Nieuws Algemeen

Mijn Eagles Plaatje: ‘Niet meer buitengesloten dankzij Eagles’

Ze vliegen over de toonbank: de Go Ahead Eagles-voetbalplaatjes! Van de huidige selectie tot legendarische trainers, van alle logo’s tot prachtige sfeeracties: ze komen allemaal voorbij. Achter elk plaatje zit een verhaal en elke week lichten we er één uit. Deze week de trotse trainer van het Bijzondere Eredivisie team: Erick Rondhuis!

Had je al wat meegekregen van de voetbalplaatjesactie, Erick? – En hoe! Om me heen hoor ik er erg veel over. Bij Sportclub Deventer, waar ik ook training geef, werden de boeken uitgedeeld aan de spelers. Ze waren er allemaal laaiend enthousiast over. Ook al mijn spelers van het G-team wisten ervan: “Erick, Erick, Erick! We staan in het voetbalplaatjesalbum!” Het geeft aan dat de actie een succes is en dat het werkt.

Tekst gaat verder onder foto.

Het ziet eruit als een goed stel! – Dat is het ook, ik ben erg trots op het team! Het zijn allemaal kinderen of jongvolwassenen met een lichamelijke of geestelijke beperking die vroeger moesten knokken op school. Ze werden vaak als laatste gekozen met partijtje en hoorden er nooit helemaal bij. Toch wilden ook zíj net zo goed als Messi of Ronaldo worden, net als ieder ander kind. Door het Bijzondere Eredivisieteam hebben ze het gevoel dat ze er nu wél bij horen, dat ze nu wel worden behandeld als ‘normale’ mensen. Want dat zijn het ook! Dat we zo ook op die manier behandelen geeft ze het gevoel van erkenning en plezier. Het is prachtig om dat te kunnen bieden. Nu lopen deze spelers over straat met een Go Ahead-trainingspak, en kijken de kinderen die hun vroeger buitensloten ze allemaal na. Mooi, toch?!

Tekst gaat verder onder foto.

Hoe is het om dit enthousiaste team te trainen? – Heel erg leuk. Ongeveer acht jaar geleden begon ik met mijn eerste klus als trainer van een G-team. In het eerste half jaar behandelde ik de spelers anders dan ik altijd andere teams trainde: ‘het gaat gewoon om de lol’, was mijn devies. Maar na een half jaar werd ik daar ongelukkig van en merkte ik dat dat niet de manier was. Ik dacht: “Waarom benader ik ze gewoon niet zoals ik ieder ander team benader?” Vanaf dat moment zag ik dat dat de manier is waar de spelers de meeste baat bij hebben, waar ze de meeste lol uithalen. Deze spelers willen helemaal niet anders behandeld worden, want zij willen óók gewoon winnen. Als één van mijn spelers de hele tijd in de spits loopt terwijl die als linksback is opgesteld, zeg ik daar gewoon wat van. Als een speler de hele wedstrijd geen inzet toont, haal ik die gewoon eraf. Het doel van dit team is wel anders dan bij andere teams. Waar de eerste selectie van Go Ahead Eagles speelt om promotie, willen mijn spelers elke week beter worden. Dat is hun doel. En zonder doel is het moeilijk om plezier hebben.

Tekst gaat verder onder foto.

Hoe doen ze het tot nu toe? – Hartstikke goed, hoor. Er is een Bijzondere Eredivisie-poule met bijvoorbeeld clubs als Ajax, ADO Den Haag en dus ook Go Ahead Eagles. Vijf keer per jaar komen die teams dan bij elkaar om toernooien tegen elkaar te doen, 7 tegen 7. Helaas hebben we nog maar één toernooi mogen spelen door het coronavirus, maar dat was wel meteen een prachtige ervaring. Op een mooie zondag gingen we met zijn allen naar Amsterdam waar we onder anderen tegen Ajax speelden. Die rolden gewoon even op met 5-0! Want vergis je niet: mijn spelers kunnen écht aardig voetballen! Die dag werd dan ook slechts een keer verloren, maar dan geven ze elkaar gewoon een high five lopen ze alsnog met een big smile op hun gezicht van het veld af. Dat is het mooie van dit team.


Laatste kans! Heb je jouw eigen Eagles Plaatje al besteld? Ga vandaag (18 april) nog snel naar deze link om dat gratis te doen!!

Terug naar overzicht