In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 14: Dennis Lankamp uit Lissabon (Portugal).


Dennis, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?

De Adelaarshorst is het stadion waar ik als kind het vaakst kwam. Mijn vader was lid van de businessclub van Go Ahead Eagles en heeft zelfs enkele jaren een reclamebord langs het veld gehad. Bij elke gelegenheid nam hij mij of mijn broer mee naar de club, waar we mensen ontmoetten zoals Marc Overmars. Dat was erg indrukwekkend als kind. Omdat mijn ouders en mijn broer ook een speciale band hebben met Rotterdam, zijn ze van binnen echte Feyenoord-supporters. Ikzelf heb die band met Rotterdam niet, maar snapte wel de connectie tussen de liefde voor een stad en de club die daar voetbalt. Ik heb die band met Deventer en daardoor ook met Go Ahead Eagles. Daarnaast ben ik trots op ons stadion. Ik houd van onze ‘underdogsfeer’, waarin we tegelijkertijd de uitstraling van een winnaar hebben.

Wedstrijden tussen Go Ahead Eagles en Feyenoord zijn altijd ‘gevoelige’ duels in huize Lankamp. (Foto: Erik Pasman)

Wanneer en om welke reden ben je naar Portugal verhuisd?
Ik heb al in veel verschillende landen gewoond. Voordat ik naar Portugal verhuisde, woonde ik in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Omdat ik het daar niet meer naar mijn zin had, besloot ik terug te keren naar Nederland. Daar trof ik een stad aan waar zeer weinig goed werk te vinden was. Ik kwam maar niet aan de bak en besloot weer in Europa te gaan solliciteren. Toen kwam er een kans voor me in Portugal en omdat ik het zat was om stil te zitten, ben ik die uitdaging aangegaan en in februari 2014 naar Lissabon verhuisd.

Nu ons ‘kluppie’ weer in de Eerste Divisie speelt, is het wel een stuk moeilijker om de verrichtingen van Go Ahead Eagles te volgen vanuit Portugal. Toen we in de Eredivisie speelden, kon ik vaak wedstrijden live op televisie zien en zondagavond Studio Sport online terugkijken. Maar omdat het leven in Lissabon zich veelal buiten afspeelt, is de Livescore app ook wel handig om te hebben. Mijn broer Marc woont nog in Deventer, gaat vaak naar de Eagles en houdt mij ook goed op de hoogte.


Wat vindt je naaste omgeving ervan dat je supporter bent van Go Ahead Eagles?

Dat verschilt enorm of het om mede-Nederlanders gaat of om andere nationaliteiten. In Portugal vindt iedereen het geweldig dat ik voor de club ben van mijn eigen stad. Volgens de meesten hier is dat namelijk zoals het hoort. Al is dat natuurlijk wat moeilijker als je in steden als Istanbul of Lissabon woont waar je meerdere grote clubs hebt. De Nederlanders daarentegen steken vaak de gek met me aan omdat Go Ahead Eagles een kleine club is en zij voor ‘010’ of ‘020’ zijn, maar wel bijvoorbeeld uit Arnhem komen. Maar als ik dan vervolgens wat geheugens opfris en vertel over de Eagles-geschiedenis en de behaalde resultaten, dan gaan ze vaak wel overstag. Het gekste wat ik ooit heb meegemaakt, was overigens in het Servische bergdorpje Bolec. Daar kwam ik een lokale inwoner tegen die vaak in de toto op Go Ahead Eagles had gewed, de club echt kende en Go Ahead Eagles fantastisch vond. Dat was echt geweldig om mee te maken en leverde me een lange nacht met Servische rakia op.

Wat zijn je meest waardevolle herinneringen aan Go Ahead Eagles?
Dat zijn onder andere de wedstrijden tegen Feyenoord waarbij we ontzettend gestunt hebben en onwaarschijnlijk wonnen. Bovendien zijn dit altijd ‘gevoelige’ wedstrijden binnen ons gezin omdat mijn ouders en broer meer voor Feyenoord zijn, ondanks dat ze ook echte fans van Go Ahead Eagles zijn. Dit heeft bij ons thuis altijd interessante situaties opgeleverd waar ik erg om kon lachen. De laatste keer dat ik in De Adelaarshorst was, speelden we overigens ook tegen Feyenoord. Dat was op 19 oktober 2013 toen we met 2-2 gelijkspeelden. Verder ben ik voor het promotiefeest van 2016 teruggevlogen naar Nederland om mee te feesten op de Brink. Dat zijn mooie herinneringen.


Op 19 oktober 2013 was Go Ahead Eagles – Feyenoord (2-2) vooralsnog de laatste wedstrijd die Dennis Lankamp bezocht in De Adelaarshorst. (Foto: Erik Pasman)

Een ander onvergetelijk moment was op 12-jarige leeftijd toen ik als beloning voor mijn harde werken in die zomer mee mocht naar Go Ahead Eagles tegen Ajax. Ik zag hoe Marc Overmars mijn vader als begroeting op zijn wang kuste en zat even later twee stoelen verder naast Overmars. Dat onvergetelijke moment is tegelijkertijd de reden dat ik geen idee meer heb wat de eindstand van die wedstrijd was. Marc Overmars is op zoveel manieren verbonden met Deventer en Go Ahead Eagles en heeft daarnaast een geweldige voetbalcarrière gehad. Vandaar dat hij van alle voormalige Eagles-spelers de meeste indruk op me heeft gemaakt.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit seizoen wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.