In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 1: Joris Nefs (41) uit Highland (Indiana, Verenigde Staten).

eagles-are-everywhere-chicago


Joris, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?

Dat is echt stukje bij beetje gegroeid. Tijdens mijn eerste middelbare schooljaren, begin jaren ’90, ging ik voor het eerst naar wat wedstrijden. Samen met mijn klasgenoten en een vriend uit mijn voetbalteam. Dat was in Vak H naast de B-Side voor 5 gulden. Ook na school bekeek ik vaak trainingen. De nacompetitie in 1992 was een geweldige tijd, met onder andere voor het eerst naar een uitwedstrijd tegen Heracles en uiteindelijk de promotie na het tweeluik tegen Den Haag. Vanaf dat moment had ik elk jaar een seizoenkaart. Eerst op de IJsseltribune gedurende de Eredivisie-jaren, later ook B-Side en hoofdtribune. Daarnaast ging ik heel vaak mee ‘uit’ en heb ik twaalf jaar achter de bar gestaan in het Supportershome. Daar heb ik vrienden aan overgehouden die ik elke keer nog zie als ik terug in Deventer ben.

In 2005 ben ik vanuit Deventer naar de VS verhuisd. Ik woon in een voorstadje van Chicago en werk ‘downtown’. Mijn vrouw Katie komt uit Chicago. Ik heb haar ontmoet toen ik een half jaar als uitwisselingsstudent in Amerika zat. Na een paar jaar samenwonen in Deventer, op de Brink, hebben we besloten om ons in de VS te vestigen.

joris-nefs-4


Op welke manier volg je de verrichtingen van Go Ahead Eagles?

De dagelijkse nieuwtjes houd ik bij via de Go Ahead Eagles app, via Facebook en Twitter en overal waar ik maar nieuws kan vinden, zoals VI.nl en de Stentor online. De wedstrijden beluister ik op Deventer Radio. Nu in de Eredivisie kan dat lekker thuis tijdens het tuinieren of tijdens het doen van andere klusjes. De wedstrijden in de Eerste Divisie op vrijdag moest ik op mijn werk luisteren. Vanwege het tijdsverschil van 7 uur begonnen die wedstrijden voor mij om 13.00 uur, dus op kantoor mochten ze mij op vrijdagmiddag niet storen. Dus bij deze een oproep aan de spelers van Go Ahead Eagles: Handhaving alsjeblieft, dat maakt de wedstrijddag een stuk relaxter voor mij!


Hoe zit het met het Eagles-gevoel in je omgeving?

Voetbal is erg in opkomst in de VS. Degenen die van voetbal houden, zijn echt superfanatiek. Dus die vinden het heel leuk dat ik een supporter ben, helemaal omdat het niet voor Real Madrid of Liverpool is. Ik voetbal zelf in een veteranenteam, Old Boys Football Club. Een paar teamgenoten komen uit Roemenië en Guatemala en hebben het ook altijd over hun ‘home town team’. Een collega van mij is een fanatiek supporter van het Amerikaanse vrouwenteam. Zij heeft vorig jaar twee wedstrijden op het WK voor vrouwen in Canada bezocht. Zij kent ook de Europese vrouwenteams goed en ik heb dus al laten weten dat er tijdens het komende EK een paar wedstrijden in ‘ons’ stadion worden gespeeld.

Tot nu toe heb ik veel succes om mijn zoons, Kevin (8) en Alex (6), aan te steken met het Eagles-virus. Voor zover ik weet zijn het de enige twee Amerikaanse jochies die de zin ‘Ga staan, als je …’ correct weten af te maken. Kevin keek twee jaar geleden elke dag met mij mee naar de verbouwingswebcam. Afgelopen zomer vond hij het geweldig om – in Terwolde – zijn eerste echte wedstrijd mee te maken.

joris-nefs-1


Hoe vaak kom je nog in De Adelaarshorst?

Wij komen eens in de twee jaar terug in Deventer. Maar dat is meestal in de zomer, dus wedstrijden meepikken is lastig. Ik heb sinds 2005 maar drie wedstrijden bezocht, tegen AGOVV Apeldoorn, ADO Den Haag en Willem II. Mijn laatste keer in De Adelaarshorst was afgelopen november, de wedstrijd tegen Willem II. We hadden een extra trip naar Nederland ingelast in verband met de geboorte van mijn neefje Timo. Het was mijn eerste wedstrijd sinds de verbouwing. Ik zat met vrienden op de IJsseltribune en had een perfect uitzicht op de twee nieuwe tribunes, die echt geweldig mooi zijn geworden!


Wat is je meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles?

Dat zijn wel honderden herinneringen, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: samen met mijn vrienden naar het stadion, spanning voor en tijdens de wedstrijd, en napraten achteraf. Ik heb zoveel mooie wedstrijden gezien. Feyenoord-uit in 1995: 2-2. Twee goals van Clescenco en één van Ronald Koeman uit een vrije trap. Ook speelden we in die jaren thuis een aantal keer gelijk tegen Feyenoord. En de 10-0 zege tegen SC Cambuur blijft mij ook altijd bij. In het huidige team is Sander Fischer mijn favoriete speler. Die zag ik in Terwolde een helft spelen en die communiceerde heel goed met zijn verdedigers en middenvelders. Mijn favoriete Eagles-speler aller tijden is Paul Bosvelt. Hij was zó compleet en leverde altijd strijd.

Ik ben ervan overtuigd dat als je andere stadions en steden bezoekt, je je eigen club en De Adelaarshorst des te meer waardeert. Datzelfde geldt ook voor mezelf in het buitenland. Ik woon in een wereldstad van 6 miljoen inwoners met geweldige architectuur, historie (voor Amerikaanse begrippen) en gigantische, glimmende honkbal- en American Football stadions. Geweldig om te zien, maar tegelijkertijd besef je ook hoe bijzonder het Bergkwartier in Deventer is. En hoe speciaal het is om op de fiets naar Go Ahead Eagles te gaan, waar je zowat de helft van de mensen kent. Go Ahead Eagles is echt ‘one of a kind’.

joris-nefs-3


Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op!
Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website: de tweede en vierde woensdag van de maand.

Geen reacties meer mogelijk.