GA Eagles boekt eerste thuiszege van 2016

Go Ahead Eagles heeft tegen RKC Waalwijk de eerste thuiszege van het kalenderjaar 2016 behaald. Een treffer van topschutter Leon de Kogel in de eerste helft bleek voldoende om de Brabantse hekkensluiter op de knieën te dwingen: 1-0.

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er nog twijfels over de inzetbaarheid van De Kogel en Darren Maatsen, maar beide aanvallers bleken fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Hierdoor stonden dezelfde basiself op het veld als vier dagen eerder, toen in de Arena met 2-2 gelijk werd gespeeld tegen Jong Ajax.

Met uitzondering van een gevaarlijke scrimmage voor het doel van Theo Zwarthoed vielen er in de eerste twintig minuten van het duel geen kansen te noteren voor beide ploegen. Wel was Go Ahead Eagles het elftal met het meeste balbezit en het meeste initiatief. In de 21ste minuut was de eerste grote kans voor de Deventer ploeg gelijk raak. De Kogel draaide weg bij zijn directe tegenstander en had vrije doortocht richting het Waalwijkse doel, om vervolgens de bal fraai diagonaal binnen te schieten: 1-0.

gaerkc3Foto: Erik Pasman

Bij RKC Waalwijk kwam het voornaamste gevaar voor rust van rechtsbuiten Moussa Sanoh. In de 30ste minuut leek hij met een lage voorzet Jordy Thomassen op maat te bedienen, maar de bal werd ternauwernood door een Eagles-been voor de voeten van de RKC-spits weggetikt. Kort daarna probeerde Sanoh het zelf met een diagonaal schot, dat voor het doel van Zwarthoed langs ging. Aan de andere kant zag De Kogel, na een doorkopbal van Adam Sarota, zijn volley op het lichaam van een RKC-verdediger uiteenspatten.

Go Ahead Eagles kwam na rust voortvarend uit de kleedkamer en wist binnen tien minuten twee mogelijkheden te creëren. De grootste kans was voor Jeffrey Rijsdijk. De middenvelder werd in de diepte aangespeeld en kapte zich vrij in het strafschopgebied van de Brabanders, maar zijn schot ging via de Waalwijkse doelman Tamati Williams nipt naast. Kort daarop kopte De Kogel de bal naast na een voorzet van invaller Elvio van Overbeek, die in de 46ste minuut in het veld was gekomen voor Jerry van Ewijk.

gaerkc2Foto: Erik Pasman

Door de geringe voorsprong hield Go Ahead Eagles de Waalwijkse hoop op een goed resultaat levend. Theo Zwarthoed moest in de 69ste minuut handelend optreden door een vrije trap van Pieter Langedijk uit de hoek van zijn doel te tikken. De elf van Go Ahead Eagles leken op twee gedachten te hinken, waardoor RKC Waalwijk steeds frequenter op de helft van de Deventenaren verscheen. Doordat de ploeg van interim-trainer Harry Decheiver de gelederen echter goed gesloten hield en de Waalwijkers onzorgvuldig aan de bal waren, kwam het echter niet tot doelrijpe kansen voor RKC. Tot de 88ste minuut. Koud in het veld verscheen Ismaïl Yildirim vrij voor het Deventer doel, maar de invaller raakte uit balans en vond bovendien Zwarthoed op zijn weg. Omdat ook de drie minuten blessuretijd geen treffers opleverde, kon Go Ahead Eagles de eerste thuiszege van 2016 begroeten.

gaerkc1Foto: Erik Pasman

Go Ahead Eagles – RKC Waalwijk 1-0 (1-0)
21. Leon de Kogel 1-0

Scheidsrechter: Dhr. Oostrom