Amevor

Mawouna Amevor kreeg deze week bijzonder nieuws: hij is voor het eerst opgeroepen voor het nationale team van Togo, het geboorteland van zijn vader. Met Togo gaat hij tweemaal de strijd aan met Uganda. “Toen ik de officiële uitnodiging kreeg, voelde dat erg speciaal”, aldus de kersverse international.

Amevor
Het contact met de Togolese voetbalbond stamt van afgelopen zomer. Toen kwam een vertegenwoordiger van de bond naar Deventer om met Mawouna Amevor en Foeke Booy te spreken. “Het Togolese voetbal is in opkomst en de organisatie staat steeds beter”, vertelt de verdediger van Go Ahead Eagles. “De bondsofficial zei dat Togo me al volgde toen ik nog bij Dordrecht speelde. Het gevoel om te kunnen uitkomen voor het land waar je roots liggen, gaf de doorslag. Natuurlijk ben ik ook Nederlander, maar ik besef dat Oranje halen erg moeilijk wordt.”

Maandag vertrekt Amevor naar Lomé, de hoofdstad van Togo. “Vanaf dan laat ik het op me afkomen. De cultuur, de mensen, de medespelers… Zelfs de taal – Frans – is nog een beetje nieuw voor mij. Of ik wat medespelers ken? Ja, alleen van naam. Onze aanvoerder is Emmanuel Adebayor van Tottenham Hotspur. Wel gaaf om met hem in één team te zitten.”

In het kader van de kwalificatie voor de Africa Cup staan er twee duels met Uganda op de rol, eerst uit, dan thuis. “Togo heeft de eerste twee wedstrijden in de kwalificatie verloren, dus nu gaat het er echt om. Hopelijk kan ik er op het veld aan bijdragen dat we weer in de race komen.”

Maar, zo beseft Amevor terdege, zaterdag wacht eerst nog FC Utrecht. “Daar ligt mijn focus dan ook op dit moment helemaal op. Eerst Utrecht-uit, dan Uganda-uit.”