veld klein. Als je dan vervolgens als team de foute keuzes maakt en de bal te vaak inlevert, dan maak je het jezelf onnodig lastig.” Desondanks ging Go Ahead Eagles Onder-19 door doelpunten van Olaf Kok en Zakaria Eddahchouri met een 0-2 voorsprong rusten. In de tweede helft scoorde FC Den Bosch echter een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer. “Op zo’n moment keert het geloof bij de tegenstander terug en weet je dat het nog een lastige slotfase wordt”, besefte Kromkamp. In blessuretijd maakte Michalis Spiridakis aan alle onzekerheid een einde door voor de derde Deventer treffer te tekenen. Door de zege in de Brabantse provinciehoofdstad heeft Go Ahead Eagles O19 in de Eerste Divisie nu negen punten uit de eerste vier competitiewedstrijden behaald.

Teller O15 stokt bij acht goals
Go Ahead Eagles Onder-15 heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd van het seizoen met ruime cijfers gewonnen. Op sportpark De Muggert in Wesepe werd het 8-0 tegen DZOH O15. “Vooral de eerste 25 minuten speelden we heel goed”, constateerde O15-trainer Tristan Berghuis. “We startten met acht O14-spelers in de basis, maar dat was aan ons spel absoluut niet te merken. Erg mooi om te zien.” Bij rust stond er al een voorsprong van 4-0 op het scorebord. “Wel werden we steeds slordiger naarmate de tweede helft vorderde”, vond Berghuis. “Onze spelers gingen teveel voor eigen succes. Aan de ene kant is het logisch dat dit er vanzelf een beetje insluipt als de weerstand niet hoog genoeg is. Maar aan de andere kant is het zaak dat we ook dán effectief zijn en de kwaliteit van ons spel goed blijft.”

Aankomende week wachten er voor Go Ahead Eagles Onder-15 twee confrontaties van een ander kaliber. Aanstaande maandag oefent het team van Berghuis tegen Vitesse Onder-15 (uitkomend in de Eredivisie hoog), terwijl volgende week zaterdag met FC Emmen een tegenstander wacht die eveneens met zes punten uit twee wedstrijden aan de competitie is begonnen.

O13 verliest in hoge noorden
Go Ahead Eagles Onder-13 verloor met 2-0 bij FC Groningen O13. “Vooral de eerste 20 minuten waren we de bovenliggende partij”, vond O13-trainer Jip Ellenbroek. “Calvin Beer schoot op de lat, Dielan Ghafour stuitte op de doelman en Lucas Hulsbergen schoot van afstand een halve meter naast. Ondanks dat FC Groningen ons vast probeerde te zetten in de opbouw, hadden we in die fase goed grip op de wedstrijd.” De laatste tien minuten voor rust golfde het spel wat meer op en neer. “FC Groningen hanteerde vanuit de omschakeling de hoge, lange bal richting hun drie spitsen”, zag Ellenbroek. “Daar hadden wij wat moeite mee en in die fase pakte onze doelman Tim Spijkerman een paar goede ballen.”

Ook in de tweede helft ontspon zich een gelijkwaardig duel. Toch was het FC Groningen dat twaalf minuten voor tijd op voorsprong kwam. “Na een foutieve inspeelpass op het middenveld verscheen FC Groningen in de omschakeling alleen voor onze doelman”, aldus Ellenbroek. “In onze jacht op de gelijkmaker gaven we meer ruimte weg en slaagde FC Groningen erin om uit een scrimmage ook nog een tweede doelpunt te maken. Maar al met al heb ik een gelijkwaardige wedstrijd gezien die goed was voor de ontwikkeling van onze spelers.”

Karakteristieken:
Eerste Divisie: FC Den Bosch O19 – Go Ahead Eagles O19 1-3 (0-2).
Doelpunten Go Ahead Eagles: Zakaria Eddahchouri, Olaf Kok, Michalis Spiridakis.

Tweede Divisie D: Go Ahead Eagles O15 – DZOH O15 8-0 (4-0).
Doelpunten Go Ahead Eagles: Bruno van den Dungen (2), Jorn Hekkert (2), Ibrahima Kouyate (2), Dinand Burgmeijer, Robbin Weijenberg.

Eredivisie laag: FC Groningen O13 – Go Ahead Eagles O13 2-0 (0-0).