In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 23: Yvo Heidemans uit Londen (Engeland).


Yvo, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?

Mijn passie voor de Eagles is eerlijk gezegd vooral gekomen in het promotieseizoen in 2013. Ik kom oorspronkelijk uit Deventer, dus ik volgde de prestaties van de Eagles uiteraard al voor die tijd door af en toe een wedstrijdje te bezoeken, maar ik werd écht fan in 2013 met die fantastische wedstrijden in de play-offs. Sindsdien volg ik ze erg trouw. Toen ik begin 2015 verhuisde naar Londen, omdat ik verliefd werd op een Engelse, is deze passie gebleven. Een goede keuze, want we zijn ondertussen gelukkig getrouwd. Alhoewel ik het mooie Deventer af en toe wel mis.

Op welke manier volg je de verrichtingen van Go Ahead Eagles?
Meestal kijk ik op voetbalwebsites zoals VI om de live tussenstanden te bekijken. En natuurlijk de website van de Eagles. Voor belangrijke wedstrijden, zoals de play-offwedstrijden tegen De Graafschap in 2016, luister ik naar Radio Langs de Lijn of Deventer FM via internet. Ongeveer eens per jaar wordt er ook wel eens een live wedstrijd van de Eagles in Engeland uitgezonden op Sky. Vorig seizoen was dat Go Ahead Eagles – Feyenoord in De Adelaarshorst, wat natuurlijk een prachtige wedstrijd was.


Is je naaste omgeving ook voor Go Ahead Eagles?

In mijn naaste omgeving zijn de meesten Arsenal-supporter. Geen ramp, want af en toe kan ik een wedstrijdje van hen meepakken. Ik probeer wel mijn dochter op te voeden als Eagles-supporter, wat aardig begint te lukken. Maar ook mijn naaste omgeving krijgt een gezonde interesse in de Eagles.

Verder benoem ik altijd de Eagles als het over voetbal gaat, wat vaak gebeurt in het voetbalgekke Engeland. Go Ahead Eagles wekt vaak de interesse vanwege de bijzondere en aparte Engelse naam en het kleurrijke shirt. Veel Engelse kennissen vragen altijd hoe het gaat met de Eagles als ze me zien en sommigen beginnen de club zelfs te volgen door zelf de uitslagen te bekijken.

Hoe vaak kom je nog in De Adelaarshorst?
Helaas niet zoveel als ik zou willen. Het is vooral lastig in de Jupiler League, omdat ze vaak op vrijdag- of maandagavond spelen en dat niet uitkomt als ik een weekendje op bezoek kom in Nederland. De laatste keer was wel bijzonder, want het was tijdens het EK Vrouwen met de wedstrijd Engeland – Frankrijk. Mijn vrouw kon kennis maken met het prachtige stadion terwijl ze haar eigen volkslied kon zingen, met een goed eindresultaat natuurlijk.

Yvo Heidemans en zijn Engelse vrouw waren op 30 juli 2017 in De Adelaarshorst getuige van de winst van Engeland op Frankrijk (1-0) in de kwartfinale van het EK Vrouwen. (Foto: Erik Pasman)

Wie is je favoriete Eagles-speler ‘aller tijden’?
Dat is Jarchinio Antonia! Met zijn negen doelpunten in Eredivisie-seizoen 2013/2014 was hij fenomenaal. En met zijn doelpunt tegen Feyenoord vorig seizoen, die dus live in Engeland werd uitgezonden, heeft hij ook zijn visitekaartje afgegeven in mijn Engelse omgeving. Ook zijn prachtige rap op de Brink na de promotie is natuurlijk onvergetelijk.

Jarchinio Antonia schreeuwt het uit nadat hij op 6 november 2016 de openingstreffer voor Go Ahead Eagles tegen Feyenoord heeft gemaakt. (Foto: Erik Pasman)

Wat is je meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles en/of de mooiste wedstrijd van Go Ahead Eagles die je ooit hebt gezien?
Misschien is het een beetje apart, maar dat was de wedstrijd Go Ahead Eagles – Stormvogels Telstar in 2006, die in de blessuretijd met 2-1 werd gewonnen door een absolute beauty, een omhaal, in blessuretijd van Loïc Loval. De wedstrijd was verder niet zo belangrijk, maar ik mocht in het stadion zijn. Dat doelpunt en de blijdschap zal ik nooit vergeten.

Toen de Eagles via het Fair Play klassement Europees voetbal mochten spelen in 2016, woonde ik vlakbij het stadion van West Ham United, dat zich via dezelfde route had geplaatst. Ik had uitgerekend dat als ze beide de eerste ronde doorkwamen, er een redelijke kans was dat ze tegen elkaar konden loten. Ik had al mijn Engelse vrienden, waarvan sommigen West Ham-supporter zijn, al helemaal voorbereid dat ze eindelijk naar het geweldige Eagles konden kijken bij West Ham en ik had al zin veel Eagles-supporters te verwelkomen in Engeland. Ik was ervan overtuigd dat beide clubs wel naar de volgende ronde zouden gaan. Maar helaas mocht het niet zo zijn. Het was wel een prachtige wedstrijd geweest met twee echte vechtclubs tegen elkaar.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.