GA Eagles geeft tegen PSV zege uit handen: 2-3

Ondanks een 2-0 voorsprong bij rust heeft Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst een 2-3 nederlaag geleden tegen PSV. Na een zeer goede eerste helft vergat Go Ahead Eagles het duel in het slot te gooien, waarna PSV in de slotminuut alsnog met de zege aan de haal ging.

Eagles-coach Foeke Booy had twee wijzigingen in zijn basisformatie doorgevoerd ten opzichte van het duel van vorig weekeinde tegen ADO Den Haag. In het centrum van de verdediging maakte Mawouna Amevor zijn opwachting doordat Bart Vriends een schorsing van een wedstrijd uitzat. Op de vleugels gaf Booy de voorkeur aan de snelle buitenspelers Xander Houtkoop en Jarchinio Antonia, waardoor Joey Godée genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank.

Beide vleugelspelers eisten in de eerste minuut gelijk een hoofdrol voor zich op. Amper een minuut nadat PSV had afgetrapt voor het begin van de wedstrijd, stonden de Eindhovenaren opnieuw in de middencirkel om af te trappen. In de zestig tussenliggende seconden waren de Deventenaren na een bliksemstart op een 1-0 voorsprong gekomen. Balverlies van PSV op eigen helft gaf Erik Falkenburg de gelegenheid om Houtkoop de diepte in te sturen, waarna zijn afgemeten voorzet simpel binnen werd getikt door Antonia.

Go Ahead Eagles nam geen genoegen met de weelde van de vroege voorsprong. De Deventenaren lieten de bal soepel rondgaan en bij balbezit van de Eindhovenaren zette het elftal van Booy vroeg druk op de formatie van Phillip Cocu, waarna het via een snelle omschakeling gevaar probeerde te stichten. Uitgelezen mogelijkheden vielen er in de eerste twintig minuten aan Deventer zijde echter niet te noteren, terwijl ook PSV er niet in slaagde om doelman Stephan Andersen tot handelend optreden te dwingen.

gaepsv33

De tweede opgelegde kans voor Go Ahead Eagles was opnieuw direct raak. Na een dieptepass vanuit het middenveld kreeg Jeffrey Rijsdijk een vrije doortocht op doelman Jeroen Zoet. De middenvelder gaf de bal onzelfzuchtig af op Erik Falkenburg, die vanuit de draai zijn achtste treffer van het seizoen produceerde: 2-0 in de 25ste minuut. Na ruim een half uur spelen had Rijsdijk zelfs nog meer zout in de Eindhovense wond kunnen strooien, maar deze keer schoot hij de bal alleen voor Zoet tegen de Brabantse doelman aan. Een 3-0 voorsprong zou op dat moment geenszins tegen de verhoudingen zijn geweest, want Go Ahead Eagles was oppermachtig en legde PSV volledig zijn wil op, terwijl de Brabanders misverstand op misverstand stapelden en veelvuldig balverlies leden.

Vijf minuten na de theepauze liet Falkenburg een grote kans liggen om Go Ahead Eagles definitief in veilige haven te loodsen. Na een afgemeten voorzet van Rijsdijk kopte de spits bij de tweede paal geheel vrijstaand naast en miste daarmee dé kans op 3-0. Des te pijnlijker was het dat PSV uit de daaropvolgende aanval wél scoorde. Memphis Depay legde aan voor een diagonaal schot van afstand en klopte Andersen in de verre hoek: 2-1 in de 49ste minuut.

Go Ahead Eagles slaagde er niet in om het hoge spelniveau van de eerste helft vast te houden. Het verloor de grip op de wedstrijd en werd meer en meer op eigen helft teruggedrongen door PSV. De Brabanders hadden meer balbezit maar bleven slordig in hun spel, waardoor Go Ahead Eagles aanvankelijk relatief eenvoudig overeind bleef. Toch kreeg Go Ahead Eagles uiteindelijk de rekening gepresenteerd voor het eerder in de wedstrijd missen van twee opgelegde kansen op 3-0. Na een solo-actie van Ji-Sung Park door het centrum van de Deventer defensie belandde de bal voor de voeten van Jürgen Locadia, die van dichtbij simpel af kon drukken: 2-2 in de 67ste minuut.

gaepsv06

Met hangen en wurgen worstelde Go Ahead Eagles zich door de eindfase van de wedstrijd. Inzetten van Bryan Ruiz en invaller Tim Matavz verdwenen over en naast het Eagles-doel, terwijl Andersen een tegendoelpunt voorkwam door inzetten van Jetro Willems en Depay onschadelijk te maken. Uit een spaarzame tegenstoot leek Go Ahead Eagles alsnog aan het langste eind te trekken. Invaller Marnix Kolder kopte binnen na een voorzet van een andere invaller, Ridgeciano Haps, maar scheidsrechter Reinold Wiedemeijer keurde het doelpunt terecht af wegens buitenspel. Vijf minuten voor tijd voorkwam Haps erger voor de Deventer ploeg door de bal in de doelmond voor het hoofd van Ruiz weg te koppen.

Go Ahead Eagles wankelde en kon in de slotminuten niet veel anders meer dan zich massaal terugtrekken op eigen helft om de 2-2 te verdedigen. Helaas voor het Deventer publiek slaagde de ploeg er op de valreep niet in om een punt uit het vuur te slepen. Ruiz kroonde zich in de slotminuut tot matchwinner door een lage voorzet van rechtsback Santiago Arias met de voet te verlengen tot 2-3, waardoor Go Ahead Eagles voor het derde Eredivisie-duel op rij puntloos bleef.

Go Ahead Eagles – PSV 2-3 (2-0)
1. Jarchinio Antonia 1-0
25. Erik Falkenburg 2-0
49. Memphis Depay 2-1
67. Jürgen Locadia 2-2
90. Bryan Ruiz 2-3