GA Eagles pakt tegen AZ eerste zege van 2014

In een fantastische ambiance heeft Go Ahead Eagles door een 2-1 overwinning op AZ de eerste zege in het kalenderjaar 2014 geboekt. Fraaie treffers van Doke Schmidt en Jarchinio Antonia brachten Go Ahead Eagles op een 2-0 voorsprong, waarna AZ in blessuretijd nog tegenscoorde.

Met een indrukwekkende minuut stilte werd voorafgaand aan de wedstrijd stilgestaan bij het overlijden van clubman Dirk ‘Dick’ Jansen. Dick was in het verleden 25 jaar voorzitter van de supportersvereniging van Go Ahead Eagles en tien jaar lang materiaalman. Voor zijn verdiensten voor de club ontving hij een Gouden Eagle.

De orkaan van geluid die na het eerbetoon aan Dick van de tribunes rolde, waren de opmaat voor een sterke wedstrijd van de Deventer ploeg. Spelend richting de B-Side creëerde Go Ahead Eagles in de eerste helft een veldoverwicht en drukte het de tegenstander uit Alkmaar terug op eigen helft. Tot meer dan vier hoekschoppen en enkele schoten van afstand leidde de Deventer dadendrang in het eerste kwartier echter nog niet. De eerste keer dat AZ-doelman Esteban handelend moest optreden was in de twintigste minuut. Xander Houtkoop trok vanaf de rechterkant naar binnen, maar zag zijn schot via de vingertoppen van de Alkmaarse keeper voorlangs gaan. Enkele minuten daarna was het aan Stephan Andersen om zijn kwaliteiten als doelman te tonen. De Deen reageerde goed op een schot van Steven Berghuis in de korte hoek en maakte diens inzet onschadelijk.

Uitgespeelde kansen bleven vervolgens lange tijd uit voor beide ploegen. Pogingen van Erik Falkenburg (kopbal naast) en Xandro Schenk (afstandsschot over) strandden, terwijl Andersen aan de andere kant slechts in actie hoefde te komen bij enkele voorzetten en terugspeelballen. Het was de ploeg van Foeke Booy die uiteindelijk op voorsprong kwam. Rechtsback Doke Schmidt waagde een schot van zo’n 25 meter en zag zijn afstandspegel via de paal achter doelman Esteban in het Alkmaarse doel ploffen: 1-0 in de 36ste minuut. Kort voor rust was ook het elftal van Dick Advocaat nog eenmaal dreigend toen spits Denni Avdic van dichtbij kon uithalen. Jop van der Linden maakte het schot echter met een goede tackle onschadelijk, waardoor Go Ahead Eagles met een minimale voorsprong aan de theepauze begon.

gaeaz1

In de tweede helft liet Go Ahead Eagles het initiatief meer aan de Alkmaarders. AZ had het meeste balbezit en zocht naar een opening in de Deventer defensie, maar Go Ahead Eagles was scherp, speelde als een eenheid, streed voor elke meter en stond goed georganiseerd op het veld. Ondanks het optische veldoverwicht van Alkmaarse zijde was ook in het tweede bedrijf de eerste mogelijkheid voor de Deventenaren. Jop van der Linden zag zijn vrije trap door Bart Vriends verlengd worden waardoor Esteban de bal uit de hoek moest tikken. Het antwoord van AZ volgde snel. Etienne Reijnen probeerde het met een schot uit de tweede lijn, dat tot opluchting van het thuispubliek voorlangs ging.

Met zeventig minuten op de klok moest Andersen nog handelend optreden na een inzet van Jan Wuytens uit een corner. Go Ahead Eagles, dat negentig minuten lang fantastisch werd ondersteund door de uitzinnige supporters in de Adelaarshorst, liet zich vooral gelden in de omschakeling. Invaller Jarchinio Antonia (schot over) en Deniz Türüç (schot voorlangs) profiteerden bijna van balverlies van de Alkmaarders. Een goede mogelijkheid was er ook voor Houtkoop. Geheel vrijstaand in het strafschopgebied haalde de linksbuiten vernietigend uit, maar Esteban stond op zijn post en sloeg de bal tot hoekschop.

Vier minuten voor tijd besliste Go Ahead Eagles de wedstrijd met een counter uit het boekje, die bij Andersen begon. De ervaren en veel rust uitstralende sluitpost wierp de bal na een afgeslagen Alkmaarse hoekschop richting de middenlijn naar invaller Jeffrey Rijsdijk. De middenvelder bediende Antonia, die daardoor een vrije doortocht had op Esteban. De rechteraanvaller omspeelde de doelman beheerst en schoof de bal richting doellijn waar de bal uiteindelijk door AZ-speler Johann Berg Gudmundsson binnen werd gelopen: 2-0 in de 86ste minuut.

gaeaz2

Met de moed der wanhoop ging AZ nog op zoek naar een doelpunt. Die vonden de Noord-Hollanders ook ver in blessuretijd via Roy Beerens, nadat diezelfde Beerens en Fernando Lewis even daarvoor nog twee behoorlijke kansen onbenut lieten. Met de 2-1 overwinning boekte Go Ahead Eagles de eerste driepunter van 2014 en deed het elftal goede zaken in de strijd om weg te blijven van de onderste plaatsen op de ranglijst.

Go Ahead Eagles – AZ 2-1 (1-0)
36. Doke Schmidt 1-0
86. Jarchinio Antonia 2-0
90.+4 Roy Beerens 2-1