GA Eagles laat zege glippen

Go Ahead Eagles is er niet in geslaagd om de seizoensouverture tegen FC Groningen winnend af te sluiten. De Deventenaren leidden na vijftig minuten spelen nog met 2-0, maar trokken uiteindelijk toch met 2-3 aan het kortste eind.

Foeke Booy had in zijn basisopstelling een plaats ingeruimd voor de vier nieuwelingen Alex Schalk, Lesly de Sa, Sven Nieuwpoort en Peter van Ooijen. Ook doelman Erik Cummins, vorig seizoen tweede doelman in Deventer, debuteerde op zijn 26ste verjaardag officieel tussen de palen bij Go Ahead Eagles. Verder mocht Go Ahead Eagles tegen FC Groningen drie spelers in het groen-wit verwelkomen die eerder in Deventer in het rood-geel speelden: doelman Sergio Padt, middenvelder Maikel Kieftenbeld en aanvaller Jarchinio Antonia.

FC Groningen begon overtuigend aan het duel en probeerde in de eerste vijf minuten gelijk het initiatief te pakken. De Groninger storm ging echter snel liggen, waarna zich een wedstrijd met weinig kansen ontspon. Aanvoerder Marnix Kolder probeerde het vanuit de draai, maar zijn inzet ging rakelings over de lat. Na een kwartier mochten de Deventenaren de jarige Cummins dankbaar zijn. De doelman voorkwam met een uitstekende reflex dat de Trots van het Noorden op voorsprong kwam na een eigen inzet van Xandro Schenk uit een Groningse hoekschop. Drie minuten later was het wél raak voor Go Ahead Eagles. Jop van der Linden zag een indraaiende corner door FC Groningen uit de doelmond verdedigd worden, waarna Deniz Türüç het leder van afstand in het Groningse doel probeerde te krijgen. Die opzet slaagde, al was het Alex Schalk die het schot van de middenvelder met zijn hak achter doelman Padt plaatste voor de eerste treffer van Go Ahead Eagles in het seizoen 2014/2015: 1-0 in de 18de minuut. Go Ahead Eagles speelde in het vervolg van de eerste helft een goede wedstrijd, had het initiatief en zag dat FC Groningen nauwelijks kansen wist te creëren. Vlak voor de theepauze moest Padt nog handelend optreden bij een vrije trap van Van der Linden, terwijl Kolder het zijnet trof na een goede individuele actie.

gaegro51

Vlak na rust verdubbelde Go Ahead Eagles de voorsprong na een prachtige actie van Lesly de Sa. In de stromende regen passeerde de rechteraanvaller zijn directe tegenstander Yoëll van Nieff en trok het strafschopgebied binnen, waarna hij met links de bal fraai achter Padt in de verre hoek schoot: 2-0 in de 50ste minuut. Vervolgens brak een fase aan waarin de rechteraanvaller van de tegenpartij, Jarchinio Antonia, zich tot kwelgeest van Go Ahead Eagles ontpopte. Eerst stond hij in de 58ste minuut aan de basis van de Groningse aansluitingstreffer door de bal af te geven op Tjaronn Chery, die doeltreffend afrondde: 2-1.

gaegro15

Een kwartier voor tijd creëerde Antonia opnieuw de ruimte voor zichzelf om de bal met een voorzet panklaar op het hoofd te leggen van Michael de Leeuw, die de 2-2 aantekende. FC Groningen ging op zoek naar de winnende treffer en zette meer en meer aan. Nick van der Velden kreeg een vrije schietkans (over), terwijl Cummins de bal over de lat tikte na een vrije trap van Chery. De weersomstandigheden waren vervolgens van grote invloed op het restant van de wedstrijd. Op een door regen doorweekt veld was van goed voetbal geen sprake meer. Een te korte terugspeelbal van Van der Linden op Cummins – de bal smoorde in een plas – liep vlak voor tijd nog met een sisser af, maar amper een minuut nadien stond alsnog de 2-3 voorsprong voor FC Groningen op het scorebord. Tom Hiariej gaf voor en zag Jarchinio Antonia vallend binnenkoppen en de Groningse zege veiligstellen.

gaegro36

“Met uitzondering van de eerste minuten ben ik tevreden over ons eerste uur”, zei Foeke Booy na afloop. “Na de 2-0 liepen we achteruit en raakten we het initiatief kwijt aan FC Groningen. In die fase werden we meer veroordeeld tot verdedigen, maar dat hebben we in fases niet goed gedaan. Na de 2-2 waren de weersomstandigheden bepalend voor de wedstrijd, waarin de meest gelukkige ploeg uiteindelijk zou winnen. Dit hadden we echter van tevoren moeten oplossen door juist opportunistisch te gaan spelen in plaats van over de grond. Deze nederlaag hebben we dan ook vooral aan onszelf te wijten. Doodzonde.”

Go Ahead Eagles – FC Groningen 2-3 (1-0)
18. 1-0 Alex Schalk
50. 2-0 Lesly de Sa
58. 2-1 Tjaronn Chery
75. 2-2 Michael de Leeuw
87. 2-3 Jarchinio Antonia

Gele kaart: Deniz Türüç (Go Ahead Eagles), Yoëll van Nieff (FC Groningen)
Scheidsrechter: Björn Kuipers
Toeschouwers: 7934

Go Ahead Eagles: Erik Cummins; Sven Nieuwpoort, Bart Vriends, Jop van der Linden, Xandro Schenk; Peter van Ooijen (71. Jeffrey Rijsdijk), Sjoerd Overgoor, Deniz Türüç; Lesly de Sa (83. Jules Reimerink), Marnix Kolder, Alex Schalk (68. Fernando Lewis).

FC Groningen: Sergio Padt; Tom Hiariej, Eric Botteghin, Johan Kappelhof, Yoëll van Nieff (64. Martijn van der Laan); Rasmus Lindgren (68. Michael de Leeuw), Tjaronn Chery, Maikel Kieftenbeld; Nick van der Velden, Danny Hoesen (88. Dino Islamovic), Jarchinio Antonia.