In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 9: Jan Bouwhuis (68) uit Alphen aan den Rijn.

 

Jan, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Ik ben geboren in Wijhe en sinds 1960 supporter van Go Ahead. Mijn vader was vroeger ondernemer en had onder andere een ‘Spar-winkel’ en een mengvoederhandel. Mede daarom was hij in het bezit van een Volkswagen bestelwagen en nam hij zijn relaties in de auto mee naar het voetbal. Toen ik ongeveer tien jaar oud was, mocht ik ook mee naar de thuiswedstrijden van Go Ahead. En als je eenmaal een club hebt, laat het je nooit meer los. Uiteraard was ik ook met mijn vader op 29 september 1965 aanwezig bij de Europa Cup-wedstrijd tegen Celtic, dat het jaar daarop de Europa Cup I won.

Naast mijn clubliefde voor Go Ahead bezocht ik vanaf mijn 18de ook veel Europa Cup-wedstrijden in de goede jaren van Ajax, met onder anderen Piet Keizer en Johan Cruijff, in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Verder was ik aanwezig bij de EC I-finale die Ajax in 1972 in De Kuip speelde tegen Internazionale. Ook heb ik het Nederlands elftal zien voetballen toen we Europees kampioen werden. Zo was ik er in Düsseldorf bij tegen Engeland, waar Oranje won door drie doelpunten van Marco van Basten.

 

Waarom ben je naar het westen van het land verhuisd?
In 1982 was ik hoofd financiën bij Schokbeton N.V. in Kampen. Door sluiting van de vestiging moest ik noodgedwongen verhuizen naar het westen van Nederland om Schokbeton en Spanbeton te fuseren. Wij zijn toen in Alphen aan den Rijn gaan wonen, maar mijn belangstelling voor de Eagles is nooit verloren gegaan. Ik ben nu zelfstandig ondernemer en krijg van een relatie wel eens een kaartje om naar Ajax – Go Ahead Eagles te gaan.

Tegenwoordig heb ik een zakelijke relatie die ook gek is van voetbal en vaste supporter is van AZ. Hij heeft me eerder dit seizoen uitgenodigd bij de wedstrijd AZ – Go Ahead Eagles in Alkmaar. Toen het 2-1 werd, zei ik tegen hem: ‘Het zou toch wel leuk zijn als we er nog één maken, want dan hebben we allebei wat.’ Hij sprong zowat uit zijn vel bij deze opmerking, maar even later danste ik, en met mij gelukkig ook nog wat Eagles-supporters in de nabijheid, op het moment dat de eindstand op 2-2 werd gebracht.


Sam Hendriks staat op 24 september 2016 op het punt om de 2-2 binnen te schieten tegen AZ in Alkmaar. (Foto: Erik Pasman)

Wat zijn je meest waardevolle herinneringen aan Go Ahead Eagles?
De tijd met Dr. Fadrhonc als trainer was de mooiste tijd die ik heb meegemaakt. We hadden toen ook altijd een clown in het stadion die het publiek opzweepte en er werd veel zin en onzin gezongen. Ik herinner me onder andere ‘Lefie, Lefie, tjaderadadadom’ dat werd gezongen voor buitenspeler Leferink. En toen het wat minder ging: ‘We gooien Willem Beltman in de IJssel.’

Voor mij is het seizoen 1968/1969 het mooiste seizoen geweest voor Go Ahead met een vierde plaats in de eindrangschikking. Thuis wonnen we met 2-1 van Ajax en de uitwedstrijd verloren we met 4-3 in De Meer, nadat we eerst op een 0-3 voorsprong waren gekomen. Het was ook de eerste keer dat mijn huidige echtgenote Annie met mij meeging naar een uitwedstrijd. Dat duel is de mooiste competitiewedstrijd die ik heb meegemaakt, vooral toen het 0-3 werd. Daarna begon Ajax beter te spelen en deed vooral mijn favoriet Piet Keizer het uitstekend. Het hele stadion riep ‘Pietje, Pietje’ en hij maakte toen ook de gelijkmaker. Vlak voor tijd sloeg het noodlot toe. Henk Warnas speelde rustig een bal terug op Nico van Zoghel en tot overmaat van ramp was het een oplettende Cruijff die er misbruik van maakte. Hij sprong er tussen en tekende voor de 4-3. Dit was natuurlijk een domper voor Go Ahead, maar op de terugweg met de tram naar het Centraal Station in Amsterdam was het een feest voor de Ajacieden. De tram schommelde heen en weer en er werd veel gezongen.

Het team van Go Ahead dat in het seizoen 1968/1969 op een vierde plaats eindigde in de Eredivisie. (Foto: Stichting Niet te Kraken)

Ook was ik op 28 mei 2013 aanwezig in Volendam bij de promotie van Go Ahead Eagles naar de Eredivisie. Toen ik daar voor de kassa stond, werd ik ineens door emotie bevangen omdat ik terugdacht aan de tijden dat ik samen met mijn vader naar het voetbal ging. Op zo’n dag voel je pas écht dat je Eagles-supporter in hart en nieren bent.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website: de tweede en vierde woensdag van de maand.