Zonder de geblesseerden Marnix Kolder en Kevin Spanjaard, alsmede de zieke keepers Erik Cummins en Ruben Lucas (beide buikgriep), gaat Go Ahead Eagles de derde derby op rij in, die tegen FC Twente.

 

 

In Enschede zal Patrick ter Mate de tweede keeper zijn. Trainer Foeke Booy weet als geen ander dat dit duel weer een heel andere wedstrijd is als de door euforie omgeven kraker tegen PEC Zwolle (4-1 winst): “FC Twente is zich met Vitesse, Ajax en Feyenoord aan het afscheiden, je ziet dat er de laatste weken toch wel een Top 4 heeft afgetekend.

 

Alle vier spelen komend weekend een wedstrijd die ze moeten winnen, dat zijn ze aan hun stand verplicht. Dit zijn de vier teams waar die druk nu op komt te liggen: winnen moet. Aan ons de taak om de druk van FC Twente, waaronder ze ons zullen willen zetten, goed te weerstaan.” Booy prijst de jonge, talentrijke ploeg uit Enschede: “Ik zie er duidelijk de hand in van Alfred Schreuder, zijn visie op voetbal zie ik heel goed terug. Een compliment, hij heeft het gewoon goed voor elkaar. Twente speelt een spel met veel positiewisselingen en met Castaignos hebben ze een spits die steeds meer variatie in zijn palet heeft, een jongen die je niet uit het oog kan verliezen. Twente is een ploeg die de bal ook heel graag wil, daarom hebben ze zo’n creatieve speler als Gutiérrez een beetje laten zakken zodat hij zich nadrukkelijk kan bemoeien met de opbouw. Het is voor ons een zware kluif, maar wel een heel mooie uitdaging. We moeten waakzaam zijn, op onze hoede voor de druk die zij op ons zullen geven. We zijn er op voorbereid en moeten kijken of we het antwoord kunnen geven dat we vooraf bedacht hebben.”

 

Booy zal met dezelfde namen beginnen als tegen PEC Zwolle. “Ik heb weinig reden te wijzigen. Jeffrey Rijsdijk verdient het te blijven staan.” Achter de ploeg staan liefst duizend fans. “Schitterend. Eén lang lint van Deventer naar Enschede. Voor de sfeer geweldig en nog een extra stimulans er een échte wedstrijd van te maken.”

 

De trainer zal volgende week een evaluatie hebben met routinier Pascal Bosschaart die al weer een tijdje met Go Ahead Eagles meetraint. “Dan gaan we eens kijken hoe hij het allemaal ervaart en wat hij zou willen. Op de training heeft hij in ieder geval een goede rol, jonge spelers leren van hem, pikken dingen op. Hoe staat hij, hoe loopt hij, hoe reageert hij op druk? Mooi om te zien hoe hij dat op en buiten het veld invult.”

 

Na de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht (22 december) is het winterstop, Go Ahead Eagles gaat op trainingskamp in Garderen. Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 januari bereidt de ploeg zich daar voor op de tweede seizoenshelft. “Het is daar allemaal prima en er zijn veel uitwijkmogelijkheden bij mogelijk slecht weer,” aldus de trainer die het reisschema al helemaal in zijn hoofd heeft. Met stalen gezicht op de vraag van de media waarom er niet voor Spanje of Turkije is gekozen: “Nou, hoho: we gaan eerst naar Düsseldorf, vliegen naar Schiphol, daar staat onze bus en dan zijn we zo in Garderen.”