In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 35 (deel 2): Edwin Klok uit Denpasar (Bali, Indonesië).

Edwin, twee weken geleden vertelde je in deel 1 van je verhaal onder meer dat er een schilderij van de skyline van Deventer in je huis op Bali hangt. Is je naaste omgeving ook voor Go Ahead Eagles?
M’n vader, die eveneens op Bali woont, is ook Eagles-supporter. We hebben hier een keer samen de IJsselderby gekeken en zakten toen door de bank heen bij wederom een goal, haha. M’n dochter van 5, Emily, heeft een paar jaar geleden, toen we in Nederland waren, een Eagles-shirtje gekregen. Daar is ze heel trots op. Soms, als ze buiten gaat spelen, trekt ze hem aan en dan laat ze het shirt aan iedereen zien. ‘This is Kowet’. Vanaf toen was al het voetbal op televisie ook ‘Kowet’. Laatst haalde ik haar van school op in het nieuwe shirt van Go Ahead Eagles. Toen ging ze aan iedereen vertellen dat ik een ‘Kowet’-shirt aan heb! Mijn familie gaat er dus aardig in mee.

Ook Indonesiërs zijn voetbalgek en volgen de buitenlandse competities op de voet. Een bepaald tv-kanaal zendt hier de Eredivisie uit. Als Eagles dan live op TV kwam, vertelde ik dat aan vrienden en die gingen dan ook kijken. Sommigen volgen de club nu nog steeds. Toen Kevin Brands bij Bali United kwam voetballen, viel het een hoop mensen gelijk op dat hij van onze club afkwam. Maar ze weten hier wel dat we betere spelers hebben gehad, hoor!


Edwin toont de vlag van Go Ahead Eagles in het stadion van Bali United.

Een paar jaar geleden kochten we een auto. Op dat moment woonden we in Garut in West-Java. Net als bijvoorbeeld in Duitsland het geval is, is de eerste letter van je kenteken verbonden aan je woonplaats. Voor Garut is dit een Z. Het is niet alleen een plaats waar je niet graag mee geassocieerd wilt worden, maar ik wilde ook per sé niet de Z hebben, maar liever de D die ze in Bandung hebben. Dus hebben we ‘op z’n Indonesisch’ wat zaken moeten regelen en rijden we nu rond in een auto met de D van Deventer. Ook hangt er een Eagles-vaantje aan de voorruit. Regelmatig krijg ik duimpjes van waarschijnlijk Nederlandse toeristen als ze dat vaantje zien.


‘Op z’n Indonesisch’ wist Edwin de letter D in plaats van de letter Z op de kentekenplaat van zijn auto te krijgen.

Hoe vaak kom je nog in De Adelaarshorst?
Niet vaak meer. Ik ben in 2016 na vijf jaar weer eens in Nederland geweest met m’n gezin. Ik ben toen naar Volendam-thuis geweest, voor het eerst op de Leo Halle Tribune. Prachtig! Wanneer ik opnieuw een keer terugkom, weet ik niet. Hopelijk dan wel weer in de Eredivisie!

Tegenwoordig ga ik naar iedere thuiswedstrijd van de ‘local heroes’ Bali United. Een mooie club met veel Nederlandse inbreng, met op dit moment onder andere Nick van der Velden, Stefano Lilipaly en Melvin Platje. Iedere thuiswedstrijd komen er bijna 20.000 man naar het heerlijk ouderwetse stadion, waar door een groot deel van het stadion 90 minuten lang gezongen en gesprongen wordt. Daar sta ik met vrienden nog lekker ouderwets onoverdekt. Het regenseizoen zit er weer aan te komen, dus dat gaat leuk worden!

Zingen, springen en sfeer maken kunnen ze ook in het stadion van Bali United!

Eind oktober ga ik eindelijk een uitwedstrijd meemaken: 1.200 kilometer heen en 1.200 kilometer terug naar Bandung. Als we met de bus gaan, dan is het een rondreis van 2 à 3 dagen. Het schijnt dat de fanatieke supportersgroep een vliegtuig gaat charteren. Dat zal wat gemakkelijker zijn. Er zouden namelijk zomaar 2.000 tot 3.000 man mee kunnen gaan vanuit Bali!

Wie is je favoriete Eagles-speler ‘aller tijden’?
Dat is een moeilijke vraag. We hebben veel goede spelers gehad sinds ik supporter ben van de club. Maar ik denk dat ik dan toch voor Dennis Hulshoff kies. Een bikkelaar, een speler van de club en de stad en zelf ook supporter. Daar houd ik van. Uit de huidige selectie ga ik voor Richard van der Venne. Maar hij moet nog wel even zwarte schoenen aantrekken, hoor!


Van de huidige Eagles-selectie is Richard van der Venne de favoriete speler van Edwin Klok. (Foto: Erik Pasman)

Wat is je meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles?
Dat zijn er veel, ondanks dat ik de meest recente promoties niet heb meegemaakt. Eén daarvan is natuurlijk m’n eerste wedstrijd in De Adelaarshorst. Van de wedstrijd zelf kan ik me niets meer herinneren, maar alles maakte toen gewoon indruk op me. Ook heel veel wedstrijden in de Eredivisie in die tijd, zoals de gelijke spelen tegen Feyenoord. Eén van de mooiste momenten voor mij persoonlijk was toch wel de kwartfinale tegen NAC Breda in de beker toen we in 2010 de halve finale haalden. De ontlading na het laatste fluitsignaal was enorm! Ik keek deze wedstrijd noodgedwongen in een kroeg vol met andere Eagles-supporters en iedereen vloog elkaar in de armen. Die promotiefeestjes moeten natuurlijk nog mooier zijn geweest!

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.