GA Eagles in slotfase voorbij NAC Breda

Door een 2-1 zege op NAC Breda heeft Go Ahead Eagles goede zaken gedaan in de strijd voor lijfsbehoud. Een van richting veranderd schot van Sjoerd Overgoor was zes minuten voor tijd voldoende om de drie punten in Deventer te houden.

Trainer Foeke Booy kon tegen NAC Breda geen beroep doen op de geschorste Deniz Türüç. Hierdoor zakte Erik Falkenburg een linie terug naar het middenveld, waardoor er in de spits weer een basisplaats was weggelegd voor Marnix Kolder. Go Ahead Eagles begon voortvarend aan het duel. Al in de eerste minuut kreeg de ploeg van Foeke Booy een corner te nemen, maar de gevaarlijk indraaiende hoekschop van Jop van der Linden ging uiteindelijk voorlangs. Enkele minuten later kregen de Deventenaren een waarschuwing van NAC Breda. Elson Hooi snelde op rechts langs de Deventer defensie het strafschopgebied in en waagde een schot, dat strandde op de vuisten van doelman Stephan Andersen.

gaenac12

Kansen waren vervolgens voor beide ploegen schaars. Go Ahead Eagles had meer balbezit dan de Bredanaars, maar wist doelman Jelle ten Rouwelaar niet tot handelend optreden te dwingen. NAC Breda speelde vooral reactief, loerde op een fout aan Eagles-zijde en gaf Go Ahead Eagles alle tijd en ruimte om de bal rond te spelen. Na ruim twintig minuten viel er een Deventer doelpoging te noteren. Jeffrey Rijsdijk gaf vanaf links voor op Kolder, die de bal voorlangs kopte. Uiteindelijk kregen de Deventenaren in de 25ste minuut de beloning voor het opgebrachte geduld en de positieve spelopvatting. Jarchinio Antonia zette vanaf de rechterkant een één-tweetje op met Kolder, waarna de rechtsbuiten alleen voor doelman Ten Rouwelaar de bal in de verre hoek wipte: 1-0. Na een half uur spelen stond diezelfde Antonia opnieuw aan de basis van een mogelijkheid voor Go Ahead Eagles. Xander Houtkoop kreeg na een gestrande actie van de rechteraanvaller de kans om vanaf de rand van het zestienmetergebied uit te halen, maar zijn schot miste precisie en verdween over het Brabantse doel.

Het goede spel van Go Ahead Eagles ten spijt kwam NAC Breda nog voor rust langszij uit een dood spelmoment. Jordy Buijs mocht vanaf achttien meter aanleggen voor een vrije trap, die onder de opspringende muur langs de versteende Andersen in het doel verdween: 1-1 in de 39ste minuut. Op slag van rust kreeg de Deventer ploeg nog een behoorlijke kans om alsnog met een voorsprong aan de thee te beginnen. Antonia veroverde de bal op de helft van NAC en legde het leder terug op Erik Falkenburg, die zijn schot zag smoren.

gaenac14

De tweede helft had Go Ahead Eagles moeite om het niveau van de eerste helft vast te houden en raakte het langzaam de grip op de wedstrijd kwijt. Marnix Kolder probeerde het nog met een listig boogballetje (eenvoudig gepakt door Ten Rouwelaar), maar vervolgens speelde de Deventer ploeg de Brabanders in de kaart door te ver terug te zakken en veelvuldig balverlies te lijden. NAC Breda nam het initiatief over, rook zijn kans en werd steeds dreigender. Inzetten van Kees Kwakman, Jeffrey Sarpong en Uros Matic misten nog precisie, maar bij de grote schietkans die spits Rydell Poepon in de de 62ste minuut kreeg, hield Andersen met een redding zijn ploeg op de been.

gaenac62

NAC Breda zette meer en meer aan en drukte Go Ahead Eagles steeds verder terug op eigen helft. De Deventer ploeg wankelde, maar met vereende krachten en op het tandvlees bleef Go Ahead Eagles overeind. Een kwartier voor tijd leken de Deventenaren zich wat te ontworstelen aan de Brabantse druk. De twaalfde man stond op en schreeuwde de mannen van Booy naar voren. Zes minuten voor tijd had Go Ahead Eagles het geluk aan zijn zijde toen het een hoekschop mocht nemen en de bal even voorbij de tweede paal voor de voeten van Kolder belandde. De spits legde terug op Sjoerd Overgoor, die zijn van richting veranderde schot in het Brabantse doel zag verdwijnen. De Adelaarshorst explodeerde, zeker nadat scheidsrechter Jochem Kamphuis het eindsignaal had laten klinken en Go Ahead Eagles de overwinning definitief over de streep had getrokken. Met een voorsprong van vier punten op nummer 16 RKC Waalwijk is een nieuw Eredivisie-seizoen voor Go Ahead Eagles weer een stap dichterbij gekomen.

Go Ahead Eagles – NAC Breda 2-1 (1-1)

25. Jarchinio Antonia 1-0
39. Jordy Buijs 1-1
84. Sjoerd Overgoor 2-1