Drukke voetbalweek eindigt met nederlaag in Alkmaar

Go Ahead Eagles is er vanmiddag niet in geslaagd om een drukke voetbalweek – drie wedstrijden in acht dagen – af te sluiten met een resultaat. Op bezoek bij AZ werd een 5-0 nederlaag geleden.

Twee kansen – waarvan één doeltreffend – vielen er te noteren in het eerste kwartier van AZ – Go Ahead Eagles. Het was de Alkmaarse gastheer die al in de 6e minuut van de wedstrijd de openingstreffer op het scorebord zette. Na balverlies van Go Ahead Eagles ter hoogte van de middenlijn schakelde AZ razendsnel om en was Jesper Karlsson het eindstation van de tegenaanval: 1-0. Een goede mogelijkheid om tot scoren te komen, kregen de Alkmaarders ook in de 15e minuut. Albert Gudmundsson schoot de bal in de korte hoek tegen de paal.

Tekst gaat verder onder foto.
Netherlands: Az Alkmaar Vs Go Ahead Eagles(Foto: Erik Pasman)

Halverwege de eerste helft was het aan Go Ahead Eagles om zich dreigend in de buurt van het doel van de tegenstander te melden. Na een voorzet van Iñigo Córdoba zag Marc Cardona zijn kopbal echter recht in de handen van AZ-doelman Peter Vindahl belanden. Dat AZ efficiënt met de kansen omsprong, bleek in de 29e minuut. Op het moment dat Go Ahead Eagles even met tien man speelde door een blessurebehandeling bij Ragnar Oratmangoen, kopte Dani de Wit een voorzet tegen de touwen: 2-0.

Het was vervolgens aan Warner Hahn te danken dat het aantal tegentreffers niet al i8n de eerste helft opliep naar drie. De Eagles-doelman had een prima redding in huis op een schot van Owen Wijndal en keerde eveneens met een uitstekende reflex een stijlvolle inzet van De Wit. Ook een afstandsschot van Karlsson was een prooi voor Hahn. Op slag van rust meldden Brouwers en Córdoba zich nog gezamenlijk in het strafschopgebied van de Alkmaarders, maar de aansluitingstreffer viel niet.

De tweede helft had Go Ahead Eagles aanvankelijk veelvuldig balbezit, maar slaagden de Deventenaren er slechts mondjesmaat in om door te dringen tot het strafschopgebied van AZ. De eerste grote kans na rust was voor de Alkmaarders. Een sublieme redding van Warner Hahn voorkwam dat een keihard schot van Gudmundsson doel trof. Kort daarop produceerde ook Bas Kuipers aan de overzijde een afstandsschot, maar de inzet van de Eagles-captain zeilde over het AZ- doel. Van afstand schieten deed ook Fredrik Midtsjø, maar Hahn had geen moeite om de bal te klemmen.

Een antwoord had Hahn niet op de strafschop die AZ – op advies van de VAR – in de 83e minuut mocht nemen. Jesper Karlsson zette vanaf de penaltystip de 3-0 op het scorebord. Er zouden nog twee tegengoals volgen, want na een vlijmscherpe counter tekende Zakaria Aboukhlal in de 86e minuut voor de vierde Alkmaarse treffer (4-0), waarna het slotakkoord in de extra speeltijd voor Tijjani Reijnders was. Na een afgeslagen hoekschop schoot hij de bal van afstand onhoudbaar achter Hahn: 5-0.

AZ – Go Ahead Eagles 5-0 (2-0)
6’ Jesper Karlsson 1-0
29’ Dani de Wit 2-0
83’ Jesper Karlsson 3-0 (strafschop)
86’ Zakaria Aboukhlal 4-0
90+1’ Tijjani Reijnders 5-0

Scheidsrechter: Higler
Gele kaart: Dani de Wit, Vangelis Pavlidis (beiden AZ), Warner Hahn, Mats Deijl, Gerrit Nauber (allen Go Ahead Eagles)

AZ: Peter Vindahl; Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos (70’ Sam Beukema), Bruno Martins Indi, Owen Wijndal (46’ Aslak Witry); Fredrik Midtsjø, Tijjani Reijnders; Albert Gudmundsson (66’ Håkon Evjen), Dani de Wit, Jesper Karlsson; Vangelis Pavlidis (84’ Zakaria Aboukhlal).

Go Ahead Eagles: Warner Hahn; Mats Deijl, Gerrit Nauber, Joris Kramer, Bas Kuipers; Boyd Lucassen (39’ Philippe Rommens), Giannis Botos (62’ Yacine Bourhane), Luuk Brouwers (83’ Martijn Berden); Iñigo Córdoba, Marc Cardona (62’ Isac Lidberg), Ragnar Oratmangoen (62’ Ogechika Heil).