Afgelopen april stond Go Ahead Eagles stil bij het thema ‘75 jaar vrijheid Overijssel’. Voor de thuiswedstrijd tegen SC Telstar, die helaas geen doorgang kon vinden, werden zelfs speciale bevrijdingsshirts ontworpen. Tijdens Kowet Kijken XXL werden elf van deze spelersshirts verloot. Eddy was een van de gelukkige winnaars, iets wat op meerdere fronten veel voor hem betekende.

De bevrijdingsshirts zijn echte collector’s items. Er is immers maar een zeer beperkt aantal van gemaakt. Maar vooral vanwege het thema heeft het gewonnen shirt veel betekenis voor hem. “Dat is een combinatie van twee zaken”, vertelt hij. “Ik ben Joods, net als mijn opa. Die ook weer betrokken was bij de toetreding van Go Ahead tot het betaald voetbal.”

De vader van Eddy, Rob, legt uit: “Mijn vader, dus de opa van Eddy, was onderdeel van de Commissie Betaald Voetbal Deventer, die in de jaren ’50 alle zaken rondom de toetreding regelde. Ik was destijds nog een jonge jongen. Maar ik blijf het erg bijzonder vinden dat mijn vader, die inmiddels al niet meer onder ons is, deel heeft uitgemaakt van dit hele proces.”

Tekst gaat verder onder foto.

Voor vader en zoon heeft het vrijheidsshirt een bijzondere betekenis. (Foto: Erik Pasman)

Vanwege de connectie van zijn vader met de club bezocht Rob regelmatig wedstrijden van Go Ahead in de jaren ’50 en ’60. “Mijn vader ging dan met mij of mijn moeder naar Go Ahead. Iets speciaals, ondanks dat ik geen groot voetballiefhebber ben. Het was in de tijd van Gerrit Niehaus, die naam kan ik me nog goed herinneren. Zelf heb ik overigens, net als mijn vader, gevoetbald bij Koninklijke UD”, zegt Rob.

Voor Rob Lezer was het best een tijd geleden dat hij voor het laatst het stadion bezocht. “Het is hier erg veranderd”, concludeert Rob als hij samen met zijn zoon het speciale shirt in ontvangst neemt. Voor Eddy is de Vetkampstraat bekender terrein. Hij heeft een seizoenkaart en is daardoor iedere thuiswedstrijd op de IJsseltribune te vinden. “Erg jammer dat de club nooit in dit shirt heeft kunnen spelen. Maar daardoor zijn de shirts ook weer extra speciaal.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Gedragen of niet: het shirt krijgt een speciaal plekje in huize Lezer. Het shirt van Eddy bevat verschillende elementen die naar ‘75 jaar vrijheid’ verwijzen. Zo is de tekst ‘Vrijheid geef je door!’ opgenomen in het shirt. Eddy: “Een bekende en belangrijke kreet. De tekst ‘Forever Grateful’ op de achterkant vind ik ook heel erg mooi en toepasselijk. Ik ben erg dankbaar voor dit mooie shirt.”

(Foto: Erik Pasman)