In de rubriek Eagles Are Everywhere komt twee keer per maand een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 43: Jasper Buitenhuis uit Dunk Island (Australië).

Jasper, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Mijn oom, Hans Kruitbosch, was voorzitter van SV Terwolde. Als kleine jongen nam mijn oom mij in de zomer altijd mee naar de seizoensvoorbereiding van Go Ahead Eagles bij SV Terwolde. Ik mocht overal bij aanwezig zijn: van de spelerslunch tot de perspraatjes. Later mocht ik ook mee naar een wedstrijd in De Adelaarshorst. Ik kan mij van de eerste wedstrijd niet veel herinneren – volgens mij speelden we tegen Excelsior en wonnen we met 4-1 – maar die eerste blik op de lichtmasten vergeet ik nooit meer. Fantastisch!

Tekst gaat verder onder foto.


Jasper Buitenhuis met Eagles-vlag in… Mount Batur, Bali, Indonesië.

Vanaf dat moment wist ik het zeker, van deze club wil ik een seizoenkaart. Dat mocht niet direct van mijn ouders, ik moest nog een jaar wachten. Uiteindelijk heb ik er een jaar lang om gezeurd, waarna ik samen met mijn vader onze eerste seizoenkaart kocht in het seizoen 2001/2002 voor vak YA, wat nu vak 10 is. De eerste jaren waren de resultaten niet best. Mijn band met de club werd echter alleen maar sterker. Het stadion en de sfeer op de B-Side waren voor mij de redenen om te gaan. Na een aantal jaar op de IJsseltribune ben ik verhuisd naar de B-Side, waar ik tot 2016 op vak 8 heb gestaan.

Tekst gaat verder onder foto.


Jasper Buitenhuis met Eagles-vlag in… Annapurna Basecamp, Nepal.

Wanneer en om welke reden ben je naar Australië gegaan?
Ik wilde al heel lang reizen. Mede vanwege Go Ahead Eagles heb ik hier heel lang mee gewacht. Uiteindelijk heb ik in oktober 2016 mijn backpack ingepakt en ben ik in het diepe gesprongen. Het plan was om drie maanden door Azië te reizen. Dit beviel echter zo goed, dat ik na de eerste drie maanden niet naar huis ben gegaan, maar door ben gevlogen naar Australië. Negentien maanden en twaalf landen verder, ben ik afgelopen zomer een aantal maanden in Nederland geweest. Ik wist echter al vrij snel dat ik weer op pad wilde. Mijn vriendin, die ik tijdens het reizen ontmoet heb, was nog op reis en samen hebben we besloten weer naar Australië te gaan. Op dit moment zijn we bezig met een road trip langs de oostkust van Australië en voorlopig hebben we nog geen plannen om ons weer te vestigen in Nederland. Voor geïnteresseerden zijn mijn reizen te volgen op Facebook (jasper’s journeys) en Instagram (@jaspers_journeys__).

Tekst gaat verder onder foto.


Jasper Buitenhuis met Eagles-shirt (en drie kangoeroes) in… Agnes Water, Australië.

Op welke manier volg je de verrichtingen van Go Ahead Eagles vanuit Australië?
Vanwege het tijdsverschil, op dit moment negen uur, is het heel lastig om de wedstrijden te volgen nu we weer in de Eerste Divisie spelen. In de Eredivisie waren de tijdstippen wat beter. Soms word ik ’s nachts wakker en zet ik toch even Deventer Radio aan met Erik van Luttikhuizen en Patrick Kieftenbelt, dat is wel een mooie uitkomst. Stop hier alsjeblieft niet mee! Verder word ik op de hoogte gehouden via WhatsApp door de vriendengroep waarmee ik altijd naar Go Ahead Eagles ging. Ook ben ik de afgelopen jaren een aantal keren langs geweest bij een vriend die op Bali woont, Edwin Klok. Samen hebben we toen de verrichtingen van Go Ahead Eagles gevolgd op tv en radio.

Tekst gaat verder onder foto.


Jasper Buitenhuis met Eagles-vlag in… Pokhara, Nepal.

Wat vindt je naaste omgeving ervan dat je supporter bent van Go Ahead Eagles?
Aangezien wij veel reizen en dus veel verhuizen, komt het niet veel ter sprake. Mijn vriendin vindt het leuk voor mij, maar zij heeft niet zo veel met voetbal. Ze heeft ooit één wedstrijd van Go Ahead Eagles bezocht. Dat was de bewuste degradatiewedstrijd tegen Ajax in De Arena een aantal jaar geleden en dit krijg ik dus nog wel eens te horen. Ik merk wel dat vooral mensen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Go Ahead Eagles kennen. Voornamelijk de bijzondere naam blijft bij velen hangen.

Hoe vaak kom je nog in De Adelaarshorst?
Ik kom er bijna nooit meer. Dat is wel één van de keerzijdes van reizen, naast het gemis van vrienden en familie natuurlijk. Soms mis ik het wel; vrijdagmiddag even een paar biertjes op de Brink en daarna lekker het stadion in. De laatste keer voor mij was tijdens de laatste wedstrijd van vorig seizoen, tegen FC Den Bosch. Het was een dramatisch jaar geweest en die wedstrijd was niet veel beter. Het weerzien met bekenden maakte het voor mij wel heel leuk.

Tekst gaat verder onder foto.

Jasper Buitenhuis met Eagles-shirt (en heel veel zand) in… Kinka Beach, Australië.

Wie is je favoriete Eagles-speler ‘aller tijden’?
Ik ben fan van cultspelers of spelers met een randje. Types als Johan Pater, Orlando Smeekes en Randy Wolters vind ik altijd heerlijk om naar te kijken. Als het om voetbalkwaliteiten gaat, steekt Quincy Promes er voor mij echt bovenuit, met als hoogtepunt zijn volley tegen FC Dordrecht in de play-offs van het seizoen 2012/2013.

Wat is de mooiste wedstrijd van Go Ahead Eagles die je ooit hebt gezien?
Ik heb heel veel wedstrijden gezien, waarschijnlijk meer slechte dan goede. Maar een duel dat er voor mij echt uitspringt, is een wedstrijd waar ik uiteindelijk zelf niet bij aanwezig was: Ferencvárosi-uit voor de Europa League. Direct nadat de loting bekend werd, hadden wij vliegtickets geboekt. Tien minuten later werd bekend dat er geen uitsupporters bij de wedstrijd aanwezig mochten zijn. Uiteindelijk zijn wij met zijn zevenen toch afgereisd naar Boedapest en hebben daar de avond van ons leven gehad. Op uitnodiging van de Hongaren hebben wij, na toegezongen te zijn door een paar duizend Hongaren, op een groot plein naast het stadion de wedstrijd gezien. Echt een fantastische ervaring!

Tekst gaat verder onder foto.


Jasper Buitenhuis met Eagles-vlag (en heel veel Hongaren) in… Boedapest.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we binnenkort wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.


Klik op de afbeelding om naar de actiepagina te gaan!