In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 13: Bas van Dam uit Maarssen.


Bas, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?

Mijn eerste wedstrijd bezocht ik ooit samen met mijn vader, thuis tegen De Graafschap in de jaren tachtig. Ondanks dat het stadion destijds lang niet zo vol zat als nu, had Go Ahead een enorme aantrekkingskracht. Daarna ben ik vanuit Twello, waar ik ben opgegroeid, elke thuiswedstrijd op de fiets naar het stadion gegaan. Ook ging ik af en toe naar uitwedstrijden. Toen ik in Groningen ging studeren en daarna in Utrecht ging wonen en werken, heb ik een jaar of twee geen seizoenkaart gehad. Maar al vrij snel bleek ik alsnog bijna elke thuiswedstrijd naar Deventer te gaan en was het natuurlijk veel handiger om toch een seizoenkaart te nemen. Wat ik me nog herinner, is dat ik ook nog geregeld met de trein vanuit Groningen naar plaatsen als Haarlem, IJmuiden en Eindhoven ging om een wedstrijd te bekijken. Scoren en juichen in uitwedstrijden had altijd iets moois!

Op welke manier volg je Go Ahead Eagles?
Eigenlijk op alle mogelijke manieren, zoals social media, tv en radio. Sinds m’n dertiende heb ik eigenlijk altijd een seizoenkaart gehad en tot op de dag van vandaag ben ik dan ook geregeld in De Adelaarshorst te vinden. Aangezien ik in Rotterdam werk, zijn de vrijdagse thuiswedstrijden helaas weer een grote uitdaging. Alleen daarom waren de eredivisiejaren, met wedstrijden op zaterdag en zondag, ideaal voor mij. Sinds heel wat jaren ga ik samen met goede vrienden en hun vaders naar de wedstrijden. En ondanks de soms wat tegenvallende resultaten is het altijd weer mooi om een stukje in de auto te rijden en negentig minuten lang te praten over wat beter moet.


Wat vindt je naaste omgeving ervan dat je supporter bent van Go Ahead Eagles?

Nou, ik heb in de loop der jaren het nodige respect afgedwongen. Jarenlang zag je mensen bedenkelijk kijken als je aangaf dat je favoriete club uit Deventer kwam. Door de promotie in 2013 kwam Go Ahead meer in de publiciteit en dat heeft veel veranderd. Wellicht hebben nu meer mensen gezien dat deze club echt leeft en ‘wel wat heeft’. Die promotie voelde trouwens ook wel een beetje als revanche op de soms wat spottende opmerkingen die er wel eens gemaakt werden.

Lukt het je om je collega’s, familie en gezinsleden aan te steken met het Eagles-virus?
Ja. Tijn, mijn vijfjarige zoontje, is lid van de kidsclub van Go Ahead Eagles en is nu twee keer bij een thuiswedstrijd geweest, waarvan één keer als players escort. Hij is dolenthousiast en kende vorig jaar een flink aantal spelers. Hij voetbalt nu zelf een aantal jaar en het is stiekem best leuk om tussen al die jongetjes met shirts van Barcelona, Real Madrid, Ajax, Feyenoord en vooral FC Utrecht één jongetje te zien rondrennen in het roodgeel! Ik ben me er natuurlijk van bewust dat je als ouders wel enige invloed hebt en Tijn dus nogal eenzijdig is ‘opgeleid’ als Go Ahead-fan.

Wie was voorheen je meest favoriete speler bij Go Ahead Eagles?
Poeh, ik heb het meeste met voetballers die niet tot het stereotype voetballer behoren. Dan moet je denken aan recente Eagles-spelers als Bart Vriends, Marnix Kolder en Sander Duits en in het verleden Melchior Schoenmakers. Vroeger vond ik Jason van Blerk erg goed, wellicht wel de beste speler van de afgelopen 25 jaar! Hij was de moderne linksback zoals je die tegenwoordig ziet. Peter Rufai was als doelman een attractie; ik heb hem nog eens mogen interviewen voor een project op school. Hij nodigde ons bij hem thuis in Colmschate uit; er stond nauwelijks meubilair in, hij was met weinig tevreden! Clubs hebben opvallende spelers nodig; er zijn al genoeg dertien-in-een-dozijn spelers!

Wat zijn je meest waardevolle herinneringen aan Go Ahead Eagles?
Meest waardevol zijn toch de promoties in 1992 en in 2013. De eerste promotie omdat het destijds het eerste eredivisieoptreden betekende dat ik als fan zou meemaken en vanwege de hele setting in De Adelaarshorst: met zijn allen op een groot scherm de uitwedstrijd tegen FC Den Haag bekijken. De laatste promotie vanwege de lange periode zonder eredivisievoetbal: met diepe dalen, de bijna promotie van enkele jaren eerder tegen Willem II en het onverwachte karakter. Tot de categorie mooie wedstrijden behoort wat mij betreft Go Ahead Eagles – Fortuna Sittard, met twee goals in de laatste minuten van Sjoerd Ars en Patrick Ax, waardoor het van 0-1 nog 2-1 werd. En meer recent FC Utrecht – Go Ahead Eagles in 2014 – van 2-0 naar 2-3 – en de thuiswedstrijd tegen Zwolle die met 4-1 werd gewonnen.


Bart Vriends, op de foto juichend na zijn doelpunt tegen Ferencváros, zag Bas van Dam graag spelen in het shirt van Go Ahead Eagles. (foto: Erik Pasman)

Er zijn heel wat mooie wedstrijden geweest, maar uniek was natuurlijk ook het Europese duel tegen Ferencváros in Emmen. Dat zou best wel eens de enige Europese wedstrijd van Go Ahead Eagles kunnen zijn die ik zelf als supporter ooit meemaak! Het feit dat ik met name recente wedstrijden noem, betekent wat mij betreft dat de club aan een opwaartse lijn bezig is. Dat gaat wellicht met horten en stoten, maar we kunnen niet ontkennen dat er de laatste jaren veel is veranderd in positieve zin. Als daarnaast ook het technische gedeelte op stoom komt, dan ziet de toekomst er zonnig uit.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.

De zomervakantie is nog steeds in volle gang! Menig Eagle vloog en vliegt uit naar zijn of haar vakantiebestemming. Dat jullie ook op vakantie echte rood-gele ambassadeurs zijn, blijkt wel uit alle foto’s die we langs zien komen op social media. Jullie gebruiken de hashtag #EaglesAreEverywhere volop! Hieronder drie foto’s die wij rechtstreeks binnenkregen per mail en Facebook Message. Voor alle foto’s, neem vooral ook een kijkje op het Facebook-account Trots aan de IJssel.


(ingezonden door Eva Saris)


Haarlem (ingezonden door Rogier Zuelen)


Portugal (ingezonden door Timo Noorman)