In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 16: Jurgen Bronswijk uit Sydney (Australië).

Jurgen, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Ik ben geboren en getogen aan de Rozengaarderweg en ging naar de Bierstraat-basisschool. Go Ahead Eagles was iets vanzelfsprekends waar wij mee opgroeiden. Toen ik een jaar of acht was, kregen mijn broer en ik onze eerste seizoenkaart. Tot en met mijn 29ste heb ik vrijwel geen thuiswedstrijd gemist en een klein fortuin uitgegeven aan uitwedstrijden. Ik genoot altijd van de uitwedstrijden naar het oude Heerenveen-stadion. Met een volle trein naar Heerenveen en dan lopend door het centrum naar het stadion. Dat was altijd een feest. De promotiewedstrijd bij Helmond Sport is me ook altijd bijgebleven.

Tijdens mijn studie woonde ik in een huurhuisje in de Tweede Vetkampdwarsstraat, wat voor en na elke thuiswedstrijd een gezellige boel was met vrienden die een biertje kwamen drinken. Na mijn studie ben ik gaan backpacken in Australië, waar ik mijn vrouw leerde kennen. Samen zijn we teruggekeerd naar Nederland. Ik kreeg een baan bij Witteveen+Bos en we kochten een huisje op de Vijfhoek. Onze dochter werd geboren, ik had elke twee weken mijn avondje Eagles met mijn maten en het leven lachte ons toe. Totdat mijn vrouw heimwee kreeg; ze had genoeg van het grauwe, koude en natte weer.

We pakten ons boedeltje in, hebben ons huis verkocht en vertrokken op de bonnefooi naar Sydney. Dat is geen verkeerde keus geweest, maar bijna tien jaar en vier kinderen verder is er nog altijd een aantal dingetjes dat ik mis, waaronder mijn avondje Eagles met mijn vrienden. Er is niets beter dan anderhalf uur te zeiken over voetbal, elkaar de gek aan te steken en een biertje te drinken in De Adelaarshorst!

Lukt het je om je naaste omgeving aan te steken met het Eagles-virus?
Nog niet helemaal. Australiërs zijn over het algemeen wat relaxter en zijn niet echt gefocust op één sport. Hier hebben ze onder andere verschillende soorten rugby, cricket en voetbal. Ik heb wel een deal gesloten met een vriend die een eettentje bezit in het centrum van Sydney. Iedereen die zijn tent bezoekt met een Eagles-shirt aan, krijgt een gratis kop koffie! Ik heb hem ook gevraagd om juist de rekening te verdubbelen als er iemand met een Zwolle-shirt binnen komt…

Ik heb geprobeerd om in Australië wat wedstrijdjes te bezoeken, Wanderers en Sydney FC, maar het is toch een heel andere beleving hier. Als je bent opgegroeid met Go Ahead Eagles, dan voelt het bezoeken van een andere club toch vreemd aan. Het gezegde luidt niet voor niets ‘Eagles Till I Die’. Al was ik ongeveer drie jaar geleden nog in Deventer voor een bezoek aan vrienden en familie en heb ik de bekerwedstrijd tegen FC Twente bezocht. Het voelde alsof ik nooit was weggeweest. Slap ouwehoeren met mijn vrienden, een leuke wedstrijd en na afloop nog een biertje gedronken in het supportershome met voorzitter Edwin Lugt, die ook in Sydney heeft gewerkt bij Sydney FC. Al met al een leuke avond.

Wie is je favoriete Eagles-speler ‘aller tijden’?
Alfred Knippenberg is voor mij dé man. Hij was de reden dat ik als klein mannetje naar de Eagles wilde. Hij speelde altijd met flair en bespeelde het publiek. Dat is waar de mensen voor naar het stadion komen. Er zijn natuurlijk veel andere spelers die mij zijn bijgebleven, zoals de magische driehoek met Dennis Hulshoff, Paul Bosvelt en Marco Heering. En ook Cees Marbus, Jack de Gier, Peter van Putten, Marco Parnela, Demy de Zeeuw. Verder was ik altijd een fan van Harry Decheiver. Dat leidde altijd tot discussies met mijn vrienden, die vonden dat ie geen pepernoot kon raken. Toen Harry op een blauwe maandag bij Helios kwam ‘ballen’, waar ik en dezelfde vrienden destijds in de selectie voetbalden, kon ie opeens vrij goed voetballen…

Nu ik in Australië woon, kan ik de Australische Jason van Blerk natuurlijk niet vergeten. Ik kan me de uitwedstrijd bij FC Volendam nog herinneren. Die man pakte de bal vanaf de linksbackpositie op en rende langs de lijn om de bal uiteindelijk achter de keeper te knallen: 0-1. Het bleef volgens mij bij die ene treffer.

De ene Eagles-speler kon beter voetballen dan de andere, maar het gaat uiteindelijk ook om entertainment. En bij entertainment kan ‘The King’ Obiekulu natuurlijk niet ontbreken! Ik weet nog goed dat ik die eerste wedstrijd in Heeten niet kon bijwonen, maar ik kreeg vele berichtjes dat we een superspeler binnen hadden gehaald. Eentje die de bal vanaf de middenlijn in de kruising pegelde. De eerste thuiswedstrijd in De Adelaarshorst kopte ie de bal bijna in eigen doel, haha! Die knakker kon het hele stadion op z’n kop krijgen. Peter Rufai was ook zo’n knakker; je wist nooit wat voor een stunt die weer ging uithalen!

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.