In de rubriek Eagles Are Everywhere komt een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 45: Rob Jacobs uit Schagen (Noord-Holland).

Rob, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?

Ik kwam als achtjarige in Schalkhaar wonen. Wanneer Go Ahead thuis speelde, stonden de auto’s tot bijna in Schalkhaar geparkeerd. Het stadion had toen natuurlijk door de vele staanplaatsen meer capaciteit dan nu. Toen ik als pupil bij SVS, wat nu SV Schalkhaar heet, ging voetballen, kregen we een keer een gasttraining van Ruud Geels en Bert van Marwijk. Nog altijd zeg ik dan ook vol trots dat ik nog onder de oud-bondscoach heb getraind, haha!


 
De eerste wedstrijden van Go Ahead Eagles bezocht ik samen met mijn broer Luuk en mijn vader. Mijn broer en ik stonden toen in het ‘Kippenhok’, waar nu de Leo Halle tribune staat. Later ben ik naar Gorssel verhuisd en ook daar heb ik van twee oud-spelers van Go Ahead training gehad: Harry Lammers en Tonny van Gelder. Aan mijn trainers heeft het dus niet gelegen dat ik de top niet heb gehaald, haha! In deze periode had ik een seizoenkaart en gingen we bijna altijd op de fiets naar De Adelaarshorst. We stalden de fietsen dan voor 50 cent bij bewoners van de Vetkampstraat in de achtertuin.

Wanneer en om welke reden ben je naar Schagen verhuisd?

Vanuit Gorssel ben ik in 1986 eerst naar Amsterdam verhuisd. Ik ging toen bij de Douane op Schiphol werken. Hier leerde ik mijn vrouw kennen, die uit Schagen komt. In 1989 zijn we in Schagen gaan wonen. Op donderdag is er hier in de zomer altijd de West-Friese markt. De mensen hangen dan altijd de vlag uit en laat die nu net rood-geel zijn! Ik ga dan met plezier door de stad. Toen mijn neefjes, AZ-supporters, nog klein waren, kon ik ze er altijd zo lekker mee plagen dat Schagen dan een echte Go Ahead stad is. We gaan dit jaar naar Den Helder verhuizen, maar ook daar zijn de stadskleuren rood-geel. Hoe mooi kan het zijn!

Wat vindt je naaste omgeving ervan dat je supporter bent van Go Ahead Eagles?

Die vinden het mooi. Ik merk dat Go Ahead Eagles een hoge gunfactor heeft bij veel mensen. Mijn twee zwagers Rob en Roland zijn seizoenkaarthouders bij AZ, maar gaan graag een wedstrijdje mee naar Deventer, evenals mijn jeugdvriend Eric. Zelfs zijn schoonzoon Baran, die in Turkije woont, vindt het prachtig om een wedstrijd te bezoeken als hij in Nederland is. Meestal voor de wedstrijd nog even lekker eten bij Ayf in Deventer. Volgens Baran is het daar zelfs nog lekkerder dan in Turkije!


Rob Jacobs geniet met Baran op de Leo Halle tribune van de sfeer in De Adelaarshorst.

Allemaal vinden ze de sfeer en de beleving in De Adelaarshorst geweldig. Het doet ze denken aan wedstrijden in Engeland, waar wij eens per jaar heengaan. Daar doet een avondje Go Ahead niet voor onder. Ooit mooi verwoord door Tom Egbers bij terugkeer van Go Ahead Eagles in de Eredivisie in 2013: “In de Vetkampstraat ben je eigenlijk niet in Overijssel, maar het is Port Vale of Leeds. Stadionlampen die hun licht werpen over alle straten in de buurt. Fijne bakstenen muurtjes en straks begint de wedstrijd. Wie voor zulke details gevoelig is, en veel oudere jongeren zijn dat, heeft een zwak voor Go Ahead. Het is van vroeger, het is van de kruidenier op de hoek, van de Opel Kadett en van de Thunderbirds.” Ik heb deze tekst op een mooi houten bordje met als achtergrond het shirt van Go Ahead. Het geeft precies aan wat veel mensen aanspreekt aan Go Ahead.

Hoe vaak kom je (nog) in De Adelaarshorst?

Helaas te weinig, zo’n drie keer per seizoen. Door mijn werk is het lastig. Ik werk vanuit de haven van Den Helder op een schip van de Kustwacht. Dit betekent meerdere dagen van huis en onregelmatige werktijden. Ik volg Go Ahead Eagles via de eigen website, de Stentor, de Oosttribune van TV Oost en FOX Sports. Maar het liefst zit ik natuurlijk in De Adelaarshorst. Dit gaat helaas maar een paar keer per jaar. De laatste keer was in mei tijdens de play-off wedstrijd tegen Den Bosch (2-2). Dit seizoen is het er nog niet van gekomen. Ik hoop in het nieuwe jaar snel te kunnen gaan.


De laatste wedstrijd die Rob Jacobs in De Adelaarshorst bezocht, was op 19 mei 2019 (Go Ahead Eagles – FC Den Bosch 2-2, Play-Offs).

Wat is je meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles?

Mijn meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles is niet een specifiek moment. Het is meer het hele gevoel dat je bij Go Ahead Eagles en De Adelaarshorst krijgt. Een club en stadion moeten als een ‘thuis’ voelen, dat heb je echt in De Adelaarshorst. Ik ben echt heel blij dat er nog aan de Vetkampstraat wordt gespeeld en dat dat nieuwe stadion er nooit is gekomen. Binnenkort 100 jaar Vetkampstraat, schitterend! Er gaat niets boven een mooie wedstrijd met familie of vrienden in een kolkende Adelaarshorst!


Rob Jacobs: ‘Binnenkort 100 jaar Vetkampstraat, schitterend!’

Wat is de mooiste wedstrijd van Go Ahead Eagles die je ooit hebt gezien?

De mooiste en meest memorabele wedstrijd blijft voor mij, en ik denk voor velen van mijn generatie, het rechtstreekse degradatieduel tegen FC Amsterdam in 1978. Legendarische invalbeurt van de niet fitte Cees van Kooten – geweldige spits, symbool van strijd en onverzettelijkheid – en de twee goals van Stef Walbeek. Na afloop heb ik toen ook meegedaan aan de ‘pitch invasion’, geweldig!

Een ander hoogtepunt is voor mij de promotie na zeventien jaar Eerste divisie in en tegen Volendam in 2013. Ik was daar een beetje ‘illegaal’ bij. Wij konden kaartjes kopen in Noord-Holland en stonden dus in een thuisvak van Volendam. Ondanks de 1-0 nederlaag konden wij na afloop toch juichen! Hopelijk gaat de promotie weer snel gebeuren, want een club als Go Ahead Eagles hoort gewoon in de Eredivisie thuis!


 
Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we binnenkort wel contact met je op!