In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 11: Bas Schuitert uit Goes.

Bas, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Ik ben in 1967 in Deventer geboren op de Nieuwe Markt. Mijn vader had daar samen met zijn opa een kruidenierswinkel. Toen ze in 1969 werden uitgekocht door de Centra, zijn we naar Goes verhuisd, omdat mijn vader daar een baan had aangenomen bij de Keuringsdienst van Waren. Toen ik zelf interesse kreeg voor voetbal, was er natuurlijk maar één club waar ik supporter van kon worden. Doordat het bezoeken van thuiswedstrijden niet vanzelfsprekend was vanwege de afstand, werd ik steeds fanatieker in het volgen van de club. Ik moest het hebben van Studio Sport en de krant, maar ik verzamelde alles wat ik maar kon vinden. Elk jaar schreef ik spelers een brief met de vraag of ze een foto met handtekening wilden opsturen. Die adressen stonden toen nog gewoon in de VI vermeld.

Tegenwoordig volg ik de wedstrijden via Fox Sports. In Deventer kom ik nauwelijks meer, aangezien bijna alle familie inmiddels is overleden of verhuisd. In het stadion ben ik al een paar jaar niet meer geweest, maar daar ga ik komend seizoen echt weer eens naar toe. Mijn 19-jarige zoon en 16-jarige dochter willen ook graag mee, dus dat wordt een familie-uitje!

Wat vindt je naaste omgeving ervan dat je supporter bent van Go Ahead Eagles?
Vreemd, maar ook wel leuk. Het is natuurlijk geen vanzelfsprekendheid dat je in Zeeland een fan van Go Ahead Eagles tegenkomt. Ik ken er eigenlijk maar één, Gerben Polderdijk uit ’s-Heer Hendrikskinderen. Toen Go Ahead Eagles dit jaar van Feyenoord won, heb ik wel veel positieve reacties gekregen. En een paar minder positieve ook, natuurlijk.

Het lukt me helaas niet echt om mijn naaste omgeving aan te steken met het Eagles-virus. Ze kiezen meestal voor Ajax of Feyenoord en in mindere mate voor NAC Breda. En niet te vergeten de Belgische clubs AA Gent, Club Brugge en Cercle Brugge. Dat is voor veel mensen hier om de hoek. Na het faillissement van VCV Zeeland hebben wij zelf geen betaald voetbal meer in de provincie. Dat was dus weer een kans minder om Go Ahead te zien spelen. Komend seizoen komen ze wel weer naar FC Dordrecht (helaas) en dat is prima aan te rijden.

Leon de Kogel en Danzell Gravenberch duelleren aan De Krommedijk om de bal tijdens FC Dordrecht – Go Ahead Eagles op 14 maart 2016. (Foto: Erik Pasman)

Wat zijn je meest waardevolle herinneringen aan Go Ahead Eagles?
Ik zal een jaar of tien geweest zijn toen ik voor het eerst in De Adelaarshorst kwam. Nog nooit was ik in een stadion geweest. Prachtig vond ik het, ondanks dat er geen spelers aanwezig waren aangezien het geen wedstrijddag betrof. Wel kwamen we Bob Maaskant tegen die ons vriendelijk ‘goedemiddag’ wenste. Zo trots als een pauw was ik!

Cees van Kooten was altijd mijn favoriete speler bij Go Ahead Eagles. Ik heb jarenlang een poster van hem gehad, waarop hij stond afgebeeld met één gebalde vuist in de lucht na zijn doelpunt tegen België in De Kuip. Als we in Deventer waren, liep ik altijd even langs Café Floors om te kijken of hij binnen zat. Geweldig vond ik dat. Afgelopen seizoen volgde ik Marcel Ritzmaier met grote belangstelling. Van hem kon je op elk moment een beslissende actie verwachten.

Marcel Ritzmaier, afgelopen seizoen de favoriete Eagles-speler van Bas Schuitert, legt op 4 februari 2017 in het Nijmeegse Goffertstadion aan voor een vrije trap van Go Ahead Eagles. (Foto: Erik Pasman)

Wat ik me ook nog goed kan herinneren, is de uitwedstrijd die Go Ahead Eagles in Vlissingen speelde. Vanzelfsprekend was ik daarbij. Naast mij stond een reporter van de Deventer Ziekenomroep. Wat een enthousiasme straalde die jongen uit! Zelfs als hij rechtstreeks in de uitzending kwam terwijl er een blessurebehandeling plaatsvond, schetste hij de mooiste aanvallen van Go Ahead Eagles. De halve tribune genoot mee van zijn commentaar. Dat de wedstrijd, die in 2-2 eindigde, niet om aan te gluren was, hebben de luisteraars in Deventer nooit geweten!

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.

Geen reacties meer mogelijk.