Go Ahead Eagles C1 heeft een wereldprestatie geleverd door eerste divisie-koploper Almere City FC C1 uit te schakelen in het bekertoernooi (3-2). De Deventer ploeg heeft zich daarmee geplaatst voor de kwartfinale. Een cupfighter lijkt geboren.

De stemming zat er voor de wedstrijd al goed in. Jan Kromkamp, assistent-trainer van de C1, is met oud-Liverpoolspelers in Singapore voor een wedstrijd tegen ex-Mancunians. Kromkamp plaatste een filmpje op Twitter waarin Jerzy Dudek, voormalig Feyenoord- én Liverpooldoelman, de mannen van Go Ahead Eagles C1 succes wenste. “Kom op hè, en winnen”, sprak de Pool in het Nederlands.

Dat lieten de jonge adelaars zich geen tweede keer zeggen. Voor rust liepen zij op sportpark De Muggert in Wesepe uit naar een 2-0 voorsprong dankzij treffers van Rehwin Nandpersad. Aan de eerste goal ging een balverovering op de linkerflank vooraf. Quiermo Dumay plaatste de bal met een crosspass vervolgens achter de defensie van Almere, alwaar Nandpersad aannam en scoorde. Ook de tweede treffer werd ingeleid door een dieptepass.

GA Eagles C1 - SML C1
Jochem de Weerdt (links) was blij, Jan Kromkamp genoot mee in Singapore (foto Erik Pasman).

Na de pauze kwamen de gasten terug tot 2-1, waarna Kaan Kisa – in een combinatie met Ilgin Toygar – tekende voor het beslissende derde doelpunt. Hoewel Almere opnieuw de aansluitingstreffer maakte, kwam Go Ahead Eagles niet meer in gevaar.

Met een blije trainer tot gevolg. “Een terechte overwinning, echt hartstikke mooi voor die ventjes”, jubelde Jochem de Weerdt. “Tegen Zeeburgia vorige week speelden we ook goed, maar verloren we met 3-2. Winnen is vaak het beste medicijn om vertrouwen te krijgen. We streden voor elke meter, dit is echt een teamprestatie. Als wij zo blijven voetballen, gaan we ook in de competitie stappen maken.”

Digitale snelweg
Go Ahead Eagles en Almere City komen beide uit in de eerste divisie A, waar de Flevolanders de lijst aanvoeren. Eerder dit seizoen ging de Deventer ploeg in Almere met 2-0 onderuit. Nu mochten de remmen na afloop even los. De tieners vierden een welverdiend feestje in de kleedkamer. Kromkamp kon ruim 10.000 kilometer verderop meegenieten, met dank aan telefoons met ingebouwde camera en de digitale snelweg. De Weerdt: “Eén zwaluw maakt geen zomer, maar hiervan mogen de jongens best een paar dagen genieten.”

Daarmee waren aanvaller Kisa en middenvelder Aaron van Leer zaterdagmiddag al begonnen. “Maar daarna weer snel focussen op de volgende wedstrijd”, toonde Kisa zich een echte prof in opleiding. En Van Leer: “We hebben gestreden voor elke bal. Zo hoort dat ook. Het geeft een heel lekker gevoel en vertrouwen dat we eindelijk weer gewonnen hebben. Iedereen is blij en opgelucht.”

Karakteristiek:
Achtste finale beker: Go Ahead Eagles C1 – Almere City FC C1 3-2 (2-0). Doelpunten GAE: Rehwin Nandpersad (2), Kaan Kisa.