Eerste Selectie

Eagles-portret Cuco Martina: ‘Doe eindelijk weer wat ik als klein jongetje deed; plezier hebben in voetbal’

Om de week plaatsen we op dinsdag een Eagles-portret: een persoonlijk interview met een selectiespeler waar we ingaan op de indrukken die de speler krijgt bij Go Ahead Eagles en het verhaal áchter de speler. Deze week: Cuco Martina!

Naam: Cuco Martina

Geboortedatum: 25 september 1989

Geboorteplaats: Rotterdam

Positie: Verdediger

Vorige clubs: RBC Roosendaal, RKC Waalwijk, FC Twente, Southampton (EN), Everton (EN), Stoke City (EN), Feyenoord.

Plezier hervonden: Bij Go Ahead Eagles doe ik eindelijk weer wat ik als klein jongetje ook al deed: plezier hebben in het voetbalspelletje. Ik was altijd alleen maar met de bal bezig, en als dat zomaar van je wordt afgepakt, geeft dat een onmachtig en pijnlijk gevoel. Ik geniet er daarom nóg meer van om samen met een heel leuke groep op het veld te staan en deel uit te maken van een hecht team. Het is ook leuk om weer met Kees te werken, die bij FC Twente mijn assistent-trainer was. Het is grappig om te zien dat zijn spelopvatting totaal niet is veranderd sindsdien: druk zetten, bikkelen, doorzettingsvermogen. Dat zijn allemaal aspecten die toen ook al belangrijk waren. Wat wel een verschil is, is zijn functie. Als assistent-trainer maakte hij wat weer grappen, haha. Maar dat is logisch in zo’n andere rol.

Sterker geworden: Ik ben erg dankbaar dat ik deze kans nog krijg, maar ook dankbaar voor de kansen die ik in de rest van mijn carrière heb gekregen. Zelf had ik nooit verwacht dat ik ooit in de Premier League zou spelen, wat volgens mij het hoogst haalbare is voor een profvoetballer. In 2011 speelde ik nog bij RBC, dat toen failliet ging. Dan kom je als voetballer op een dood spoor en vraag je jezelf af: ‘moet ik niet gewoon naar school of als amateur verder?’ Ik ben een jongen met een goede mentaliteit en geef op zulke momenten niet snel op. Dat soort situaties maken je als speler én als mens sterker. Je krijgt steeds meer het gevoel dat je je doelen kan behalen: ‘het ís mogelijk’. Zo ook na meerdere tegenslagen de afgelopen periode. Het is cliché: maar die maken je sterker.

Netherlands: Willem Ii Vs Go Ahead Eagles

Je mannetje staan: Die mentaliteit heb ik niet op de laatste plaats te danken aan het voetballen op straat, wat ik als klein jongetje veel deed in Rotterdam. Er zijn geen regels met straatvoetbal, je moet echt je mannetje staan om je staande te houden. Toen al merkte ik dat ik héél slecht tegen mijn verlies kon. Dat gegeven heeft mij ook weer sterker gemaakt, bijvoorbeeld toen ik werd gescout op mijn 12e door Feyenoord. Dat was een droom voor mij. Mijn hele familie is voor Feyenoord, vrienden van mij zijn ‘hooligans’ bij de club, alles in mijn omgeving draaide om die club. Voor mij is het daarom schitterend dat ik in 2019 nog bij die club heb mogen spelen. Het was een belangrijk doel van mij, die ik uiteindelijk tóch nog heb behaald.

RKC: ‘dichtbij mijn hart’: Het is mooi dat we zaterdag hebben aangetreden tegen RKC, een andere oude club van mij. RKC blijft voor altijd dichtbij mijn hart: zij hebben mij na het faillissement van RBC de kans gegeven om uiteindelijk mijn droom waar te maken. Daar blijf ik ze voor altijd dankbaar voor. Teamgenoten van mij waren bijvoorbeeld Sander Duits en Frank van Mosselveld, die nu respectievelijk assistent-trainer en algemeen directeur zijn bij de club. Leuk man, om ze weer eens te zien. Ook spelers als Vurnon Anita en Juriën Gaari zijn bekenden van me, omdat ze eveneens international zijn bij Curaçao.

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Roda Jc

De favorieten van Cuco

Beste tegenstander (speler): Toen ik bij Everton speelde heb ik een heel lastige middag gehad tegen Eden Hazard. In die tijd was hij tópfit bij Chelsea en kon ik maar geen grip op hem krijgen.

Stadion: Zelf was ik verbaasd over de grootte van het stadion van Newcastle United, maar qua sfeer was ik erg onder de indruk van Anfield tijdens de ‘Merseyside-derby’. Het is als Ajax – Feyenoord (een aantal jaar geleden): zoveel emotie, zoveel sfeer…

Terug naar overzicht