In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 18: Andre van Keulen uit Montgat / Barcelona (Spanje).

 

Andre, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Mijn passie voor ‘Kowet’ is ontstaan door mijn vader Henk en mijn broer Geke. Als vijfjarig jochie nam mijn vader, een fanatiek Eagles-supporter, mij mee naar elke thuiswedstrijd. Door de wijde poorten aan de Brinkgreverweg werd ik meestal meegesmokkeld naar de B-side zonder te betalen. Dat is vandaag de dag ondenkbaar. Vanaf de jaren ‘90 verhuisde ik van de B-side naar de staanplaatsen onder de hoofdtribune. Ik ging dan meestal samen met mijn broer, dat was een groot feest!

 Andre van Keulen (links) poseert samen met zijn broer Geke naast Leon de Kogel.

Op de Zandweerd voetbalde ik bij DVV Sallandia, een prachtige voetbalclub met een sterke familieband waar ik nog steeds al meer dan veertig jaar lid van ben. In de pupillen voetbalde ik samen met Harry Decheiver. Ik herinner me nog goed dat we tegen Activia op de Worp speelden en in de rust opnieuw achter stonden. Harry was helemaal overstuur, huilend schreeuwde hij dat wij er toch niets van konden en dat hij naar Go Ahead zou gaan. Je zag op die leeftijd al dat hij tien keer beter was dan zijn leeftijdsgenootjes.


Andre van Keulen (keeper) en Harry Decheiver (staand, tweede van rechts) als pupillen van DVV Sallandia.

Eagles is meer dan voetbal alleen. Toen ik nog in Nederland woonde, was ik als supporter best fanatiek. Naast alle thuiswedstrijden ging ik ook vaak mee naar uitwedstrijden, ook toen we in de Eerste Divisie speelden. Op 8 juni 2000 heb ik mij uitgeschreven in Deventer en ben ik verhuisd naar Montgat, een klein vissersdorpje aan het strand, tien kilometer ten noorden van Barcelona. Mijn toenmalige Catalaanse vriendin wilde terug naar haar familie en de zon, dus ik ging mee. Ik houd van Spanje, met zon, zee, strand en lekker eten en drinken. Het leven is hier geweldig. Door het internet kan ik veel wedstrijden van Go Ahead Eagles geheel volgen. En als de wedstrijd niet wordt weergegeven, dan volg ik het via Twitter.

Een typisch Catalaanse traditie (Calçotada): lenteuitjes in een lekker sausje eten met 200 man en één Eagles-supporter.

Wat vindt je naaste omgeving ervan dat je supporter bent van Go Ahead Eagles?
Iedereen in mijn directe omgeving kent de Eagles, daar zorg ik wel voor. Of het nu mijn collega’s op het werk zijn, mijn vrienden op mijn voetbalclub of de familie van mijn vriendin: iedereen vraagt nu direct als ze me zien hoe de Eagles ervoor staan. Bea, mijn vriendin, is er minder blij mee, want die houdt niet zo van voetbal. Veel Spanjaarden in mijn omgeving kennen de Eagles nog van de jaren ‘90, toen de eredivisiewedstrijden in Spanje op tv te zien waren. Verder moedig ik de familie van mijn vriendin, vrienden en bekenden aan om wedstrijden bij mij thuis te komen kijken. Het niveau is anders dan dat van Barça, maar in De Adelaarshorst is het tien keer zo gezellig!

De laatste jaren vind ik sowieso dat er veel geregeld wordt door de Eagles. Ik denk bijvoorbeeld aan het Oktoberfest, kamperen op het veld en het Sfeerteam. Kippenvel kreeg ik toen we klapten voor de keeper van NAC en daarnaast wordt van alles geregeld voor zieke mensen. Heel mooi vond ik dat mijn neef Rik, ook een fanatiek Eagles-supporter, een brief van persman Wouter Rutgers en aanvoerder Bart Vriends en een shirt met de handtekeningen van alle spelers kreeg opgestuurd nadat hij bij de aanslag in Parijs gewond was geraakt.

Van links naar rechts: Andre van Keulen, zijn broer Geke en zijn neef Rik tijdens een uitwedstrijd van Go Ahead Eagles bij Telstar.

Vorig jaar heb ik mijn Catalaans C-diploma behaald. Als examen moesten we een tien minuten durende presentatie geven over een boek dat je zelf mocht uitkiezen. Ik heb voor ‘Proud to be an Eagle’ gekozen. De dertig Spanjaarden vonden het helemaal geweldig!

Kom je nog vaak in De Adelaarshorst?
Ik werk bij HP in Barcelona en moet zo nu en dan naar Nederland om bij distributeurs langs te gaan. Ik plan mijn reis dan meestal tijdens een weekend dat de Eagles thuis spelen. Zo kan ik mijn familie zien en tevens genieten van de Eagles. Het is altijd een genot om er te komen als fanatieke supporter, maar ook voor alles eromheen. Het stadion, de supporters, de kantine en de sfeer.

De laatste keer was geen groot succes en kunnen we maar beter vergeten. Ik dacht mooi twee wedstrijden mee te pakken tijdens een werkbezoek in Nederland. Doordeweeks tegen De Jodan Boys voor de beker en zaterdag tegen FC Twente. We kunnen beter vooruit kijken. De volgende wedstrijd dat ik in De Adelaarshorst ben, is op maandag 27 november tegen Jong FC Utrecht.

Ik heb een aantal keer een reisje naar Nederland geregeld voor vrienden en familie en uiteraard neem ik ze dan ook mee naar een wedstrijdje van Kowet. Vinden ze allemaal schitterend, Barça- en Real Madrid-fans in De Adelaarshorst. Daar is toch veel meer sfeer dan in Camp Nou en Estadio Santiago Bernabéu samen!

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.

Geen reacties meer mogelijk.