In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 28: Hans Swiers uit Vinhó (Portugal).

Hans, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan en waarom ben je verhuisd naar Portugal?
Vanaf ongeveer 1956 probeerde ik als kleine jongen aan de hand van mijn vader – maar dat kon ook de hand van een wildvreemde meneer zijn die ik dan gewoon vastpakte – op zondagmiddag de kaartcontrole bij De Adelaarshorst te ontlopen. Dat lukte vrijwel altijd. Pas in mijn tienerjaren kon ik me een seizoenkaart veroorloven en die heb ik vervolgens ook vele jaren gehad. Mijn vader ging met het vorderen der jaren steeds minder naar de Vetkampstraat, maar met vrienden was het een feest om naar Go Ahead te gaan.

Na een arbeidzaam leven in het MBO-onderwijs in achtereenvolgens Deventer, Oss en Roermond vertrokken we zes jaar geleden naar Portugal om daar onder de heerlijke zon van ons pensioen te gaan genieten. Ook al ben ik sinds 1976 weg uit Deventer, supporter van Go Ahead ben ik altijd gebleven en dus sla ik nog altijd geen enkele samenvatting op televisie over.

Op welke manier heb je in de loop der jaren de verrichtingen van Go Ahead Eagles gevolgd?
Tussen 1963 en 1968 woonde ik voor mijn studie in Hilversum, maar dat belette me niet om elke thuiswedstrijd liftend te bezoeken. Hoogtepunt was de lift die ik ooit kreeg in de dikke Mercedes van een meneer die Georg Kessler bleek te zijn, de toenmalige bondscoach die Go Ahead – Ajax kwam bekijken. Je zult begrijpen dat ik alles in het werk stelde om me thuis voor de deur af te laten zetten om de grote ogen van mijn vader te kunnen zien! In de periode na 1976 ben ik zeer regelmatig op zondagmiddag met de auto naar Deventer gereden, waarbij ik de thuiswedstrijd met een bezoek aan mijn ouders combineerde. Vanaf 1986 woonde ik in Limburg en bezocht toen nog slechts de uitwedstrijden van mijn club in het zuiden. Voor het overige moest ik me met radio, tv en krantenverslagen zien te redden.

Wie is je favoriete Eagles-speler ‘aller tijden’?
Mijn favoriet is eigenlijk niet één speler, maar een heel elftal uit de glorietijd dat het stadion telkens stijf uitverkocht was. Maar wat wil je ook met een technische staf met František Fadrhonc, Joop Brand en Leo Beenhakker en spelers als Nico Rijnders, Peter Arntz en Bert van Marwijk. Maar ook de aanwezigheid van lokale helden als Gerrit Niehaus, Gerard Wüstefeld en Dickie Schneider maakte veel los. Ik kan me herinneren dat de wedstrijden tegen de topploegen in deze periode zeer de moeite waard waren. Geen enkele ploeg had het gemakkelijk in De Adelaarshorst.

Bert van Marwijk maakte onderdeel uit van het favoriete Go Ahead-elftal van Hans Swiers. (Foto: archief Stichting Niet te Kraken)

Wat zijn je meest waardevolle herinneringen aan Go Ahead Eagles?
Ik herinner me het openen van de staantribune aan de lange zijde. Wij waren vaak al rond 13:00 uur in het stadion en om 13:30 uur, een uur voor de aftrap, was die tribune niet zelden gewoon vol! Je kunt je er in de huidige tijd niets meer bij voorstellen, maar er werden stencils uitgedeeld waarop liedteksten over verschillende spelers stonden afgedrukt. Die werden dan een uur lang door een groot deel van de aanwezigen uit volle borst gezongen!  Verder denk ik met heel veel plezier terug aan mijn goede relatie met Nico van Zoghel met wie ik vele uren op de tennisbanen van Drijvers Tennispark heb doorgebracht. Die kon niet alleen goed keepen, maar stond ook op de tennisbaan zijn mannetje.

Met Nico van Zoghel bracht Hans Swiers menig uurtje door op de tennisbaan. (Foto: archief Stichting Niet te Kraken)

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.