GA Eagles houdt drie punten binnenboord

Go Ahead Eagles is er thuis tegen Willem II voor de eerste keer dit seizoen in geslaagd om drie punten aan een competitieduel over te houden. De ploeg van Foeke Booy zegevierde met 1-0 in een wedstrijd waarin beide teams met tien man eindigden.

Trainer Foeke Booy moest noodgedwongen op het laatste moment een wijziging in zijn basiselftal aanbrengen, nadat Lesly de Sa tijdens de warming-up geblesseerd was geraakt. Zijn vervanger was Jules Reimerink, die daarmee voor het eerst dit seizoen als basisspeler binnen de lijnen verscheen en een cruciale rol zou spelen in het uiteindelijke wedstrijdverloop.

Het venijn zat in de eerste helft vooral in de beginfase van het duel, waarin de eerste kansen voor de Tilburgers waren. Nadat doelman Erik Cummins na vijf minuten een verraderlijk schot tot corner had verwerkt, moest hij na twaalf minuten het antwoord schuldig blijven op een afstandspoeier van Terell Ondaan. Tot grote opluchting van iedereen die Go Ahead Eagles een warm hart toedraagt, spatte de bal via de kruising echter weer terug in het veld. Ook Deniz Türüç testte in de beginfase het houtwerk aan de overkant. Nadat hij eerst nog van twintig meter voorlangs had geschoten, zag hij kort daarna zijn schot de buitenkant van de kruising teisteren. Alex Schalk probeerde vervolgens na een kleine twintig minuten een één-tweetje met Marnix Kolder succesvol af te ronden, maar zag zijn inzet voor het doel van Kostas Lamprou langs gaan. Op aangeven van Schalk probeerde Kolder het met een diagonaal schot, maar ook de inzet van de Eagles-captain ging voorlangs. Gedurende het vervolg van de eerste helft viel vooral nog een bizar moment op van de Tilburgse linksback Jonas Heymans, die van arbiter Reinold Wiedemeijer de gele kaart kreeg voor het ‘stelen’ van een Eagles-handdoek waarmee hij de bal wilde droogmaken voor een verre inworp.

De wedstrijd ontbrandde in de tweede helft pas echt. Drie minuten na de theepauze trok Türüç vanaf rechts naar binnen, maar zijn afstandsschot belandde recht in de handen van Lamprou. De vijftigste minuut was voor clubman Rene Beumer, die afgelopen woensdag op vijftigjarige leeftijd overleed na een slopende ziekte. Nadat de Adelaarshorst eerst gegrepen werd door een indrukwekkende stilte, kreeg Rene met een luid applaus en onder de klanken van You’ll never walk alone het eerbetoon dat hij verdiende. “Een memorabel moment”, zei Foeke Booy na afloop van de wedstrijd. “Dat het tijdens een wedstrijd zo stil kan zijn, dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Je hoorde ieder balcontact en het coachen van de spelers. Echt een kippenvelmoment en een groot compliment aan onze fans én de fans van Willem II om op deze manier Rene Beumer te eren. Chapeau.”

Vijf minuten na het eerbetoon voor Rene kende de wedstrijd een belangrijk kantelmoment. Sjoerd Overgoor veroverde de bal ter hoogte van de middenlijn en stuurde met een steekbal Reimerink de diepte in. De rechtsbuiten kon alleen door op de Tilburgse keeper, maar werd gestuit door Heymans, die hem net buiten de zestienmeter tegen de hakken liep. Een rode kaart voor de linksback van de Brabanders was het gevolg. Met een man meer nam Go Ahead Eagles het heft in handen en de ploeg van trainer Jurgen Streppel werd op eigen helft terug gedrukt. Al snel werd het Deventer overwicht in de score tot uiting gebracht. Nadat Kolder de bal eerst nipt over de Tilburgse lat had gemikt, werd een corner van Go Ahead Eagles door Bart Vriends met zijn hoofd tot doelpunt gepromoveerd: 1-0 in de 64ste minuut. Kort daarna kreeg Reimerink op aangeven van Kolder de uitgelezen kans om de drie punten definitief veilig te stellen en de 2-0 aan te tekenen. Alleen voor Lamprou toonde de keeper van Willem II zich echter de sterkste.

gaewil07

Twintig minuten voor tijd werd ook het elftal van Go Ahead Eagles tot tien gereduceerd, nadat doelpuntenmaker Bart Vriends eveneens door scheidsrechter Wiedemeijer met een rode kaart vroegtijdig naar de kleedkamer werd gestuurd. Willem II rook zijn kans en zette aan, wat tot een aantal hachelijke momenten voor het doel van Cummins leidde. Opnieuw hield het houtwerk Go Ahead Eagles tot twee keer op de been. Eerst schampte de bal na een vrije trap van Stijn Wuytens acht minuten voor tijd de bovenkant van de lat, vijf minuten later herhaalde Ondaan zijn actie van de eerste helft door vanaf twintig meter de buitenkant van de paal te raken. Tussendoor tikte Cummins een vrije trap van Ondaan uit de hoek. In tegenstelling tot de eerste twee wedstrijden tegen FC Groningen en Excelsior bezweek Go Ahead Eagles dit keer niet in de slotfase, waardoor de eerste driepunter van het seizoen begroet kon worden.

gaewil28

“Van de vier gespeelde duels vond ik dit een mindere wedstrijd van onze kant”, vond Booy. “In de eerste helft wisten we ons continu onder de druk van Willem II uit te voetballen, maar het vervolg was te wisselvallig. We hadden genoeg momenten om de score te openen en dat had rust kunnen geven aan het team. De rode kaart voor Willem II was een kantelmoment. Na de 1-0 hadden we echter veel sneller 2-0 moeten maken.” De rode kaart voor Bart Vriends was volgens Booy een ander kantelmoment. “Daarmee brachten we Willem II terug in de wedstrijd. We bleven echter knokken tot het einde en hebben daardoor op karakter de overwinning zelf afgedwongen. We bleven nu wel aan de goede kant van de score en dat geeft een goed gevoel.”