Een heus Europees avontuur voor Go Ahead Eagles B1. De mannen van trainer Kick Maatman gaan op trainingskamp naar Glasgow en spelen een wedstrijd tegen de leeftijdgenoten van Celtic FC. Een bezoek aan het sfeervolle Celtic Park mag daarbij niet ontbreken.

“We gaan die Schotten eens leren zingen”, lacht Menno Beukema, vader van B1-speler Sam en degene die de trip heeft geregeld. De junioren vertrekken zondag om vijf uur ’s ochtends in een bus vanaf Twello en stappen om kwart over acht op het vliegtuig. Om elf uur krijgen ze een rondleiding door Celtic Park en twee uur later staat de Premier League-kraker tegen Hamilton op het programma. Groen-wit tegen rood-wit, gadegeslagen door rood-geel. “Een prachtige ervaring voor de jongens”, zegt Beukema.

In de Schotse hoofdstad worden het nuttige en aangename verenigd. Maandag en dinsdag trainen de Deventer voetballers tussen de kastelen vlakbij het stadion. Niet Kick Maatman, maar oud-Eaglesspeler Alfred Knippenberg leidt de oefensessies. Maatman vliegt pas woensdag in omdat hij maandag op pad moet met het beloftenteam (uitwedstrijd tegen Jong Heracles Almelo).

Ondertussen hebben zijn pupillen dan al een bezoek gebracht aan de stadions van Rangers FC, Celtic FC en de fanshop van Celtic. Ook toeren de mannen in een dubbeldekker door de bruisende stad. Beukema: “Als we dan toch in Glasgow zijn…”

Maatman staat dus wel langs de lijn wanneer zijn team het woensdag opneemt tegen Celtic B1. “We zien het als een Europees duel en zullen onze huid duur verkopen”, verzekert de oefenmeester. “Ik ben benieuwd welke spelers goed functioneren onder druk van een ploeg als Celtic. Wat dat betreft is dit een hele mooie krachtmeting.”

Maatman was al eerder in Glasgow, bij de Rangers. Met zijn ouders bezocht hij als negentienjarige trainer in opleiding Jan Derks, die zijn trainer was bij Go Ahead Eagles A1 en een kans kreeg bij Glasgow Rangers. “Er zat toen een behoorlijke Nederlandse enclave bij die club”, weet Maatman. “Dick Advocaat was trainer, en Arthur Numan, Giovanni van Bronckhorst en Michael Mols speelden er.”

Mooi feit is dat het dit jaar vijftig jaar geleden is dat Go-Ahead (toen nog mét tussenstreepje en zonder ‘Eagles’) voor de Europacup II aantrad tegen Celtic. De Deventer ploeg verloor thuis met 6-0 en uit met 1-0. Maatman, met een knipoog: “Wij gaan de spelers van de B1 klaarstomen op hoe het ooit kán gaan.”