250515gaegra03a

Door een 0-1 nederlaag in de tweede play-offwedstrijd tegen De Graafschap is het doek in de Eredivisie definitief gevallen voor Go Ahead Eagles. Na twee seizoenen op het hoogste niveau wacht voor de Deventenaren de verplichte afdaling naar de Jupiler League.

 

Na de 1-0 nederlaag van afgelopen vrijdag in Doetinchem was de opdracht duidelijk voor Go Ahead Eagles in de returnwedstrijd tegen De Graafschap. Er moest door het elftal van Dennis Demmers worden gewonnen en bovendien ook nog eens met twee doelpunten verschil indien er onverhoopt een tegentreffer geïncasseerd zou worden.

Na een gelijkopgaande beginfase – met een behoorlijke kans voor De Graafschap via Jerry van Ewijk – greep Go Ahead Eagles gaandeweg het duel het initiatief. De Deventenaren vochten en streden voor elke meter en zetten de ploeg van Jan Vreman, massaal ondersteund door de toeschouwers in de volgepakte Adelaarshorst, stevig onder druk. Al vroeg in de wedstrijd leek deze strijdwijze tot een Deventer treffer te leiden, maar Glynor Plet zag zijn halve omhaal in de 12de minuut op de lat belanden, waarna Alex Schalk in de rebound keeper Hidde Jurjus trof. Diezelfde Schalk vond in de 21ste minuut opnieuw Jurjus op zijn weg na een schot in de korte hoek.

250515gaegra03a

Go Ahead Eagles creërde in de eerste helft voldoende mogelijkheden om de score te openen, maar Plet, Schalk en Türüç wisten de doelman van de Superboeren niet te passeren. De grootste kans was tien minuten voor rust voor Plet. Na een uitstekende actie van Deniz Türüç, die in het strafschopgebied een aantal man passeerde, ontving Plet de bal op een presenteerblaadje bij de tweede paal, maar de spits kopte naast. Dat de brilstand halverwege het duel nog op het scorebord stond, was voor een groot deel ook te danken aan Erik Cummins. Op slag van rust kopte De Graafschap-spits Tim Janssen de bal na een vrije trap richting de verre hoek, maar de Eagles-goalie hield zijn doel met een uitstekende redding schoon.

250515gaegra12a

In de tweede helft had Go Ahead Eagles meer moeite om De Graafschap vast te zetten en kansen te creëren, waardoor de tijd langzaamaan wegtikte in het voordeel van de Doetinchemse eerstedivisionist. Met zeventig minuten op de klok werd Schalk het zestienmetergebied ingestuurd door Plet, maar de linkeraanvaller strandde wederom op Jurjus, waarna de bal vlak voor de doellijn werd geruimd door de defensie van De Graafschap. Achttien minuten voor tijd kreeg Go Ahead Eagles vervolgens een mokerslag te verwerken die het niet meer te boven kwam. Invaller Vincent Vermeij kon, koud in het veld, vrij inkoppen na een hoekschop van de Doetinchemmers en dompelde Deventer in rouw: 0-1. Het betekende dat Go Ahead Eagles in het laatste kwartier drie keer moest scoren om nog aanspraak te maken op lijfsbehoud. Een kwartier, dat uiteindelijk pas na een afkoelingsperiode van zo’n twintig miniuten gespeeld kon worden, nadat enkele personen vanaf de tribune het speelveld hadden betreden.

Het heilige vuur was echter gedoofd bij de Deventer ploeg en meer dan een afstandschot van Schalk, gekeerd door Jurjus, hadden de Achterhoekers niet meer te duchten van Go Ahead Eagles. Daarmee viel voor de Deventenaren definitief het doek in de Eredivisie en wacht volgend seizoen de Jupiler League, terwijl De Graafschap in de laatste ronde van de play-offs een poging mag doen om de Eredivisie te bereiken.

250515gaegra70a

Go Ahead Eagles – De Graafschap 0-1 (0-0)
72. 0-1 Vincent Vermeij

Gele kaart: Giliano Wijnaldum, Sjoerd Overgoor (beiden Go Ahead Eagles), Robin Pröpper, Karim Tarfi (beiden De Graafschap)
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Toeschouwers: 8000

Go Ahead Eagles: Erik Cummins; Lars Lambooij, Bart Vriends, Jop van der Linden, Giliano Wijnaldum; Sjoerd Overgoor, Peter van Ooijen (66. Marnix Kolder), Deniz Türüç; Wesley Verhoek (75. Jeffrey Rijsdijk), Glynor Plet (75. Mawouna Amevor), Alex Schalk.

De Graafschap: Hidde Jurjus; Bart Straalman, Robin Pröpper, Ted van de Pavert, Caner Cavlan; Karim Tarfi, Edwin Linssen (68. Lion Kaak), Kristopher Vida, Vlatko Lazic (78. Milan Massop); Jerry van Ewijk, Tim Janssen (70. Vincent Vermeij).

Klik hier voor een fotoalbum van deze wedstrijd