In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 5: Gerrit Broijl (54) uit Sölden (Oostenrijk).

 

Gerrit, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Mijn passie voor Go Ahead Eagles is ontstaan in mijn jeugdjaren. Ik ben in 1962 geboren in Gorssel, een mooi dorp aan de IJssel waar een grote achterban van Eagles-supporters vandaan komt. Ik speelde in de jaren ’60 en ‘70 bij Sportclub Gorssel. We hadden in de B- en A-jeugd een fantastisch team, dat echt een vriendengroep was. Met z’n allen gingen we altijd naar de Horst voor de wedstrijden van Go Ahead Eagles. Wat een mooie tijd was dat! Maar voetbal was voor ons ook buiten spelen. We hadden toen nog geen mobiele telefoon of computer. Nee, we voetbalden op het plein in Gorssel met iedereen uit de buurt en dan speelden we wedstrijden tegen elkaar. Vaak was het Ajax-Feyenoord. Echte topclubs natuurlijk, maar Go Ahead Eagles had voor ons iets speciaals!

 

De afgelopen jaren heb ik in Nederland, Bonaire en andere delen van de wereld gewoond om te werken als chef-kok en om andere culturen te ontdekken. Maar altijd ging m’n Eagles-vlag met me mee. Vorig jaar was ik werkzaam in Hotel Restaurant Oostergoo in Grou. Daar hadden we zowel de vlag van sc Heerenveen als de vlag van Go Ahead Eagles in de keuken hangen. En ja hoor, komt er op een dag een collega uit Olle helpen, dus die was natuurlijk vrij verrast toen hij die vlaggen zag. Maar die vlaggen hebben wel gewoon de hele dag in de keuken gehangen, geweldig! Geintje op zijn tijd hoort er natuurlijk bij. In oktober 2016 ben ik met mijn passie voor het koken verhuisd naar Sölden, gelegen in een mooi skigebied in Oostenrijk.

 

Op welke manier volg je Go Ahead Eagles vanuit Oostenrijk?
Momenteel kom ik nog maar weinig in De Adelaarshorst vanwege mijn werk in Oostenrijk. Gelukkig kan ik iedere wedstrijd volgen via social media, Facebook en de website. Af en toe, als er voldoende bereik is, volg ik Go Ahead Eagles via Deventer RTV of RTV Oost. En anders houden vrienden uit Gorssel me wel op de hoogte. Ook ontvang ik in Oostenrijk de Nederlandse kranten waarin ik altijd graag de wedstrijdverslagen lees.

Maar mocht ik weer in Nederland zijn, dan ga ik naar De Adelaarshorst. Ook omdat ik het een geweldig stadion vind en er heel veel bekenden ontmoet. De laatste keer dat ik in de Horst was, was tegen Ajax in augustus 2016. Helaas verloren we, maar goed, het moet af en toe ook een beetje meezitten. Hopelijk kan ik in mei weer een wedstrijd bezoeken. Maar dan liever geen wedstrijd in de play-offs, gewoon rechtstreeks erin blijven!

 

Wat zijn je meest waardevolle herinneringen aan Go Ahead Eagles?
De Vetkampstraat, het ‘kippenhok’ op de tribune, de tijd waarin nog met guldens werd betaald, de entree van De Adelaarshorst, rookworst eten en cola drinken. Vaak drongen we in de tweede helft door het kippengaas naar de IJsseltribune en soms nog verder naar de hoofdtribune. Dan was het altijd zorgen dat je niet gepakt werd!

Uniek is dat ik zelf ooit heb mogen spelen in De Adelaarshorst. Voetballen in het stadion waar ook de spelers van je favoriete club spelen: hoe gaaf is dat? Destijds zat ik bij de selectie van het Deventer streekelftal en de selectie voor de Gelderse jeugd. Die speelden op een zondag een voorwedstrijd in het stadion van Go Ahead Eagles. Wat groot is zo’n veld dan als je er zelf op staat! En er gebeurt van alles rond het veld. Een mooie ervaring die ik nooit zal vergeten.

 

Welke Eagles-spelers spraken en spreken je het meest aan?
In mijn jeugd heb ik veel thuiswedstrijden gezien van de toppers van toen. Nico van Zoghel, Hennie Spijkerman, John Oude Wesselink, Henk Warnas, Bertje Kolkman, Dickie Schneider, Jo Korver, Jan van Deinsen, Bert van Marwijk, Cees van Kooten, Mario Vuskovic en dan vergeet ik er vast nog wel een paar. Geweldige spelers waren dat. De tegenstanders deden het in hun broek als ze ‘naor Deamter’ kwamen. Go Ahead Eagles speelde, net als tegenwoordig, altijd voor een vol huis, waar ik als jongen van zo’n 12 jaar erg van onder de indruk was. Ook heb ik bij Go Ahead Eagles diverse trainers zien komen en gaan. Ik was bevriend met een zoon van Henk van Brussel. Dat vond ik gaaf en deed zeker wat met me! Leo Beenhakker woonde zelfs in mijn geboortedorp Gorssel.

Momenteel vind ik Theo Zwarthoed een van de betere spelers van Go Ahead Eagles. Een vaste waarde, wat ouder en iemand die stinkend zijn best doet. Echt een topper voor Go Ahead Eagles. Ook vind ik dat Go Ahead Eagles tegenwoordig veel doet aan sociaal-maatschappelijke activiteiten naast het voetbal. Als ik zie en hoor wat de club allemaal buiten het voetbal om doet, dan vind ik dat echt geweldig. Acties via social media, helpen met benefietwedstrijden zoals Eagles against ALS, spelers die het Deventer Ziekenhuis bezoeken en zich inzetten voor de strijd tegen kanker. Chapeau, ook voor alle vrijwilligers en mensen op de achtergrond die er elke week weer staan. Eens een Eagle, altijd een Eagle!

 

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website: de tweede en vierde woensdag van de maand.