In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 10: Martin Commons (59) uit Newtownmountkennedy (Ierland).

 

Martin, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Ik woon in een klein plaatsje ten zuiden van Dublin, Newtownmountkennedy, en ben sinds 1974 postbode. In de jaren zeventig van de vorige eeuw vond ik het Nederlands elftal een briljant team om naar te kijken. Vanaf dat moment besloot ik om een favoriete club in Nederland te gaan volgen. Ik heb gekozen voor Go Ahead Eagles vanwege de Engelstalige naam.

In het verleden had ik het geluk dat ik de krant bezorgde bij Marten Toonder, de Nederlandse stripauteur van onder anderen Tom Poes en Olivier B. Bommel. Hij woonde in het nabijgelegen Greystones in een tijd dat mobiele telefoons en internet nog niet bestonden. Dus voordat ik de krant bij hem in de brievenbus deed, keek ik altijd snel even op de sportpagina naar het resultaat van Go Ahead Eagles in de Nederlandse competitie. Door de komst van internet ben ik tegenwoordig natuurlijk een stuk sneller op de hoogte van de verrichtingen van Go Ahead Eagles. Bovendien kunnen we in Ierland de hoogtepunten van de Nederlandse wedstrijden op televisie zien.

 

Volg je naast Go Ahead Eagles ook nog andere teams en competities?
Een vaste volger van de Engelse Premier League ben ik niet. Veel liever volg ik de verrichtingen van Southport FC, dat in de National League speelt, het vijfde niveau van Engeland. Mijn favoriete team in Ierland is Bray Wanderers. Omdat het net als Go Ahead Eagles geen ‘big money club’ is, hebben ze het normaal gesproken erg moeilijk op het hoogste niveau. In het huidige seizoen staan ze echter in de Ierse Premier Division halverwege de competitie op een derde plaats achter Cork City en Dundalk, die tot de topteams van Ierland behoren.

‘Soccer’ is overigens niet de enige vorm van voetbal in Ierland. Ook Gaelic football, waarbij de spelers de bal in hun handen mogen nemen, is een populaire sport in Ierland. Ik heb begrepen dat ook Daniel Crowley een fervent liefhebber is van Gaelic football, aangezien zijn grootouders uit Ierland afkomstig zijn.

 

Op 14 mei heb je met je vrouw en dochters de wedstrijd Go Ahead Eagles – Sparta Rotterdam bezocht. Hoe is je eerste bezoek aan De Adelaarshorst je bevallen?
Fantastisch! Go Ahead Eagles heeft een fabelachtig mooi stadion. In tegenstelling tot veel andere stadions heb je in Deventer een uitstekend zicht op het veld. Verder zijn de faciliteiten in De Adelaarshorst zeer schoon en de mensen in de Fanstore erg vriendelijk. Bovendien kun je er tegen een redelijke prijs fanartikelen aanschaffen. En dan de sfeer in het stadion! Tijdens mijn bezoek aan Go Ahead Eagles – Sparta Rotterdam was aan niets te merken dat Go Ahead Eagles een week eerder officieel was gedegradeerd. Wat een publiek!

Echt favoriete spelers heb ik niet, want daarvoor spelen voetballers tegenwoordig te kort voor één club. Maar Jarchinio Antonia en Pedro Chirivella waren voor mij de meest opvallende spelers tijdens het thuisduel tegen Sparta Rotterdam. Antonia is erg snel en totaal niet bang aangelegd. En Chirivella is een speler die altijd probeert aan de bal te komen. Verder was het mooi om te zien hoe Sander Duits afscheid nam van het publiek. Na afloop van het duel heeft een van mijn dochters nog een ‘high five’ van hem gehad aan de rand van het veld.

Eerder dit seizoen heb ik zelfs een brief van Sander mogen ontvangen, waarin hij schreef dat een club als Go Ahead Eagles erg trots is op supporters uit landen waar je dit op voorhand niet van verwacht. Die trots is wederzijds, want ik heb ontzettend genoten van mijn bezoek aan De Adelaarshorst. Mijn vrienden denken wel eens dat ik gek ben vanwege mijn voorliefde voor Go Ahead Eagles, maar ik wil volgend seizoen graag ook eens met hen een wedstrijd in De Adelaarshorst bezoeken. En dan hoop ik samen met mijn vrienden wél een overwinning te mogen begroeten.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.