GA Eagles laat zege aan Utrecht

Go Ahead Eagles heeft in eigen huis geen goed vervolg kunnen geven aan de 0-1 zege op Feyenoord van vorig weekeinde. In de Adelaarshorst won een fris spelend FC Utrecht met 0-2 van de Deventenaren.

Eagles-coach Dennis Demmers begon tegen FC Utrecht met dezelfde basiself als waarmee een week eerder Feyenoord in de Kuip was bedwongen. Direct vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Björn Kuipers toonden de Utrechters aan niet voor een vrijblijvend avondje voetballen naar Deventer te zijn afgereisd. De eerste kansen waren dan ook voor de Domstedelingen, die de bal soepel lieten rondgaan en optimaal de ruimtes benutten om de vrije man te vinden.

Go Ahead Eagles had het aan keeper Mickey van der Hart te danken dat het niet binnen elf minuten op achterstand stond. Al in de eerste minuut moest de Eagles-doelman handelend optreden bij een schot van Mark Diemers, tien minuten nadien maakte hij een inzet van de doorgebroken Rubio Rubin onschadelijk. Toch kwam het elftal van trainer Rob Alflen in de 19de minuut op voorsprong. Een steekbal van Yassin Ayoub werd op de juiste waarde geschat door Utrecht-spits Sebastien Haller, die het buitenkansje dankbaar aanvaardde en de bal langs Van der Hart schoot: 0-1.

Go Ahead Eagles speelde weliswaar met de wil en de drang om FC Utrecht in het defensief te drukken, maar slaagde er aanvankelijk niet in om de keeperskwaliteiten van Robbin Ruiter te testen. Glynor Plet kwam een teenlengte tekort om een scherpe voorzet van Wesley Verhoek binnen te schieten, terwijl Jop van der Linden een vrije trap recht in de handen van de Utrecht-goalie plaatste. Kort voor rust werd Ruiter voor het eerst echt op de proef gesteld door Peter van Ooijen. De aanvallende middenvelder soleerde vanaf rechts het Utrechtse strafschopgebied binnen, maar zag zijn inzet op het lichaam van de Utrecht-doelman uiteenspatten.

250415gaeutr18a

In de rust leek Go Ahead Eagles zich goed te hebben opgeladen voor de tweede helft, want de Deventenaren kwamen gedreven en strijdlustig uit de kleedkamer. Al in de eerste minuut van het tweede bedrijf leidde dit tot een grote kans voor Lesly de Sa, maar Ruiter pareerde zijn inzet in de korte hoek. Ook Plet was dicht bij een treffer na een corner aan Deventer zijde, maar met het nodige kunst- en vliegwerk wist FC Utrecht de bal uit de doelmond te ruimen.

Met 55 minuten op de klok was het weer aan de ploeg van Alflen om de Deventer defensie te testen. Een lage voorzet van Haller bereikte Rubin bijna, maar de aanvaller kwam net tekort om de bal het laatste zetje te geven. Kort daarop probeerde de Franse spits het zelf met een diagonaal schot (gepakt door Van der Hart) om even later alsnog zijn tweede treffer van de avond te maken. Rechtermiddenvelder Bart Ramselaar wist met een dieptepass Haller te lanceren in de ruimte achter de Eagles-defensie, waarna de Utrechtse puntspeler de bal over Van der Hart in het doel plaatste: 0-2 in de 61ste minuut.

Met invaller Marnix Kolder in het veld voor Van Ooijen poogde Demmers alsnog het tij te keren door met vier aanvallers te gaan spelen. Koud in het veld liet de nestor van de Deventer selectie zich direct gelden. Eerst vond hij Ruiter op zijn weg na een schot in de korte hoek, kort daarop slaagde de spits er ook niet in om de Utrechtse doelman te verschalken met een halve volley. Twaalf minuten voor tijd leverde Kolder een goede voorzet af op Plet, die zijn kopbal over het doel van de Domstedelingen zag verdwijnen.

Het bleek de laatste kans voor Go Ahead Eagles om tijdig een aansluitingstreffer te maken en de spanning in de wedstrijd terug te brengen. Wel waren er in blessuretijd nog goede doelpogingen van Plet en invaller Lars Lambooij, maar Ruiter bleek niet te passeren. Aan de andere kant waren ook Haller en invaller Rodney Antwi nog dicht bij een derde Utrechtse treffer, gescoord werd er echter niet meer in de Adelaarshorst.

250415gaeutr35a

“Allereerst wil ik mijn complimenten maken aan het publiek”, zei Dennis Demmers na afloop. “In een uitverkocht stadion zijn ze achter de ploeg blijven staan, ook toen we het moeilijk hadden. FC Utrecht heeft een goede ploeg met spelers die individueel een wedstrijd kunnen beslissen. De 0-1 was een teleurstelling, desondanks liet mijn ploeg het er niet bij zitten. We hebben gestreden, kregen een paar kansjes, maar hadden te weinig overtuiging in de afronding. Net op het moment dat we met twee spitsen wilden voetballen, viel de 0-2. We zijn blijven voetballen, maar de echte overtuiging ontbrak, waardoor FC Utrecht terecht heeft gewonnen.”

Go Ahead Eagles – FC Utrecht 0-2 (0-1)
19. 0-1 Sebastien Haller
61. 0-2 Sebastien Haller

Gele kaart: Kai Heerings (FC Utrecht)
Scheidsrechter: Björn Kuipers
Toeschouwers: 8000

Go Ahead Eagles: Mickey van der Hart; Sven Nieuwpoort, Bart Vriends, Jop van der Linden, Giliano Wijnaldum; Peter van Ooijen (62. Marnix Kolder), Sjoerd Overgoor, Deniz Türüç; Wesley Verhoek (67. Jules Reimerink), Glynor Plet, Lesly de Sa (79. Lars Lambooij).

FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Timo Letschert, Kai Heerings, Yannick Cortie (69. Christiaan Kum); Bart Ramselaar (71. Danny Verbeek), Willem Janssen, Yassin Ayoub, Mark Diemers; Rubio Rubin (83. Rodney Antwi), Sebastien Haller.