In de rubriek Eagles Are Everywhere komt twee keer per maand een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 42 (deel 1): Eric Kolkman uit Dwingeloo (Drenthe).


 
Eric, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kleine jongen van een jaar of 8 bij mijn vader achterop de fiets zat en we vanaf de Zandweerd naar het stadion reden. Hij zette de fiets altijd bij de Oude Muziekschool. Mijn vader kon gratis naar de wedstrijden van Go Ahead met de scheidsrechterkaart van mijn opa. Toen ik de eerste wedstrijden van Go Ahead bezocht, was de IJsseltribune nog niet overdekt en de tribune aan de Brinkgreverweg bestond nog niet eens. Toch vond ik het stadion toen al groot. Vanaf dat moment ging ik meestal naar de thuiswedstrijden. Vanaf het moment dat ik oud genoeg was, stond ik, samen met mijn leeftijdsgenoten, in het jongensvak mijn idolen Johnny Oude Wesselink, Ruud Geels en Cees van Kooten toe te juichen.


Op pagina 317 van het historische boek over Go Ahead Eagles poseren twee jeugdidolen van Eric Kolkman: Johnny Oude Wesselink (staand) en Cees van Kooten (links).

Je bent de kleinzoon van voormalig Go Ahead-speler Fré ‘De Snoek’ Kolkman, die in 1917 met Go Ahead landskampioen werd. Welke herinneringen heb je aan je opa?
Zeer dierbare herinneringen. Hij is bijna 95 jaar geworden en ik heb hem tot mijn 26e gekend. Mijn opa kwam heel vaak op zaterdagavond televisiekijken bij ons thuis. Hij had daar zijn eigen ‘rookstoel’ en je moest het niet proberen om daar in te gaan zitten als hij even opstond. Hij woonde in het bejaardencentrum ‘Sint Jurriën’ en was daar een graag geziene persoon. Iedereen kende hem daar en hij nam voor iedereen de tijd. Hij had altijd de jenever en een biertje klaar staan voor mensen die bij hem op bezoek kwamen. Als hij de tijd goed verdeelde over zijn (klein)kinderen – mijn vader was één van tien kinderen – dan had hij weinig tijd over voor zichzelf.


Fré Kolkman, de opa van Eric Kolkman, op 94-jarige leeftijd.

Hoe kwam je opa aan zijn bijnaam ‘De Snoek’?
Zijn bijnaam had hij te danken aan het type speler dat hij was. Uit de verhalen die over hem geschreven zijn, maak ik op dat hij een speler was van het type Jan Wouters en Edgar Davids. Hij schijnt weinig ontzag te hebben gehad voor welke speler dan ook. Tijdens een interview voor het Deventer Dagblad in 1973 vertelde mijn opa hierover het volgende: “Als een speler mij voorbij was, schoot ik het volgende ogenblik plotseling als een snoek ineens voor hem langs. Dat heeft mij de bijnaam ‘De Snöök’ bezorgd. Jan de Natris, de topspeler van Ajax in die tijd, heb ik eens te pakken gehad! Ik had hem helemaal naar de hoekvlag gedreven. Toen hij op één been stond om een voorzet te geven, gaf ik hem zo’n oplawaai, dat hij onder het draad doorschoot. Het publiek vond dat geweldig. Als je zoiets in een uitwedstrijd uithaalde, reageerde het publiek natuurlijk wel anders, maar ja, dat hoorde er nu eenmaal bij. Je deelde vroeger meer uit, maar je accepteerde ook veel meer.”


Fré Kolkman werd in 1917 met Go Ahead landskampioen van Nederland.

Op welke manier volg je de verrichtingen van Go Ahead Eagles?
Ik volg de verrichtingen van Go Ahead en Go Ahead Eagles al sinds 1965. In de periode tot 1982 of 1983 zat ik elke wedstrijd in De Adelaarshorst. Door een verhuizing ben ik daarna een hele lange periode niet meer in het stadion geweest, maar ik ben de wedstrijden wel altijd via tv, radio en internet blijven volgen. Ook heb ik een app gedownload, zodat ik op vrijdagavond direct kan zien wat de (tussen)stand van de wedstrijd is.


Eric Kolkman toont trots de foto waarop het kampioensteam van zijn opa Fré Kolkman poseert bij de spoorbrug.

Wat vindt je naaste omgeving ervan dat je supporter bent van Go Ahead Eagles?
In Zwolle, waar ik werk, ben ik tussen de PEC-fans één van de weinige fans van Go Ahead Eagles. Vaak is er na het weekend wel een moment om even met elkaar te praten over de resultaten. Zoals je kunt verwachten, is het nu ineens weer ‘hosanna’ bij de PEC-fans en als het wat minder gaat met Go Ahead Eagles, dan ‘gunt’ men dat de Deventenaren wel. Bij ons in Dwingeloo wonen, voor zover ik weet, niet direct supporters van Go Ahead Eagles. Wel weet ik dat een zoon en kleinzoon van dorpsgenoten zeer fanatieke supporters zijn. Dat zijn Pieter en Wout Smit, zij wonen in Deventer. De moeder van Pieter vertelde met trots dat Wout alles weet van de spelers.

In deel 2 van deze editie van Eagles Are Everywhere vertelt Eric de volgende keer onder meer over zijn hernieuwde kennismaking met Go Ahead Eagles, zijn favoriete Eagles-speler ‘aller tijden’ en het collector’s item dat hij graag zou willen bemachtigen.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.

 

Geen reacties meer mogelijk.