Eerste Selectie

Fredrik Oppegård: ‘Straks het EK, maar eerst alles geven in Deventer’

Min of meer in het kielzog van de spelersbus van Go Ahead Eagles – die gisteravond Deventer weer binnenreed na een bezoek aan het Philips Stadion – arriveerde ook PSV-speler Fredrik Oppegård vanmiddag in De Adelaarshorst. De Noorse linksback komt voor een half jaar op huurbasis over van PSV en is daarmee na Isac Lidberg, Tesfaldet Tekie, Oliver Edvardsen en Willum Willumsson de vijfde Scandinaviër in de selectie van René Hake.

Het was voor Fredrik Oppegård even wennen toen hij gisteren in het Philips Stadion plaatsnam op de tribune. De Noorse verdediger zat er als PSV’er, maar wist toen al bijna zeker dat hij het seizoen bij de bezoekers uit Deventer af gaat maken. “In dat opzicht was het wel een wedstrijd met een dubbel perspectief, ja”, geeft Oppegård aan.

“Met speciale aandacht heb ik gekeken naar de manier waarop Go Ahead Eagles gisteren speelde en op het veld stond. Ik vond dat ze goed weerstand boden aan PSV. Er werd gevoetbald om iets te creëren, het is een speelwijze die me aantrekt. In eerste instantie is het als verdediger natuurlijk mijn taak om de tegenstander van scoren af te houden, maar daarnaast houd ik er ook van om hoog op het veld gevaarlijk te zijn en kansen voor het team te creëren door onder meer voorzetten te geven.”

Fredrik Oppegard (3)

Zijn eerste thuiswedstrijd die Oppegård in het shirt van Go Ahead Eagles zal spelen, wordt voor de 20-jarige verdediger sowieso niet de eerste wedstrijd waarin hij zijn opwachting zal maken in De Adelaarshorst. Eerder dit seizoen speelde hij als PSV’er de volledige negentig minuten tijdens het onderlinge competitieduel met Go Ahead Eagles dat aan de Vetkampstraat werd gespeeld. “De sfeer in het stadion kan ik me nog goed herinneren. Ik was onder de indruk van de wijze waarop de supporters achter het team gingen staan, er hing een goede vibe. Ik kijk er naar uit om voor hen te spelen en zie mijn overstap naar Go Ahead Eagles als een perfecte manier om me als voetballer verder te ontwikkelen.” Bij Go Ahead Eagles wordt Fredrik Oppegård herenigd met zijn landgenoot Oliver Edvardsen, met wie hij eerder in Noorwegen al samenspeelde. “Als jeugdspelers zijn we bij Vålerenga IF enkele jaren teamgenoten van elkaar geweest. Om te wennen aan mijn nieuwe omgeving is het prettig voor mij om met Oliver een bekende tegen te komen bij Go Ahead Eagles.”

Fredrik Oppegard (5)

Vrienden heeft Oppegård ook volop in het nationale team van Noorwegen Onder-21. “De wedstrijden die ik in het verleden voor de verschillende nationale jeugdteams van Noorwegen heb gespeeld, vond ik altijd erg interessant, omdat je je kunt levelen met generatiegenoten van andere landen. Tot een EK of WK is het tot dusver nog niet gekomen, maar daar gaat komende zomer hopelijk verandering in komen, want we hebben ons met Noorwegen Onder-21 gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap in Roemenië en Georgië. Een toernooi waar ik naar uitkijk, maar eerst wil ik alles geven voor Go Ahead Eagles.” Technisch manager Paul Bosvelt: “Fredrik is een technische, aanvallend ingestelde back. We hebben gekeken hoe we het tijdelijk wegvallen van Bas Kuipers intern op konden lossen, maar vonden dat we op aanvallend vlak wel wat aan de selectie toe konden voegen. Fredrik geeft ons op dat vlak meer keuzes, is gewend aan de Eredivisie en daarnaast ook wedstrijdfit.”

Fredrik Oppegard (1)

Fotografie: Henny Meyerink

Terug naar overzicht