In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 3: Igor Mulder (36) uit Sopuerta (Spanje).

 

Igor, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
In Ede, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, zaten vroeger op mijn middelbare school geen fans van Go Ahead Eagles. Daardoor was het eigenlijk moeilijk om een passie voor Go Ahead Eagles te krijgen. Dat dit uiteindelijk toch is gebeurd, heb ik indirect te danken aan Harry Decheiver. Ik vond hem altijd een geweldige speler met een ongelooflijke uitstraling. Ik volgde hem al toen hij nog voor RKC speelde en op het moment dat hij terugkeerde naar Go Ahead Eagles, ging ik dus ook automatisch de sportieve prestaties van Go Ahead Eagles volgen.

Mijn eerste bezoek aan De Adelaarshorst was op 20 december 1995. Het was een wedstrijd op een doordeweekse avond tegen PSV. Bij Go Ahead Eagles stonden jongens als Cees Marbus, Oscar Moens en Jan Michels op het veld. Helaas speelde Decheiver die avond niet mee. Ik bekeek de wedstrijd vanaf de banken op de hoofdtribune. Het werd 0-5 voor PSV, maar ondanks de nederlaag en de kou was ik verkocht. De beleving in De Adelaarshorst, de sfeer, de supporters, het lopen van het treinstation naar het stadion. Gewoon geweldig en iets wat ik nooit meer zal vergeten. En sindsdien geldt voor mij ondanks de afstand: Eens een Eagle, altijd een Eagle.

In de zomer van 1999 ben ik verhuisd naar Spanje, waar mijn moeder vandaan komt. Ik had destijds net mijn vwo-diploma gehaald en wist niet goed wat ik wilde studeren. Die zomer ging ik, zoals bijna elk jaar, op vakantie bij mijn oma in Bilbao. In die periode heb ik mijn vriendin Mercedes leren kennen, waarmee ik ging samenwonen in Sopuerta, een klein dorp op zo´n 30 kilometer van Bilbao. In 2010 zijn we getrouwd.

Igor Mulder samen met zijn vrouw Mercedes en hun honden Mike en Zaz.

Hoe zit het met het Eagles-gevoel in je omgeving?
Eerlijk gezegd zijn weinig mensen in Baskenland bekend met Go Ahead Eagles. In mijn omgeving zijn de mensen vooral fan van de lokale club, Athletic Bilbao. Dat is een club die alleen met zelf opgeleide spelers of spelers uit de eigen regio speelt. Toch probeer ik om beetje bij beetje het Eagles-virus over te brengen op de mensen in mijn naaste omgeving. Bij mijn vrouw Mercedes is dat al gelukt. Veel kerstcadeaus kwamen tijdens de afgelopen kerstperiode uit de fanstore van Go Ahead Eagles.

Wat wel een klein probleempje is in de regio waar ik woon, zijn de clubkleuren van Go Ahead Eagles. In Baskenland zie je bijna nooit iemand op straat met roodgeel gekleurde kleding, aangezien dat de kleuren van de Spaanse vlag zijn. En daar houden ze hier niet echt van. Ik leg ze dan uit dat het Eagles-shirt helemaal niks te maken heeft met Spanje of de Spaanse vlag en dat het gewoon het shirt van de mooiste club ter wereld is.

Ook in de wijngaarden van het Spaanse Baskenland laat Igor Mulder er geen twijfel over bestaan voor welke club hij passie heeft.

Van welke Eagles-spelers geniet je het meest?
Xandro Schenk, Sander Duits, Jarchinio Antonia en Darren Maatsen zijn allemaal goede voetballers. Helaas is Kenny Teijsse er niet meer bij, want ook hem vond ik een mooie speler om te zien. Maar als ik er echt één zou moeten kiezen, dan is het Leon de Kogel. Vorig seizoen schoot hij toch 25 doelpunten binnen. Ondanks dat hij dit seizoen nog niet heeft gescoord, verwacht ik dat het allemaal wel goed komt met De Kogel. Hij is technisch begaafd en heeft het maken van doelpunten in zich.

Sinds ik in Spanje woon, kom ik niet zo vaak meer in Nederland. En als ik al in Nederland ben, dan is het meestal maar voor een paar dagen. Daardoor was ik jarenlang niet meer in De Adelaarshorst geweest. Tot afgelopen december. We zijn bijna een week in Nederland geweest en ons eerste doel was om op tijd te komen voor de wedstrijd Go Ahead Eagles – sc Heerenveen. Op vrijdagavond zijn we met de auto van huis weggereden. Na een overnachting in Midden-Frankrijk zijn we de volgende dag gelijk doorgereden naar Deventer. We kwamen een uur voor de wedstrijd aan, hebben de auto vlakbij het station geparkeerd en zijn vanaf daar, net als vroeger, lopend naar De Adelaarshorst gegaan. Het was een geweldig gevoel om met al die andere fans in het donker dezelfde kant op te lopen. Eenmaal aangekomen kreeg ik echt kriebels in m´n buik van het stadion, de sfeer, de club en Harry Decheiver, mijn grote idool die als assistent-trainer op de bank zat. Ondanks de kou en de nederlaag tegen Heerenveen vond ook Mercedes het geweldig. Na de wedstrijd vertelde ze me dat we elk jaar minimaal één keer naar een wedstrijd in De Adelaarshorst moeten gaan.

Igor Mulder en zijn vrouw Mercedes in De Adelaarshorst voorafgaand aan Go Ahead Eagles – sc Heerenveen op 3 december 2016.

Wat is je meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles?
Mijn allermooiste moment was toen we een paar dagen na de wedstrijd tegen Heerenveen weer naar Deventer gingen om een training te bekijken. Afgezien van de training wilde ik vooral Harry Decheiver eindelijk eens persoonlijk ontmoeten. Nadat we eerst door het centrum van Deventer hadden gewandeld, kwamen we uiteindelijk in De Adelaarshorst. Helaas was de training toen al afgelopen, maar desondanks lukte het me toch om Decheiver te ontmoeten. Na de training – toen alleen Kenny Teijsse, Leon de Kogel en Randy Wolters nog naar binnen moesten en ik met alle drie een foto kon maken – vroeg ik Leon of hij aan Decheiver kon vragen om even naar buiten te komen. Een paar minuten later deed Decheiver de deur open om de laatste speler, Randy Wolters, op te halen. Ik riep hem meteen en hij kwam vriendelijk naar ons toe. Na een kort praatje hebben we een paar foto’s met hem gemaakt. Dat was voor mij écht een topmoment!

Eindelijk op de foto met Harry Decheiver, het grote idool van Igor Mulder.

 

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website: de tweede en vierde woensdag van de maand.