De KNVB Licentiecommissie zet alle seinen op groen voor de toetreding van Alex Kroes als aandeelhouder tot de Go Ahead Eagles Holding B.V. Dat heeft Go Ahead Eagles te horen gekregen. Kroes vervangt een aantal huidige aandeelhouders die samen een meerderheidsbelang hadden in de club.

Hans de Vroome en Alex Kroes vormen vanaf heden de directie van de Go Ahead Eagles Holding B.V., het overkoepelende orgaan van het voetbalbedrijf en de (stadion)faciliteiten van de club. Zij zullen samen met het managementteam (Jan Willem van Dop en Paul Bosvelt) beleid maken en leiding geven aan de club. Een dubbelinterview.

Hoe zijn jullie in contact gekomen?

Hans de Vroome: “Voorheen telde de club naast mij nog zes andere aandeelhouders, waarvan er één – Joop de Jonge, een goede vriend van mij – ons onlangs is ontvallen. Ook enkele andere aandeelhouders kampen met gezondheidsklachten, waardoor ze hun rol niet meer actief konden invullen. Geen ideale situatie voor beide partijen. Via een gemeenschappelijke kennis raakte ik in de nazomer van 2018 in gesprek met Alex.”

Alex Kroes: “Ons contact kwam precies op het goede moment. In 2000 heb ik samen met mijn beste (jeugd)vriend het latere Sports Entertainment Group (SEG, red.) opgezet. Uiteindelijk is SEG uitgegroeid tot een internationale franchise-organisatie op het gebied van sportmanagement. Na achttien jaar dag in, dag uit met het bedrijf bezig te zijn geweest, was de koek een beetje op. Ik heb mijn aandelen verkocht en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Eén waar ik mijn kennis, netwerk en volle energie in kwijt kon. Uiteraard wel in het werkveld waar ik al mijn hele leven in zit: de voetballerij. Leidinggeven aan een voetbalclub leek mij het beste passen bij mijn ambities en opgebouwde ervaring.”

Hoe is deze ‘aandelentransfer’ uiteindelijk tot stand gekomen?

HdV: “Ik denk dat we sinds ons eerste contact wel twintig gesprekken hebben gevoerd over Go Ahead Eagles. Vanaf het eerste gesprek was er een goede klik, bleek dat we op dezelfde golflengte zitten wat betreft het besturen van een club. Bovendien past Alex uitstekend binnen het profiel dat we hebben opgesteld voor een nieuwe aandeelhouder: hij brengt veel kennis, ervaring én arbeid in.”

AK: “Ik hoop en denk daarmee de club verder te kunnen helpen. Ik zal ook niet de typische nieuwe aandeelhouder zijn bij een club die met een dikke portemonnee de club omhoog probeert te kopen. Ik ben van de verbinding, van het samenwerken, en met z’n allen geleidelijk stappen omhoog zetten. De lijn van Hans de Vroome doorzetten is hierbij het credo: een gezond financieel en sportief beleid.”

HdV: “Een andere overeenkomst tussen ons is dat we beiden niet zo nodig op de voorgrond hoeven te treden. Ik denk dat Alex ook daarom bij Go Ahead Eagles past. Hij heeft een enorme niet lullen, maar poetsen-mentaliteit, om het maar even zo te zeggen. In achttien jaar SEG heeft hij hooguit drie interviews gegeven, waarvan één keer ter ere van hun vijftienjarige bestaan, terwijl anderen uit dezelfde branche zo’n beetje elke dag in de media verschijnen. Ik was bij mijn aantreden in 2002 als Brabander nog geen echte Eagle, maar ben er wel snel één geworden. Alex heeft dat ook absoluut in zich.”

AK: “Andersom past Go Ahead Eagles denk ik ook bij mij. Go Ahead Eagles staat voor alles waarom ik ooit van voetbal ben gaan houden. Het wordt vaker gezegd – en dat is niet voor niets – maar het stadion in de stad, de beleving van de wedstrijden, de supporters… De wisselwerking tussen spelers en fans, zoals in de finale tegen RKC Waalwijk, is echt uniek. En: de identiteit van de stad spreekt door in de club. Het motto: hard werken, mouwen opstropen. Daar ben ik ook van. Ik heb een paar maanden thuis weinig te doen gehad en op mijn leeftijd (44, red.) is mij dat niet bepaald goed bevallen. Ik ben nu dus heel blij weer gewoon lekker te mogen werken… Dag en nacht ergens mee bezig te kunnen zijn, samen met mensen die die drive ook hebben.”

Je zei al geen ‘typische nieuwe aandeelhouder’ te zijn. Heb je wel een stip aan de horizon voor de club?

AK: “Laat ik allereerst zeggen dat ik me als bestuurder richt op de middellange termijn, ik zie dit als een project van zeker zeven tot tien jaar. We willen iets opbouwen; niet snel succes boeken en daarmee een mogelijk kaartenhuis-effect in de hand werken. Iets wat je in de voetballerij ook weleens tegenkomt.

Go Ahead Eagles is de afgelopen tien jaar gemiddeld op plek 23 uitgekomen in het Nederlands betaald voetbal. Mijn ambitie is dat we deze club in tien jaar met z’n allen naar plek 14 kunnen tillen. Nogmaals: dit gaan we niet kunstmatig doen door onverantwoorde financiële risico’s nemen. Ook zal dit geen rechte lijn omhoog zijn.

Waar ik in geloof is een goede jeugdopleiding, een gezond realistisch transferbeleid en een stabiele organisatie met flexibele mensen die dienend is aan het voetbal en gestructureerd planmatig kan denken en werken. En vooral ook: doen. Ik kan in dit interview wel allerlei vergezichten schilderen, maar dat heeft geen zin. Het gaat om wat je doet.”

En waar ben je voor jezelf naar op zoek?

AK: “Uitdaging, voldoening, een geweldige club om je voor in te zetten. Met als uiteindelijke doel op de langere termijn: waardecreatie, deze club door groei meer waard laten worden. Simpel gezegd: als het goed gaat met Go Ahead Eagles, gaat het goed met mij. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik van mijn werk mijn hobby heb mogen maken. Dit heb ik jarenlang zo gehad en dat wil ik graag voortzetten. Werken in het voetbal is voor mij het mooiste dat bestaat.” Met een knipoog: “En waar kan dat beter dan in het Home of Football?”

Alex Kroes stelt zich voor aan de sponsoren van Go Ahead Eagles tijdens de Sprekersavond van dinsdag 4 juni aanstaande. Daarnaast is hij aanwezig op de reeds geplande klankbordavond voor supporters op woensdag 19 juni.

Profiel Alex Kroes:

Geboren: 1974 te Utrecht
Woonachtig te: Huizen
Studie: Bedrijfseconomie & Bedrijfskundige economie (VU Amsterdam)
Gezin: Getrouwd met Marjan, vader van twee kinderen: een dochter van 17 en een zoon van 13.
Achtergrond voetbal: Tien jaar jeugdspeler bij Ajax en diverse Nederlandse jeugdelftallen, in 2000 mede-oprichter SEG.


Alex Kroes bij de Lebuinuskerk in zijn nieuwe voetbalthuis Deventer.