Go Ahead Eagles-trainer Foeke Booy wil de lijn, zoals die bij Ajax-thuis is ingezet, doortrekken in en tegen Groningen. “We maken fysiek en mentaal stappen. Voetballen konden we al , maar eerst moet je de strijd aangaan. Dat hebben we één keer niet gedaan, tegen Cambuur, daarna heeft mijn team het weer goed opgepakt. De onverzettelijkheid is terug en mag nu ook nooit meer weg.”

Booy mist tegen FC Groningen alleen Joost Krijns (lies) en Erik Cummins (onderbeen/enkel) in zijn selectie, Doke Schmidt had wat last van zijn rug. “Uit voorzorg is hij eerder van de training gegaan, zijn rug voelde wat stijver. Maar buiten Joost en Erik is iedereen binnenboord.” Derhalve zullen hoogstwaarschijnlijk dezelfde elf starten als tegen AZ (2-1): “Waarom zou je veranderen? We hebben uitermate goed gepresteerd tegen AZ.”

Booy is blij dat zijn selectie groeit, stappen zet, de keuze steeds breder wordt. “Ik ben blij dat Joey Godée nu twee heel sterke wedstrijden in de benen heeft. Hij staat nu op.” Ook de komst van Thomas Azevedo en Stephan Andersen heeft de selectie goed gedaan. Over die laatste zegt Booy: “Dat kun je in één woord samenvatten. Ervaring. Zijn karakter is goed, hij past hier ook. Het is een man van de wereld, niet zo snel van zijn à propos, een heel rustige persoonlijkheid. De verdediging voelt zich er zichtbaar wel bij dat hij er staat. Hij geeft vertrouwen. En dat is met Joey en Thomas hetzelfde verhaal: we hebben nu wat extra’s erbij.”

Het team is hongerig, merkt de trainer: “Het hunkert naar succes. En die gretigheid moet je hebben. We zitten in een heel belangrijke fase.
Als we alles geven, zie ik dat alleen maar als positief. De wijze les van Cambuur-uit is geweest: we hebben nog helemaal niks. Nog alles te verdienen.
Maar halen we een goed resultaat in Groningen, dan gaan we eens kijken of we aansluiting kunnen krijgen met de linkerkant. Tegelijk blijf ik erop hameren: het is overleven, alles geven en eruithalen wat er in zit. Als team moeten we daarin volwassen zijn.”

Op het zware veld van Groningen zal de tegenstander moeten. Na wat mindere resultaten is de ploeg van Erwin van der Looi weggezakt op de ranglijst. “We hebben ze gezien tegen AZ, Heerenveen en Twente. Die laatste wedstrijd kwamen ze snel op voorsprong en zag je dat ze heel compact spelend gevaarlijk kunnen zijn met hun counters. Daarom moeten we vanaf het begin heel scherp en heel geconcentreerd die wedstrijd ingaan. Wij kunnen beide: het spel maken én goed counteren.” En dat veld, ach, daar kan Booy wel een grap over maken: “Dat is overmacht voor Groningen, zij kunnen er niks aan doen. Maar het wordt wel listig op zo’n veld, voor beide teams. Een koe zonder zwachtels laat je er niet op los.”