Eaglesjeugd: twee zeges, twee verliespartijen

De derbyzaterdag in Wesepe heeft een overwinning en een nederlaag opgeleverd. Go Ahead Eagles Onder-13 versloeg Schalkhaar met 5-2, Onder-15 verloor met 1-3 van PEC Zwolle. O19 verzuimde een slag te slaan in de strijd om het kampioenschap en verloor bij FC Emmen (2-1), terwijl O17 met 2-0 te sterk was voor Argon.

Schalkhaar bracht het Onder-13-elftal in november de enige nederlaag van dit seizoen toe. Deze keer kon de ploeg het Go Ahead Eagles niet lastig maken. Na een riante 3-0 voorsprong bij rust, liepen de roodgelen in de tweede helft uit naar 5-0, waarna Schalkhaar de thuisploeg nog twee keer pijn deed. “De vorige keer speelden we slecht tegen Schalkhaar en was ik kwaad. Vandaag voetbalden we goed en degelijk”, blikte trainer Uğur Yildirim terug. “Deze overwinning, tegen de enige ploeg waarvan we verloren hebben, is vooral mentaal belangrijk.” Yildirim benutte al zijn wissels: Luca van der Hulst, Timber van Tongeren, Brian Goudbeek, Dries Martens en Jason Nieukoop vervingen respectievelijk Stijn Terlouw, Milan Berenschot, Finn Steinvoort, Siem Askamp en Ivan van den Berg.

Scrimmage voor het doel van Eagles O15-goalie David Arun.

Leerzaam

Ook Jan Kromkamp wisselde vijf keer bij Onder-15, maar kon niet voorkomen dat zijn elftal een nederlaag leed tegen kampioenskandidaat PEC. De Zwollenaren kwamen in de eerste helft op voorsprong en verdubbelden een kwartier na rust de score. Nog geen twee minuten later bracht invaller Mario Francismouth (in de ploeg gekomen voor Timo Schefczyk) de spanning terug met de aansluitingstreffer. Na de derde goal van PEC Zwolle leek een afstandsschot van de thuisploeg de doellijn ruimschoots gepasseerd, maar technologische hulpmiddelen zoals in De Kuip ontbraken op sportpark De Muggert, waardoor het 1-3 bleef. Go Ahead Eagles was verre van kansloos tegen een topploeg uit de eerste divisie. “We hadden kunnen winnen”, stelde Kromkamp, die Marcio Kok in het veld bracht voor Tim Schoorlemmer, Stan ter Haar voor Koen Holwerda, Nick Huisman voor Mischa van der Stoel en Sten Brand voor Pim Saathof. “Iedereen heeft minuten gemaakt en op een gegeven moment speelden we met zes eerstejaars. Voor de jongens een leerzame wedstrijd. Ze speelden goed en werkten hard. Een puntje was verdiend geweest.”

Feestje na de aansluitingstreffer van Mario Francismouth tegen PEC.

Pijnlijk

Go Ahead Eagles O19 leed een pijnlijke nederlaag bij FC Emmen. Wat het extra zuur maakte, was dat de Deventenaren kansen genoeg kregen de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Voor rust had Emmen het betere van het spel zonder grote kansen te creëren. “In de tweede helft kregen wij veel kansen, maar kwamen we al snel op achterstand door een doelpunt uit een hoekschop”, beschreef trainer Harry Decheiver. Na de gelijkmaker van Jairzinho Slijngard was Go Ahead Eagles sterker. Decheiver: “Net in een fase waarin ik dacht dat wij de 1-2 gingen maken, kwam Emmen op voorsprong.” Een uittrap van de doelman van de Drenthenaren kwam direct uit bij de spits van de ploeg. Verdediger Rick Dirksen probeerde zijn inschattingsfout te herstellen en hield de doorgebroken speler licht vast. Rode kaart, strafschop. Go Ahead Eagles staat nu vier punten achter op Quick Boys en FC Emmen en drie op Be Quick 1887.

Go Ahead Eagles O17 is opgelucht nadat het eindelijk heeft gescoord tegen Argon.

Stormram

Kick Maatman zag zijn elftal, Onder-17, pas in de slotfase toeslaan tegen Argon. Met een cruciale rol voor invaller Yannick Duteweert. Hij werd ingebracht als rechtsback, met in zijn achterhoofd dat hij mogelijk zou doorschuiven naar de spits om te dienen als stormram. Dat gebeurde. De laatste tien minuten waren al ingegaan toen Duteweert de bal naar Kaan Kisa kopte. Panklaar, waarvan Kisa dankbaar gebruik maakte: 1-0. Niet veel later was Duteweert verdedigend belangrijk, toen hij een bal wegwerkte uit het vijfmetergebied. Een counter – in dit geval een samenspel tussen Quiermo Dumay en Quentin Oliekan, bekroond met een doelpunt van Dumay – bracht de beslissing. “Dat speelden ze goed uit”, had Maatman gezien. “De eerste twintig minuten voetbalden wij goed, daarna ebde onze overmacht wat weg. Na rust pakten we weer een veldoverwicht, maar tot de eindfase wisten we niet te scoren.”

Karakteristieken:

Tweede divisie A: FC Emmen O19 – Go Ahead Eagles O19 2-1 (0-0). Doelpunt GAE: Jairzinho Slijngard.

Tweede divisie A: Go Ahead Eagles O17 – Argon O17 2-0 (0-0). Doelpunten GAE: Kaan Kisa, Quiermo Dumay.

Eerste divisie A: Go Ahead Eagles O15 – PEC Zwolle O15 1-3 (0-1). Doelpunt GAE: Mario Francismouth.

Tweede divisie D: Go Ahead Eagles O13 – Schalkhaar O13 5-2 (3-0). Doelpunten GAE: Dinand Burgmeijer (2), Bruno van den Dungen, Milan Berenschot, Jorn Hekkert.