In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 15: Wiebe van Waarde (67) uit Hoofddorp.


Hoe is uw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?

Mijn passie voor Go Ahead Eagles, toen nog Go-Ahead, is ontstaan in 1965. Ik speelde toen zelf als 15-jarige bij SV Wesepe, onder andere tegen een jeugdelftal van Go-Ahead. In die dagen ging ik voor het eerst met een vriend mee naar de Vetkampstraat. Daar parkeerden we onze brommer voor een dubbeltje bij mensen in de tuin en stonden we achter het doel op wat nu de B-side heet. Als ik het me goed herinner, was het daar aanvankelijk onoverdekt. De sfeer beviel en in die dagen ook de resultaten. In 1967 bijvoorbeeld winst op Feyenoord! En twee jaar daarvoor de meest bijzondere van allemaal: de wedstrijd tegen Celtic. Ik heb nog een plakboek uit die dagen met verslagen uit ‘Sport en Sportwereld’, dat ik maandagochtend voor ik naar school ging kocht om nog eens na te genieten van wat er allemaal op voetbalgebied gebeurd was. Het elftal van Go-Ahead uit die dagen noem ik nu nóg zo op. En ik herinner me ook nog hoe ik in die dagen trots mijn eerste trainingspak kocht bij Nico van Zoghel, de toenmalige keeper van Go-Ahead, in zijn winkel in de Overstraat.

Op welke manier volgt u Go Ahead Eagles?
Ik volg de club via allerlei moderne media zoals de website, Twitter en Instagram, maar bovenal door alle thuiswedstrijden te bezoeken en af en toe een uitwedstrijd of een oefenwedstrijd in Heeten of Terwolde. Daar hoort een verhaal bij: in 1968 verhuisde ik met mijn ouders naar het westen van het land, naar de Haarlemmermeer, waar ik nog steeds woon. De eerste twee jaren bezocht ik na een rit van 130 kilometer op mijn Puch nog de thuiswedstrijden tegen Ajax en Feyenoord. Als ik het goed heb, wonnen we op 18 augustus 1968 met 2-1 van Ajax. De vlag die ik op de terugreis triomfantelijk achterop bond, heb ik nog.

De vlag waarmee Wiebe van Waarde in 1968 triomfantelijk vanuit Deventer 130 kilometer op zijn Puch terugreed naar de Haarlemmermeer na de zege van Go-Ahead op Ajax.

Daarna verdwenen de Eagles vele jaren uit beeld. Tót 1995. Als ik het me goed herinner, speelden ze toen nacompetitie tegen AZ en besloot ik weer eens naar Deventer te gaan. Ik trof daar de oude sfeer aan, die onmiddellijk jeugdsentiment veroorzaakte: het programma met lot, broodjes gehaktbal, stinkende urinoirs achter de IJsseltribune… Ik bezocht daarop vaker wat wedstrijden en rond Kerst 1997 besloot ik in de bekende aanbieding vier seizoenkaarten te kopen voor mijzelf en mijn drie zoons Frederick, Thomas en Berend. Die seizoenkaart heb ik nog steeds en verder gaat bij toerbeurt nog steeds één van mijn zoons mee. Ze wonen in Amsterdam en Den Bosch en hebben kinderen, zodat iedere thuiswedstrijd meegaan er niet meer inzit. Maar de volgende generatie dient zich aan en Pepijn (2) roept al enthousiast ‘Kowet’ als hij ons fraaie logo ergens ziet.

Wiebe van Waarde met zijn kleinzoon Pepijn, die door zijn grootvader wordt ‘opgeleid’ tot Eagles-supporter.

Wat vindt uw naaste omgeving ervan dat u supporter bent van Go Ahead Eagles?
Mensen vinden dat opmerkelijk, maar vooral leuk. Soms leidt het tot bijzondere gebeurtenissen. Zo werd ik drie jaar geleden door mijn Renault-garage uitgenodigd in hun skybox in Alkmaar voor de wedstrijd AZ – Go Ahead Eagles. Verder werd rond mijn 25-jarig jubileum bij mijn werkgever bijzonder veel aandacht besteed aan mijn supporterschap. Er was onder andere een wedstrijdshirt voor me geregeld met handtekeningen van de toenmalige spelers, waaronder Ugur Yildirim, Jochem de Weerdt, Dick Kooijman en Jordy Zuidam. Ook bij het afscheid van mijn werkgever bij mijn pensionering in 2013 was het leuk dat een zakelijke relatie me op mijn afscheidsreceptie verraste met het ‘We Are Back’-shirt, dat de spelers kort daarvoor op de Brink hadden gedragen. Ik heb er heel wat hardlooprondjes in gelopen en het ligt nu al weer klaar voor mei 2018… Voorlopig loop ik maar even in een in de Fanstore gekochte sweater.

Het cadeau dat Wiebe van Waarde ontving ter ere van zijn 25-jarige jubileum bij zijn voormalige werkgever.

Wat zijn uw meest waardevolle herinneringen aan Go Ahead Eagles?
Dat zijn de eerdergenoemde 2-1 winst op Ajax in 1968 en de thuiswedstrijd in de nacompetitie tegen De Graafschap (4-1) in 2016. Maar het is moeilijk om te kiezen, want de laatste bekerwinst op Feyenoord in november 2016 was er ook één om niet gauw te vergeten!

Voorheen waren Erik Tammer en Hendrie Krüzen mijn favoriete Eagles-spelers. Tammer vanwege zijn snelheid en grote scorende vermogen en Krüzen om zijn spelinzicht en het vermogen het elftal op sleeptouw te nemen. Tegenwoordig is Xandro Schenk mijn favoriete speler, maar ik sluit niet uit dat ik aan het eind van het seizoen Stefano Beltrame ga noemen. Schenk is een betrouwbare schakel in onze defensie; bij Beltrame zie ik veel talent en creativiteit.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.