In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 26: Fred Rosier uit Dronten.


Fred, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?

Als dertienjarige jongen woonde ik in Zutphen en mocht ik een keer met een kennis mee naar De Adelaarshorst. De eerste paar keer was op de B-Side, maar later ben ik verhuisd naar de IJsseltribune. De route was via de Brinkgreverweg, langs het internaat, voorbij Jannie (“Programma! Programma!”), langs het ‘stenen muur urinoir’ en via de achterkant met de trap naar boven. Geweldig, die tijd! In 1991 ben ik verhuisd naar Dronten in de Flevopolder.

Lukt het je om je omgeving aan te steken met het Eagles-virus?
Nou, dat is lastig! We wonen dicht bij Zwolle en dus ook bij veel van deze aanhangers. Gelukkig heb ik steun van mijn zoon en dochter, die respectievelijk 6 en 1 jaar oud waren toen wij in Dronten kwamen wonen. Inmiddels zijn ze fanatieke Eagles-supporters geworden! Alle drie reizen we iedere thuiswedstrijd af naar Deventer. Mijn dochter als hostess, meestal in de Rabo Lounge, en zoonlief en ik op onze vaste plaatsen in Vak 12!

 

De eerste ervaring van mijn zoon was overigens niet al te positief. Als vijfjarige nam ik hem voor het eerst mee en de wedstrijd, Ajax-thuis, was niet al te best. Boze supporters van de B-Side kwamen verhaal halen en probeerden via de achterzijde van de IJsseltribune verder te komen door te bonzen op de metalen deuren. Een hachelijk moment voor mij, maar zeker voor mijn zoon. Het heeft hem uiteindelijk niet afgeschrikt, want hij is, net als zijn vader, nog steeds bloedfanatiek. En zijn zoontje, mijn kleinzoon, zingt voor het slapen gaan nog altijd even ons clublied: “Go Ahead is niet te kraken…” Weer een toekomstige supporter uit Dronten!

Een aantal jaren geleden hadden we drie seizoenkaarten voor twee plaatsen en namen mijn zoon en ik om de beurt vrienden mee. Eén van hen zei een keer: “Als je naar De Arena gaat, kijk je voetbal. Als je naar het Abe Lenstra-stadion gaat, kijk je voetbal. Maar in De Adelaarshorst bén je voetbal!” Ja, iedereen is onder de indruk van de sfeer die het geheel uitstraalt, maar Deventer is te ver weg om alle introducés volledig te overtuigen.

 

Wie is je favoriete Eagles-speler ‘aller tijden’?
Wim Woudsma vind ik nog steeds een van de betere Eagles-verdedigers ooit. Aan zo’n trouwe speler – meer dan 300 wedstrijden voor Go Ahead Eagles – kun je niet voorbij gaan. Maar eigenlijk zijn ‘Kwik, Kwek en Kwak’ voor mij het mooiste drietal. Deze drie – Dennis Hulshoff, Paul Bosvelt en Marco Heering – zijn de belichaming van het echte Eagles-spel. Snelle combinaties over de flanken, iets wat we nu eigenlijk al een paar seizoenen missen.

Wat zijn je meest waardevolle herinneringen aan Go Ahead Eagles?
Een aantal wedstrijden geleden mocht ik tegen Jong FC Utrecht mee met de cameraman van FC Utrecht TV. Achter de schermen en op het veld. De wedstrijd was niet best, maar de ervaring was er een om nooit te vergeten. Ik kende deze cameraman van mijn tijd als commercieel verantwoordelijke man bij asv Dronten. Ik had hem destijds als vijftienjarige jongen binnengeloodst als toekomstig verslaggever. Dat heeft hij drie jaar gedaan en hij was de grondlegger van asv Dronten TV. Inmiddels is hij via hoofdklasser Flevo Boys bij FC Utrecht terecht gekomen. Als dank voor de toen geboden kans bood hij mij eenmalig deze mogelijkheid aan om met hem mee te lopen bij mijn echte club. Verder zijn er twee mooie wedstrijden die ik nooit zal vergeten. Vorig seizoen, Feyenoord-thuis; 1-0 winst op de kampioen van dat seizoen. En niet te vergeten de 1-1 in het bloedhete Emmen tegen Ferencváros!

Bart Vriends heeft Go Ahead Eagles in Emmen op een 1-0 voorsprong gekopt tegen Ferencváros en viert dit op 2 juli 2015 met de Eagles-fans op de tribune. (Foto: Erik Pasman) 

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.

Geen reacties meer mogelijk.