Nieuws Algemeen

Deniz Türüç Maatschappelijk speler Eredivisie

‘Een eer dat ik deze prijs krijg’
De club en de speler zijn trots en blij: Deniz Türüç (Go Ahead Eagles) is uitgeroepen tot Maatschappelijk speler Eredivisie 2014. Vanavond ontvangt Deniz, tijdens het Voetballer van het Jaar Gala, uit handen van zijn trainer Foeke Booy een cheque van 50.000 euro.

Dit bedrag wordt volledig besteed aan een maatschappelijk project naar de keuze van Deniz Türüç en de maatschappelijke projecten van zijn club Go Ahead Eagles. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Eredivisie en de VriendenLoterij, Maatschappelijk Partner Eredivisie. De VriendenLoterij en Eredivisie willen met deze prijs het maatschappelijke belang van voetbal onderstrepen.

Deniz Türüç (29 januari 1993, 21 jaar): “Het is echt een eer dat ik deze prijs krijg. Als profvoetballer ben ik een voorbeeld voor anderen en kan ik mensen raken. Ik ben me ervan bewust dat ik een boodschap over kan brengen als profvoetballer zijnde. Als brugklasser kwam Blaise N’Kufo van FC Twente bij mij op school langs, dat maakte indruk op mij. Ik ben trots dat ik datzelfde effect nu op anderen heb.” Jelle Beuker, directeur van GA Eagles: “Een geweldige prijs voor Deniz en ook voor ons als club, omdat Go Ahead Eagles buiten ‘voetbal’ en ‘voetbalbeleving’ ook de ‘meer dan voetbal’ activiteiten als belangrijke derde pijler in haar beleid ziet.”

De jury roemt Türüç om de wijze waarop hij invulling geeft aan zijn voorbeeldfunctie richting de jeugd én zijn teamgenoten. Het juryrapport zegt: “Deniz is een
voorbeeld voor veel jongeren in Enschede en Deventer. Met zijn 21 jaar is Deniz zich al erg bewust van de invloed die hij als profvoetballer heeft op de maatschappij. Doorslaggevend is het feit dat hij vanuit verschillende opzichten blijk geeft van zijn maatschappelijke betrokkenheid. Structureel vanuit zijn rol als speler van Go Ahead Eagles bij verschillende maatschappelijke activiteiten van zijn club, zoals de Buurtbattle en Playing for Success. Als jeugdtrainer van de E1 bij Enschedese Boys, waar hij de jongeren niet alleen techniek bijbrengt maar ook normen en waarden. Bovendien als burger waar hij lokale politiek en buurtgenoten samenbracht met als resultaat het behoud van een voetbalveldje voor de plaatselijke jeugd. Waarmee Deniz hen de kans biedt onbezorgd te kunnen voetballen.”

Maatschappelijk speler Eredivisie

Alle Eredivisieclubs is gevraagd één speler voor te dragen uit de eigen selectie die voldoet aan vooraf opgestelde, specifieke criteria waarna de betrokken partijen zijn gekomen tot een voorselectie. Naast Deniz Türüç behoorden Bram van Polen (PEC Zwolle), Georginio Wijnaldum (PSV) en Maikel Kieftenbeld (FC Groningen) tot de genomineerden. Deze top 4 werd beoordeeld door een jury bestaande uit: Alex Tielbeke (Directeur Eredivisie CV), Siem de Jong (winnaar 2013), Barbara Barend (Hoofdredacteur Helden magazine), Jaap de Groot (Chef sport De Telegraaf) en Michiel Verboven (Managing Director VriendenLoterij). Die laatste zegt: “Als Maatschappelijk Partner van de Eredivisie vinden wij het belangrijk dat voetballers zich inzetten voor een sterkere samenleving. Een profvoetballer kan een voorbeeld zijn voor anderen. Met hun persoonlijke ervaring en bekendheid kunnen zij kinderen bijvoorbeeld inspireren om gezonder te leven. Daarom ondersteunen wij de Maatschappelijk speler Eredivisie graag met een financiële bijdrage, zodat er nog meer mooie maatschappelijke initiatieven gerealiseerd kunnen worden.”

Ook Alex Tielbeke, directeur Eredivisie CV, erkent de toenemende impact van clubs en spelers op de samenleving: “Iedere club in de Eredivisie is maatschappelijk actief. Het is mooi om te zien dat spelers zoals Deniz hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Zij zijn een voorbeeld voor jonge voetballers in hun omgeving en kunnen een verschil maken.”

Turuc

Deniz Türüc maakt als jeugdtrainer nog steeds wekelijks de gang naar sportpark Wesselerbrink Zuid om jonge spelers van zijn oude club Enschedese Boys het nodige bij te brengen op voetbaltechnisch, tactisch én mentaal vlak. “Dat laatste vind ik ook erg belangrijk”, vertelt hij. “Ik merk dat de jongens en meiden mij toch een beetje zien als een rolmodel, mede door mijn Turkse achtergrond. Ik leer ze over een goede inspeelpass maar juist óók over respect voor de tegenstander en scheidsrechter. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. En dat maakt me ook bewust van mijn rol op het veld, probeer daar eveneens als een goed voorbeeld te dienen.”

Family man Deniz, bekend van zijn beleefdheid en oprechte interesse in de medemens, kent het belang van goed zorgen voor je directe omgeving: “Als jonge voetballer is het erg fijn je familie in de buurt te hebben. Ik woon nog steeds dichtbij mijn ouderlijk huis, waar ik op de pleintjes het voetballen leerde.” Dankzij Deniz krijgt de huidige generatie die kans ook. “Het voetbalveld waar ik altijd op speelde is een tijd terug weggehaald, omdat er teveel overlast en rotzooi was. De kinderen van nu hebben mij gevraagd of ik me hard wilde maken voor een nieuw veld. Dat heb ik gedaan, maar niet voordat ik de hele buurt en de lokale politiek heb samengebracht om erover te praten. Tijdens die avond heb ik een powerpointpresentatie gehouden over het nieuwe veld. Met z’n allen hebben we daarna regels vastgesteld, die op een groot bord naast het veld komen. Daarboven komt de naam van het voetbalveld, gekozen door de buurtbewoners: het Türücveld. Daar ben ik erg trots op. Over een paar maanden begint de aanleg.”

Terug naar overzicht