Debuut in het eerste. Check! Aansluiten bij de hoofdmacht in de voorbereiding. Check! Contract afdwingen… Check! Jeugdexponent Zakaria Eddahchouri (19) is een man van dromen én doelen. Hij tekent een verbintenis tot medio 2022 bij Go Ahead Eagles. Maar, haast hij zich te zeggen: “Dit is pas het begin!”

Voor het ‘echte’ begin in rood-geel moeten we terug naar de zomer van 2017. Na een succesvolle stage stroomde de Papendrechter in bij Go Ahead Eagles Onder-19. Het gevolg? Iedere dag is hij van half één tot half negen van huis voor trainingen en wedstrijden, die worden omlijst door uren aan treinreistijd. “Ik heb altijd van huis meegekregen: als je ergens voor gaat, moet je dat voor de volle 100% doen”, zegt ‘Zaka’. “Ik heb het reizen dan ook nooit een probleem gevonden, was alleen maar bezig met mijn doel: ooit het eerste van Go Ahead Eagles halen.”

Lef
Na een korte, naar meer smakende invalbeurt tegen Den Bosch aan het einde van het vorige seizoen, sloot de behendige Eddahchouri in juni definitief aan bij dat eerste. In trainingen en oefenwedstrijden viel hij op, met zijn lef, voetbalgogme én goals. “Je leert zo ontzettend veel als je elke dag met het eerste meetraint en tegen andere profclubs speelt. Al moet ik zeggen dat ik de afgelopen jaren in de jeugd ook ontzettend veel heb opgestoken van trainers als Kick Maatman en Jan Kromkamp. Daar is de basis gelegd.”

Tekst gaat verder na video.

De goal van Eddahchouri tegen Excelsior.

Karakter
Zakaria Eddahchouri kijkt met veel plezier terug op zijn jaren in de Voetbalopleiding, waar hij op het veld stond met “alleen maar toffe jongens”. “In de Voetbalopleiding word je gestimuleerd om er binnen en buiten de lijnen alles uit te halen”, vertelt hij. “Niet alles wordt maar zo voor je geregeld, waardoor je nooit nonchalant kan worden. Dat zit sowieso niet in mijn karakter. Ook niet nu ik een contract heb getekend. Juist niet! Dit is pas het begin, ik heb mijn nieuwe doel al in mijn hoofd: debuteren in De Adelaarshorst voor ál die mensen. Dat lijkt me echt geweldig. Mijn hele familie heeft een seizoenkaart genomen, want die willen geen minuut missen natuurlijk. We gaan er een mooi seizoen van maken!”

Tekst gaat verder na foto.

Ontlading nadat hij de openingstreffer heeft gescoord tegen Excelsior. (Foto: Erik Pasman)

Stoïcijns
Technisch manager Paul Bosvelt, momenteel in het buitenland, omschrijft Zakaria Eddahchouri als een typische exponent van de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding. “Onze Voetbalopleiding vraagt een zekere mate van zelfredzaamheid van de jongens”, zegt hij. “Zakaria is daar een goed voorbeeld van, door twee jaar lang zelfstandig met de trein vanuit Papendrecht op en neer naar Deventer te reizen. Zakaria’s ontwikkeling gaat nu in één rechte lijn omhoog, maar zoals bij elke jonge speler zullen er momenten zijn dat het even wat moeilijker gaat. Zakaria is stoïcijns en veerkrachtig, en wij hebben het volste vertrouwen in hem. Vandaar dat we hem voor meerdere jaren vastleggen, zodat hij de tijd heeft en krijgt om stappen te blijven maken.”

Foto bovenaan bericht: Zakaria Eddahchouri tekent zijn contract, met naast zich technisch hoofd jeugdopleiding Eric Whittie en algemeen directeur Jan Willem van Dop. (Foto: Henny Meyerink)