Nieuws Algemeen

GA Eagles loopt polonaise na zege in Zwolle

Go Ahead Eagles is er voor het eerst in 26 jaar in geslaagd om in Zwolle een competitieduel te winnen van PEC. Een doelpunt van Jeffrey Rijsdijk in de eerste helft was voor de ploeg van Foeke Booy voldoende om met een 0-1 zege terug te reizen naar Deventer.

Go Ahead Eagles zette vanaf het eerste fluitsignaal gelijk druk op het team van trainer Ron Jans. Het leidde al snel tot een schotkans voor Deniz Türüç, maar de aanvaller mikte de bal over het doel van PEC Zwolle. Even later stond Türüç echter wel aan de basis van de openingstreffer van Go Ahead Eagles. Met een goede voorzet wist hij Jeffrey Rijsdijk te bereiken, die de bal met een schot in de korte hoek tot doelpunt wist te promoveren: 0-1 in de 24ste minuut.

Go Ahead Eagles bleef na de voorsprong vechten voor elke meter en gaf Zwolle in de IJsselderby nauwelijks kans om door te dringen tot in het strafschopgebied van Mickey van der Hart. Wel moest de Eagles-goalie in actie komen om een van richting veranderd schot van Ryan Thomas onschadelijk te maken. Aan de andere kant was er na een doorkopbal van spits Glynor Plet nog een aardige poging van Türüç om de Deventer voorsprong uit te breiden, maar deze keer was het PEC-doelman Warner Hahn die redding bracht. Op basis van felheid en strijdlust was de 0-1 ruststand in het voordeel van Go Ahead Eagles echter meer dan verdiend.

150215pecgae14a

In de tweede helft werd de ploeg van Foeke Booy al snel verder in het zadel geholpen door Stef Nijland. De Zwolle-aanvaller sloeg verdediger Jop van der Linden in het gezicht en werd in de 51ste minuut door arbiter Danny Makkelie met een rode kaart heengezonden. In de 65ste minuut kreeg Plet een behoorlijke mogelijkheid om het duel in het slot te gooien, maar de spits kwam net tekort om een voorzet van Wesley Verhoek tot doelpunt te promoveren. Met Mustafa Saymak en Eli Babalj als verse krachten in het veld trachtte Jans in de slotfase nog een punt te redden voor PEC Zwolle. Saymak was enkele minuten na zijn entree dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet van grote afstand belandde tegen de lat. Ook een invaller aan Eagles-zijde, Marnix Kolder, kreeg bij zijn eerste balcontact een goede kans om doel te treffen voor de Deventer ploeg, maar zijn inzet van dichtbij werd door Hahn uit de hoek getikt.

150215pecgae27a

Ondanks dat Go Ahead Eagles met een man meer op het veld stond, volgden gezien de geringe voorsprong spannende slotminuten. Jesper Drost was namens Zwolle nog gevaarlijk bij de tweede paal, maar zijn inzet werd geblokt door een Eagles-been. Een grote kans was er ook nog voor Go Ahead Eagles, maar een uitbraak in de slotseconden werd onnauwkeurig uitgespeeld door de Deventer ploeg. Vrijwel direct daarna floot Makkelie echter voor het eindsignaal waardoor Go Ahead Eagles voor het eerst na meer dan een kwart eeuw drie punten mee mocht nemen uit Zwolle en voor de tweede keer dit seizoen de IJsselderby op zijn naam wist te schrijven.