Duitse Schlagermuziek en pruttelende gehaktballen

Aan de hand van een uitgebreid sfeer- en wedstrijdverslag wordt er in het seizoen 2019/2020 regelmatig en bij toerbeurt extra aandacht besteed aan een van de jeugdteams van Go Ahead Eagles. Vandaag: Go Ahead Eagles Onder-13, dat in de Eerste Divisie-hoog in actie kwam tegen Zeeburgia O13.

Vanochtend trapte Go Ahead Eagles Onder-13 op sportcomplex De Muggert te Wesepe af voor de thuiswedstrijd tegen het roemruchte Zeeburgia uit Amsterdam-Oost. Zeeburgia, dat op 28 juni het 100-jarige jubileum vierde, staat bekend om zijn uitstekende jeugdopleiding. Iets wat bevestigd wordt doordat Onder-13 zonder puntverlies koploper is in de Eerste Divisie-hoog, maar ook omdat de club al decennia lang gelouterde profs heeft voortgebracht. Zo zijn, om er maar een paar te noemen, Barry Hulshoff, Stanley Menzo, Adam Maher, Ryan Donk, Joshua Brenet en Luciano Narsingh via de jeugdopleiding van Zeeburgia succesvolle profs geworden.

(Foto: Carlo Bruil)

De Amsterdammers maken gelijk na aankomst op het sportcomplex, na een lange busreis, kennis met het platteland van Wesepe door met Duitse Schlagermuziek door de speakers, tractoren op de parkeerplaats en pruttelende gehaktballen in de kantine te worden ontvangen. De weersomstandigheden zijn perfect. Een vochtig veld, een doorbrekend zonnetje en een graadje of tien. Perfect weer voor een heerlijk potje voetbal. Zo’n kleine 150 bezoekers denken er net zo over en worden getrakteerd op een mooie voetbalochtend.

Iets na 11:00 uur betreden beide selecties het veld. Wat gelijk opvalt, is het verschil in fysieke verschijning. De Zeeburgianen zijn gemiddeld een kop groter dan de Eagles-spelers. Gelijk na het startsein van scheidsrechter Ali Akkus zien de toeschouwers een boeiend voetbalgevecht ontstaan. Zeeburgia moet het voornamelijk hebben van snelheid en kracht en is via de flanken gevaarlijk, wat resulteert in de eerste doelpoging in de 5e minuut. De uiterst behendige spits van Zeeburgia, Sanyika Puljhun, komt alleen voor keeper Thijs Smink, maar hij mikt de bal tegen de uitkomende doelman aan.

Go Ahead Eagles herpakt zich goed, is gedurende tien minuten de bovenliggende partij en heeft langdurig balbezit. Na matig uitverdedigen belandt plotseling de bal voor de voeten van de gewiekste spelbepaler Amin Belhadi van Zeeburgia, die vanaf rand zestien hard uithaalt en de 0-1 binnenschiet. Zeeburgia lijkt daarna de wedstrijd onder controle te hebben en krijgt kansen via enkele bekeken steekpassjes van Belhadi op de spits en de boomlange rechtsbuiten. Laatstgenoemde heeft in de 21e minuut de 0-2 op de voeten wanneer hij alleen op de keeper afkomt, maar keeper Smink weet de bal wederom te pareren.

Daarna volgt een rommelig gedeelte van de wedstrijd met over en weer fouten en kort balbezit. Zeeburgia kiest keer op keer voor de lange bal via de snelle flanken, maar met name linksback Merijn van Grootel heeft zijn directe tegenstander goed in de greep ondanks het grote verschil in lengte.

Plots fluit de scheidsrechter voor de rust terwijl er nog zeker vier minuten op de klok staan. Na protest wordt het spel hervat en maakt Go Ahead Eagles optimaal gebruik van de verwarring. Zeeburgia zit dan met de gedachten al aan de thee terwijl Go Ahead Eagles snel uitbreekt. Uit het niets staan er ineens twee roodgelen voor de keeper. Na een balletje breed wordt de bal ingeschoten, waarop de grensrechter een paar tellen later de vlag omhoog steekt voor buitenspel en het feest niet doorgaat. De spelers gaan daarna alsnog met een 0-1 tussenstand richting kleedlokaal.

Na rust begint Go Ahead Eagles O13 voortvarend en vol strijdlust aan de tweede helft. Het resulteert in enkele mooie combinaties en een licht speloverwicht, maar gaandeweg de wedstrijd herpakt Zeeburgia zich. In de 45e minuut tikt de rechterbuitenspeler van Zeeburgia een voorzet met zijn hand in het doel. Even lijkt de scheidsrechter de goal goed te keuren, maar hij keurt hem alsnog af. Kort daarop komt de bal voor de voeten van de Amsterdamse spits, die met een geplaatst schot de bal onhoudbaar in de linkeronderhoek deponeert en daarmee de eindstand van 0-2 op het scorebord weet te zetten.

Go Ahead Eagles gaat zonder punten, maar met opgeheven hoofd richting kleedkamer. Voetballend zijn de mannen van O13-trainer Jip Ellenbroek zeker niet minder dan koploper Zeeburgia en dat biedt perspectief. Complimenten voor de manier van voetballen en het verzorgde en vooral dappere veldspel. Al met al een prima teamprestatie. De nederlaag is grotendeels te verklaren door het verschil in fysieke kracht en snelheid, al moet gezegd worden dat Zeeburgia ook beschikt over enkele zeer getalenteerde spelers, waarvan de slim spelende spelverdeler en de uiterst behendige spits zich vandaag veelvuldig lieten zien.

Go Ahead Eagles O13 – Zeeburgia O13 0-2 (0-1)
15. Amin Belhadi 0-1
50. Sanyika Puljhun 0-2

Lees hier de wedstrijdverslagen van Onder-19, Onder-17 en Onder-15.

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.