GA Eagles is trots. Het EK 2017 voor vrouwen komt namelijk naar Deventer. De UEFA heeft zojuist bekendgemaakt dat Nederland het toneel wordt van het grootste Europese toernooi in het vrouwenvoetbal. Enschede, Breda, Doetinchem, Rotterdam (Het Kasteel), Tilburg en Utrecht zijn de andere speelsteden.

 

In Deventer zullen groepswedstrijden en een kwartfinale worden gespeeld. Aan het EK doen zestien landen mee en Nederland is als gastland automatisch geplaatst. Dit betekent dat over een paar jaar in korte tijd twee eindtoernooien in Nederland plaatsvinden. Eerder diende de KNVB met succes een bid in voor het EK 2020 voor mannen, waarvan vier wedstrijden in Nederland gespeeld zullen worden.

“Het is een prachtig vooruitzicht dat ons elftal straks in eigen land schittert op het EK”, zegt secretaris-generaal Bert van Oostveen van de KNVB, die door het bondsbestuur tot toernooidirecteur is benoemd. “De organisatie van het EK 2017 onderstreept onze ambitie met het vrouwenvoetbal. Door de kwalificatie voor het WK 2015 en het EK 2017 in eigen land gaat het Nederlandse vrouwenvoetbal mooie jaren tegemoet. Het is fantastisch dat de speelsteden en stadions daar hun bijdrage aan leveren.”

Stimulans voor nieuwe generatie
De KNVB gelooft dat het EK 2017 een extra stimulans is voor de nieuwe generatie. Zowel voor de speelsters in de breedtesport als in de top. Van Oostveen: “Het vrouwenvoetbal in Nederland blijft groeien en wordt steeds populairder. De recente aandacht voor de prachtige prestatie van het Nederlands vrouwenelftal is daar een voorbeeld van. Een EK in eigen land zal nog meer meisjes en vrouwen enthousiast maken voor voetbal. En de speelsters van Onder 19, die onlangs Europees kampioen werden, hebben nu een extra stimulans zichzelf in de kijker te spelen bij bondscoach Roger Reijners.”

Op dit moment zijn er in Nederland 137.525 vrouwelijke voetballers. Ten opzichte van vorig seizoen is dat een stijging van 4,23% en over de laatste vijf seizoenen betekent dat een stijging van ruim 20%. De KNVB streeft er naar binnen enkele jaren 150.000 voetballende meisjes en vrouwen in Nederland te hebben.

Wedstrijdschema
Het toernooi zal van 16 juli tot 6 augustus 2017 plaatsvinden. In overleg met UEFA en betrokken partijen kunnen deze data nog veranderen. De finale wordt in Enschede gespeeld. De landen in de halve finales trappen af in Breda en Enschede. Breda, Deventer, Rotterdam (Het Kasteel) en Tilburg worden het toneel van de kwartfinales. De openingswedstrijd wordt in Utrecht gespeeld. Behalve in Enschede worden in al deze steden en in Doetinchem de groepswedstrijden gespeeld.

Op de foto staan van links naar rechts: Michael van Praag (bondsvoorzitter KNVB), Clémence Ross (ambassadeur en lid van UEFA’s commissie voor vrouwenvoetbal), Bert van Oostveen (secretaris-generaal KNVB) en Hans Spierings (interim-directeur amateurvoetbal KNVB). Foto: KNVB.nl