Go Ahead Eagles A1 en B1 pakten zaterdag drie punten tegen respectievelijk Achilles 1894 (0-1) en Emmen (0-12). De C1 verloor met 0-2 van FC Twente.

De A1, al twee weken kampioen van de derde divisie D, speelde niet zijn beste wedstrijd. Kansen creëerde de ploeg zat, vooral in de eerste helft, maar alleen verdediger Sam Beukema was trefzeker; een kopbal uit een voorzet van Yannick der Vries. “Doordat wij zoveel kansen lieten liggen, kreeg de tegenstander hoop”, had trainer Harry Decheiver gezien. Speelde motivatie een rol, aangezien de titel al binnen is? Decheiver: “Je wilt dat niet graag, want de jongens voetballen in eerste instantie voor hun eigen ontwikkeling. Toch merkte je dat de drang om te winnen iets minder was. We boksten bovendien tegen een muur op. Maar goed, als één keer scoren genoeg is voor drie punten, moet je daar ook een keer tevreden mee zijn.”

De B-jeugd van trainer Kick Maatman scoorde er juist lustig op los. Met een dozijn treffers keerde de ploeg terug naar Deventer. Het kampioenschap van de derde divisie D werd vorige week veiliggesteld, de doelstelling tegen hekkensluiter Emmen was om met 10-0 te winnen. Bij rust stond het 0-4 en de manschappen van Maatman waren nog volop gemotiveerd de score flink op te schroeven. Daarin slaagde het elftal, dat aantrad met een onorthodoxe 3-3-4-opstelling. Dani Cloteda en Faisal Toryalai, samen goed voor vijf doelpunten, bemanden de positie van centrumspits. “Dat deden ze goed”, zei Maatman, “zeker in één-tegen-éénsituaties.” De trainer roemde de gedrevenheid van zijn team. “Iedereen ging ervoor, wat een aantrekkelijke wedstrijd opleverde. Je maakt niet zomaar tien goals. Bovendien waren we effectief, want uit vijftien kansen scoren we twaalf keer.”

Eerstedivisionist Go Ahead Eagles C1 verloor in Wesepe van de virtuele koploper FC Twente, maar speelde goed. “In de eerste helft kregen we drie honderdprocentkansen, maar toch kwamen we op achterstand”, blikte trainer Jochem de Weerdt terug. Na rust nam zijn ploeg veel risico om de gelijkmaker te forceren. Die strategie resulteerde tien minuten voor tijd in een tegentreffer. Wél kon De Weerdt een compliment van de technische staf van de tegenpartij in zijn zak steken. Die gaf aan dat Twente met een punt ook tevreden mocht zijn. De Weerdt: “Een topploeg uit deze divisie die tegen ons inzakt; dat zegt wel iets. Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar vandaag werd weer duidelijk hoezeer dit team is gegroeid.”

Karakteristieken:
Achilles 1894 A1 – Go Ahead Eagles A1 0-1 (0-0). Doelpunt GAE: Sam Beukema.
Emmen B1 – Go Ahead Eagles B1 0-12 (0-4). Doelpunten GAE: Samuël Wakana (3), Dani Cloteda (3), Faisal Toryalai (2), Jairzinho Slijngard (2), Brian Karman, eigen doelpunt Emmen.
Go Ahead Eagles C1 – FC Twente C1 0-2 (0-1).