Effectieve benjamins nemen heft in eigen hand

Zaterdagochtend, sportpark Zuiderlaan in Twello. De benjamins van Go Ahead Eagles, Onder-13, treden deze ochtend aan tegen de leeftijdsgenoten van Alphense Boys. Beide elftallen zijn op papier gelijkwaardig en nog niet zeker van lijfsbehoud in de Eerste Divisie-hoog. De winnaar van deze partij doet dan ook uitstekende zaken.

Tijdens de warming-up wordt al snel duidelijk dat er iets op het spel staat. We zien bloedserieuze trainers en begeleiders, die hun zorgvuldig voorbereide strijdplannen nog een keer doornemen. Gespannen jeugdige koppies bij de spelers. De oppeppende schouderklopjes, ‘boksen’ en aanmoedigende woorden wisselen elkaar in rap tempo af. Net voor aanvang komen de spelers bijeen voor de traditionele groepshug en galmt de afsluitende kreet ‘kom, op boys’ over de Zuiderlaan. Aan de voorbereiding zal het vandaag niet liggen.

(Foto: Carlo Bruil)

Terwijl op de velden eromheen de allerkleinste voetballertjes op halve veldjes rond krioelen onder luide aanmoediging van trotse ouders, geeft de scheidsrechter van dienst iets na elven het startsein en maken we ons op voor een enerverende tweestrijd. Na een ietwat rommelig begin en een licht dominerend Alphense Boys krijgt Go Ahead Eagles in de negende minuut een hoekschop mee na slecht uitverdedigen. De slim genomen korte corner belandt voor het doel, waarna aanvoerder Sam Simons op de juiste plek staat om in te tikken, onder luid gejuich van spelers en toeschouwers.

Daarna heeft Go Ahead Eagles het lastig. Het is voornamelijk Alphense Boys dat het spelbeeld bepaalt. Met name vanaf de linkerkant, waar de uitploeg beschikt over een talentvolle vleugelspeler, komen enkele dreigende situaties. In de 26e minuut resulteert dit in vier gevaarlijke corners achter elkaar waarvan er wonderwel geen één in het doel belandt. Go Ahead Eagles komt maar niet onder de druk van de tegenpartij uit en worstelt zich naar het rustsignaal.

In de tweede helft lijkt het toonbeeld van de eerste helft zich te herhalen, totdat in de 50e minuut spits Jesse Wijnstok de bal onhoudbaar in de rechteronderhoek knalt en de 2-0 aantekent. Daarna neemt Go Ahead Eagles het heft in handen en onder aanvoering van de sterk ingevallen en onvermoeibare Boris van Dieren geeft Go Ahead Eagles de Alphense verdediging geen seconde tijd om op te bouwen, door constant druk te zetten.

In de 67e minuut toont Go Ahead Eagles aan dat de slim genomen korte corner bij de 1-0 geen toeval was, door het ingestudeerde kunstje nogmaals te herhalen. Alphense Boys kan alleen nog aan de noodrem trekken door een overtreding te maken, waarna de prima fluitende scheidsrechter Putzolu de bal zonder enige twijfel resoluut op de elfmeterstip legt. Spits Jesse Wijnstok gaat achter de bal staan en schiet deze rustig in de lege hoek van het doel, waarmee de wedstrijd definitief beslist is: 3-0.

Hoewel de uitslag een makkelijke overwinning doet vermoeden, is dit zeker niet het geval. Go Ahead Eagles Onder-13 toont aan dat het verschil kan worden gemaakt door effectief met de kansen om te gaan, strijd te leveren tot de laatste minuut en goed ingestudeerde dode spelmomenten. Go Ahead Eagles heeft zich met deze uitslag net boven de degradatiestreep geworsteld en met nog één speelronde te gaan heeft het elftal van Jip Ellenbroek het nu volledig in eigen hand. Volgende week sluit Onder-13 de eerste competitiehelft af in en tegen koploper Zwolle. Een ideale plek voor een roodgeel feestje…

Lees hier de wedstrijdverslagen van Go Ahead Eagles Onder-19, Onder-17 en Onder-15.